Ένα τριπλό άξελ που έγραψε ιστορία και ένα μεγάλο σκάνδαλο

Ποιες το έχουν καταφέρει και ποια δημιούργησε το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του αθλήματος.

SHARE THIS
0
SHARES

Πριν από τέσσερα χρόνια όταν η Αμερικανίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Μιράι Ναγκάσου αποκλείστηκε από την Εθνική ομάδα των ΗΠΑ ενόψει των τότε χειμερινών ολυμπιακών. Η Ναγκάσου ήταν απαρηγόρητη, αλλά δεν εγκατέλειψε και στους φετινούς χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες της Νότιας Κορέας πραγματοποίησε το ανέφικτο: τριπλό άξελ, το δυσκολότερο άλμα στο καλλιτεχνικό πατινάζ, συγκεντρώνοντας συνολικά 137.53 πόντους. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων υπάρχουν 3 αθλήτριες που έχουν πετύχει το triple axel.

Midori Ito (Ιαπωνία) το 1988 στο Calgary του Καναδά.

Mao Asada (Ιαπωνία) το 2010 στο Vancoover του Καναδά

 Mirai Nagasu (ΗΠΑ) το 2018 στην PyeongChang της Νότιας Κορέας (έγινε η πρώτη Αμερικανίδα που το πετυχαίνει σε Ολυμπιακούς Αγώνες).

Υπάρχουν όμως ακόμα 5 αθλήτριες που έχουν πετύχει έστω μια φορά στην καριέρα τους triple axel σε διεθνείς διοργανώσεις ενώ υπάρχει και μια 6η αθλήτρια, η  Kimmie Meissner (ΗΠΑ) που το πέτυχε το 2005 στο Εθνικό Πρωτάθλημα των ΗΠΑ.


1. Tonya Harding (ΗΠΑ) to 1991
2. Yukari Nakano (Ιαπωνια) το 2002
3. Ludmila Nelidina (Ρωσια) το 2002
4. Elisaveta Tuktamysheva (Ρωσια) το 2015 και
5. Rika Kihira (Ιαπωνια) το 2017

Από τις παραπάνω αθλήτριες η Tonya Harding το 1994 αποβλήθηκε δια παντός από το άθλημα όταν κατηγορήθηκε και βρέθηκε ένοχη για ενορχήστρωση επίθεσης (μαζί με τον πρώην σύζυγό της) εναντίον της συναθλήτριας της Nancy Kerrigan, κάτι που μέχρι σήμερα θεωρείται το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του αθλήματος.

Δείτε το τριπλό αξελ της Mirai Nagasu: 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook