Νέα στοιχεία: Δεν έφταιγε η κλωνοποίηση για την αρθρίτιδα στην Ντόλι

Βρετανοί επιστήμονες ανατρέπουν την πεποίθηση ότι για την πρόωρη αρθρίτιδα της Ντόλι, του γνωστού πρόβατου, έφταιγε η κλωνοποίηση.

nea-stoixeia-den-eftaige-i-klwnopoiisi-gia-tin-arthritida-stin-ntoli
SHARE THIS
0
SHARES

Βρετανοί επιστήμονες ανατρέπουν την πεποίθηση ότι για την πρόωρη αρθρίτιδα της Ντόλι, του γνωστού πρόβατου,  έφταιγε η κλωνοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν υπήρχαν ενδείξεις ότι η Ντόλι υπέφερε από οστεοαρθρίτιδα στην ηλικία των πεντέμισι ετών, γεγονός το οποίο είχε γεννήσει ανησυχίες ότι διάφορες παθήσεις μπορεί να εμφανισθούν πρόωρα στα κλωνοποιημένα ζώα. Ποτέ όμως έως τώρα δεν είχε γίνει ενδελεχής έρευνα πάνω στο ζήτημα.

Οι επιστήμονες των πανεπιστημίων της Γλασκόβης και του Νότιγχαμ, με επικεφαλής τους καθηγητές Κέβιν Σινκλέρ και Σάντρα Καρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports", έκαναν αναλυτικό ακτινολογικό έλεγχο στο σκελετό της Ντόλι που βρίσκεται σε μουσείο στο Εδιμβούργο.

Οι εξετάσεις δεν έδειξαν σημάδια οστεοαρθρίτιδας. Οι αρθρώσεις του κλωνοποιημένου ζώου ήσαν ίδιες με οποιουδήποτε άλλου ζώου με την ίδια ηλικία. «Οι αρχικές ανησυχίες ότι η κλωνοποίηση είχε προκαλέσει πρόωρη οστεοαρθρίτιδα στη Ντόλι, ήσαν αστήρικτες», δήλωσε η Καρ.

Χρειάσθηκαν 277 προσπάθειες από τους Βρετανούς επιστήμονες για να γεννηθεί η Ντόλι -ασφαλώς το πιο διάσημο πρόβατο του κόσμου έκτοτε- με κλωνοποίηση τον Ιούλιο του 1996, ενώ όσο έζησε έως το Φεβρουάριο 2003, η υγεία της βρισκόταν υπό παρακολούθηση.

Επειδή δεν έχουν διασωθεί ακτινογραφίες της από την εποχή που περνούσε εξετάσεις, οι ερευνητές αναγκάσθηκαν να μελετήσουν και να ακτινογραφήσουν το σκελετό της, καθώς και της κόρης της Μπόνι, κάνοντας συγκρίσεις με ακτινογραφίες άλλων προβάτων που είχαν συλληφθεί φυσιολογικά.

Τα πρόβατα σπάνια ξεπερνούν την ηλικία των εννέα έως δέκα ετών.

Πηγή, φωτό: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook