Λε Καρέ: Οι επιθέσεις Τραμπ ανάλογο της καύσης των βιβλίων

Ο φημισμένος συγγραφέας Λε Καρέ παρομοιάζει την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ με τη "σκοτεινή" εποχή του μεσοπολέμου, όταν ο φασισμός ξεκίνησε να κυριαρχεί στην Ευρώπη.

le-kare-oi-epitheseis-tramp-analogo-tis-kausis-twn-bibliwn
SHARE THIS
0
SHARES

Ο φημισμένος συγγραφέας Λε Καρέ παρομοιάζει την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ με τη "σκοτεινή" εποχή του μεσοπολέμου, όταν ο φασισμός ξεκίνησε να κυριαρχεί στην  Ευρώπη. Μάλιστα, κάνει λόγο για «τοξική επιρροή», για μια κατάσταση που δεν προοιωνίζεται κάτι καλό.

Ο Τζον Λε Καρέ, διάσημος από τα αστυνομικά - κατασκοπευτικά του βιβλία, μίλησε δημόσια και ανοιχτά για τον Ντόναλντ Τραμπ και την προεδρία του.

Μπροστά σε κοινό, στο Royal Festival Hall του Λονδίνου, όπως γράφει ο Telegraph, ο Λε Καρέ βλέπει πολλούς παραλληλισμούς μεταξύ της Αμερικής του σήμερα και της Ευρώπης της δεκαετίας του ’30 όταν ο φασισμός και ο ναζισμός κατέλαβαν την εξουσία.

«Κάτι πραγματικά κακό συμβαίνει», είπε.  «Οι επιθέσεις του Τραμπ είναι το ανάλογο της καύσης των βιβλίων», συνέχισε. Για να προσθέσει ότι όσο ο Τραμπ «θα ανακηρύσσει τις πραγματικές ειδήσεις σε ψεύτικες ειδήσεις, οι ψεύτικες ειδήσεις γίνονται ο κανόνας και όλα θα γίνονται ψεύτικες ειδήσεις».

Και συνέχισε:

"Σκέφτομαι όλα όσα συνέβησαν τη δεκαετία του 1930 στην Ισπανία,  στην Ιαπωνία και προφανώς στη Γερμανία. Για εμένα αυτά είναι συγκρίσιμα σημάδια από την άνοδο του φασισμού και είναι μεταδοτικά και μολύνουν. Ο φασισμός είναι έντονος σε Πολωνία και Ουγγαρία".

Συγγραφικά ακμαίος και σήμερα στα 85 του, ο Τζον Λε Καρέ ετοιμάζεται να εκδώσει άλλη μια κατασκοπευτική ιστορία, το «A Legacy of Spies».

Το βιβλίο ξαναφέρνει από την (λογοτεχνική) αποστρατεία σε πρωταγωνιστικό ρόλο και έστω και για λίγο τον πράκτορα Σμάιλι μετά από 25 χρόνια. Είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά το 1961 σε ένα διαφορετικό κόσμο, σε μια περίοδο ψυχροπολεμικής έντασης.

Σήμερα, ο Σμάιλι έχει να αντιμετωπίσει τον κόσμο του Brexit που τον κάνει να αισθάνεται άβολα.

«Μέσα σε όλους μας έχει εγκατασταθεί ένα αίσθημα περιπλάνησης χωρίς στόχο», εξήγησε ο Λε Καρέ και είπε για τον ήρωά του ότι «πέρασε όλη του τη ζωή υπερασπιζόμενος με τον ένα τρόπο ή τον άλλο τη σημαία και τώρα νιώθει σαν ξένος στη χώρα του».

«Επειδή είναι τόσο δύσκολη περίοδος για να γράφει κάποιος, με το Brexit που απεχθάνομαι και τον Τραμπ που και αυτόν τον απεχθάνομαι, αυτό που βλέπουμε είναι η Ευρώπη που έχει συμπιεστεί στη μέση. Η δημοκρατία όπως την ξέρουμε πέφτει θύμα επίθεσης και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού και αυτό θα ήταν κάτι που δύσκολα θα κατάπινε ο Σμάιλι».

Φωτό: Shutterstock

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook