Το μυστικό στην καρδιά του Audi Q5 μετράει ήδη 8.000.000 "followers"

Η τετρακίνηση Quattro του Audi Q5 μετράει ήδη αρκετές δεκαετίες εξέλιξης και πρόσφατα το «κοντέρ» των κατόχων ενός Audi με Quattro έγραψε 8.000.000 κατόχους

to-mustiko-stin-kardia-tou-audi-q5-metraei-idi-8000000-followers
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η τετρακίνηση Quattro που τοποθετείται και στο Audi Q5 μετράει ήδη αρκετές δεκαετίες εξέλιξης και πρόσφατα το «κοντέρ» των κατόχων ενός Audi με Quattro έγραψε τον μαγικό αριθμό 8.000.000! Το μοντέλο “ορόσημο” για την επιτυχία αυτή ήταν ένα κόκκινο Audi Q5 2.0 TFSI quattro.

Η πιο πρόσφατη φάση εξέλιξης από την Audi που τοποθετείται στα Audi Q5 είναι το σύστημα 4κίνησης quattro με ultra technology, το οποίο έχει και αυτό σχεδιαστεί για μοντέλα με κινητήρες τοποθετημένους κατά το διαμήκη άξονα. 

Σε αυτή την περίπτωση ένας ενεργά ελεγχόμενος πολύδισκος συμπλέκτης στο πίσω μέρος του άξονα μετάδοσης, κατανέμει σε διαρκώς μεταβαλλόμενο ποσοστό τη ροπή ανάμεσα στους δύο άξονες, σε λειτουργία 4κίνησης. Υπάρχει επίσης δυνατότητα πλήρους απεμπλοκής των πίσω τροχών.

Και οι δύο συμπλέκτες είναι ανοιχτοί σε περιπτώσεις όπου η κίνηση σε όλους τους τροχούς δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα. Καταυτόν τον τρόπο, τα υποσυστήματα μετάδοσης του πίσω άξονα παραμένουν ελεύθερα χωρίς να κινούνται.

Προβλέπει το μέλλον

Η μονάδα ελέγχου του συστήματος χρησιμοποιεί μία πληθώρα δεδομένων ώστε να κατασκευάσει ένα μοντέλο που προβλέπει την οδηγική κατάσταση του αυτοκινήτου κατά μισό δευτερόλεπτο πριν την εμφάνισή της.  Εάν το σύστημα διαγνώσει, ότι ο εσωτερικός τροχός πρόκειται να εμφανίσει απώλεια πρόσφυσης, ενεργοποιεί προληπτικά ξανά το σύστημα 4κίνησης. Σαν αποτέλεσμα, το σύστημα κίνησης σε όλους τους τροχούς να βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, μόλις οι συνθήκες το απαιτήσουν. Το νέο αυτό σύστημα συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομία, χωρίς όμως να επιφέρει καμία επίπτωση στην πρόσφυση ή την οδική συμπεριφορά.

Η ιστορία

Η τεχνολογία quattro πρωτοεμφανίστηκε το 1980 και είναι σήμερα διαθέσιμη σε πάνω από 100 εκδόσεις μοντέλων. Το σύστημα 4κίνησης quattro είναι στάνταρ στα Audi Q7, A4 allroad quattro, A6 allroad quattro, A8, R8 και σε όλα τα μοντέλα εκδόσεων S και RS, ενώ διατίθεται σαν option σε όλα τα υπόλοιπα μοντέλα και εκδόσεις. Το 2015, το 44% των πελατών της Audi σε ολόκληρο τον κόσμο, επέλξαν μοντέλα με σύστημα 4κίνησης quattro.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook