Ανακαινίζεται το σπίτι του Μαρξ - Εμπλουτίζεται η έκθεση

Συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ και το σπίτι όπου ήρθε στο φως ο μεγάλος φιλόσφος ανακαινίζεται και εμπλουτίζεται και η έκθεση σε αυτό.

anakainizetai-to-spiti-tou-marks---emploutizetai-i-ekthesi
SHARE THIS
0
SHARES

Συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ και το σπίτι όπου ήρθε στο φως ο μεγάλος φιλόσφος ανακαινίζεται και εμπλουτίζεται και η έκθεση σε αυτό. 

Τα 200 χρόνια συμπληρώνονται στις 5 Μαίου και το κομψό μπαρόκ κτίσμα στην Τρηρ θα αποκτήσει μια ολοκαίνουργια μόνιμη έκθεση με περισσότερα στοιχεία για τον άνθρωπο που έφερε επανάσταση στη διανόηση και είναι παγκοσμίως γνωστός ως πνευματικός πατέρας του κομμουνισμού. Θα υπάρχουν επίσης περισσότερα στοιχεία για την ιδιωτική ζωή, αλλά  και την επίδραση των ιδεών του έως και το σήμερα.

Ο απώτερος σκοπός είναι να γίνει αυτό με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των επισκεπτών στα εκθέματα, λέει η επιμελήτρια της έκθεσης Αν-Κάτριν Τομ. Η ίδια παραδέχεται μεν ότι «το θέμα απαιτεί διάβασμα», όμως τα κείμενα δεν θα πρέπει να είναι γραμμένα για καθηγητές, αλλά για κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τον Μαρξ και τις ιδέες του, επισημαίνει η επιμελήτρια.

 Οι σχεδιαστές της νέας έκθεσης προσπαθούν να ξαναφέρουν στο προσκήνιο το σπίτι, την κατοικία της οικογένειας Μαρξ. «Το μεγαλύτερο έκθεμα που έχουμε είναι το σπίτι», αναφέρει ο αρχιτέκτονας Κλάους Χόλενμπεκ και συμπληρώνει:

«Είπαμε ότι είμαστε καλεσμένοι στο σπίτι του Καρλ Μαρξ», λέει περιγράφοντας την ιδέα για τις αλλαγές που γίνονται στην έκθεση.

Μέσα στο σπίτι υπάρχει ένας χώρος με τέσσερα τραπέζια όπου πάνω τους έχουν τοποθετηθεί ισάριθμα γραφήματα και παρουσιάζονται οι τέσσερις τομείς εργασίας του: ως δημοσιογράφος, φιλόσοφος, οικονομολόγος και κοινωνικός αναλυτής. Ο Κλάους Χόλενμπεκ αναφέρει ότι ο τρόπος που εργαζόταν ήταν εν μέρει χαοτικός. Έγραφε και διόρθωνε διαρκώς, όπως λέει.

Στα πιο γνωστά του έργα συγκαταλέγονται "Το Κεφάλαιο" και η "Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας". Η επιμελήτρια της νέας έκθεσης Αν-Κάτριν Τομ εξηγεί ότι «ζητούμενο είναι να αρχίσουμε να κατανοούμε πώς και τι έχει σκεφθεί, τι έχει αφήσει πίσω του και τι έχει συμβεί με τις ιδέες του μετά τον θάνατό του». Η παλαιότερη έκθεση ολοκληρωνόταν στο έτος 1989. «Τώρα έχουμε συμπεριλάβει και την χρηματοοικονομική κρίση του 2007/2008», λέει η ίδια.

 


Στο τέλος της νέας έκθεσης, η οποία θα στοιχίσει μαζί με την ανακαίνιση και αναδιαμόρφωση του κτηρίου περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, θα υπάρχει ένας τοίχος ειδικά για… σέλφι με φόντο τον μεγάλο πολιτικό στοχαστή.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook