Follow us

Τηγάνισμα: Ποιο λάδι είναι το καλύτερο; Ερευνα- ανατροπή

Τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης ανατρέπουν αυτά που πιστεύαμε ως τώρα για τα λάδια και τα βούτυρα στο τηγάνισμα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τηγάνισμα: Ποιο λάδι είναι το καλύτερο; Ερευνα- ανατροπή

Τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης ανατρέπουν αυτά που πιστεύαμε ως τώρα για τα λάδια και τα βούτυρα στο τηγάνισμα.

Στο Leicester οι κάτοικοι συμμετείχαν εθελοντικά σε πείραμα του τοπικού τους Πανεπιστημίου αναφορικά με το τηγάνισμα τροφών σε διαφόρων ειδών λίπη, δηλαδή σε διάφορα λάδια και βούτυρα. Έτσι, έγιναν πειράματα για το τηγάνισμα με ηλιέλαιο, σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο, λάδι από ελαιοκράμβη, ελαιόλαδο (παρθένο και μη) και λίπος χήνας.

Οι συμμετέχοντες, αφότου τηγάνιζαν στα σπίτια τους για κάποιες μέρες με ένα συγκεκριμένο τύπο λίπους, έστειλαν αυτό που έμεινε στο τηγάνι στα εργαστήρια του Leicester School of Pharmacy στο De Montfort University of Leicester, όπου ο καθηγητής Martin Grootveld και η ομάδα του ανέλυσαν τις διαφοροποιήσεις που είχε υποστεί κάθε λίπος από τις υψηλές θερμοκρασίες στο τηγάνισμα.

Και τα αποτελέσματα έδειξαν κάτι που δεν το περίμεναν: εκτός από το ελαιόλαδο, που πέρασε τις εξετάσεις με άριστα, το βούτυρο και το λίπος χήνας αποδείχθηκαν πιο υγιεινά από ορισμένα λάδια!

Σε σημείο απαγορευτικό βρέθηκαν το ηλιέλαιο και αραβοσιτέλαιο. Είχαν τόσα πολλά πολυακόρεστα που ο καθηγητής Grootveld είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτά τα λάδια να θερμαίνονται πολύ, ποτέ να μην μαγειρεύουμε με αυτά και να τα τρώμε μόνο ωμά.

Το ελαιόλαδο, παρθένο ή μη, αποδείχθηκε το καλύτερο και προκάλεσε την συμβουλή του καθηγητή να προτιμούμε να μαγειρεύουμε με αυτό αλλά και όταν το έχουμε στο σπίτι ωμό να το προστατεύουμε από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Όσο για το βούτυρο και το λίπος χήνας, εξέπληξαν τους πάντες, αφού αποδείχθηκαν αρκετά υγιεινά, ερχόμενα δεύτερα μετά το ελαιόλαδο!

Τι ακριβώς συμβαίνει στο τηγάνισμα

Όταν τηγανίζετε ή μαγειρεύετε σε υψηλή θερμοκρασία (κοντά στους 180˚C), οι μοριακές δομές των λιπών και των ελαίων που χρησιμοποιείτε αλλάζουν. Υποβάλλονται σε αυτό που ονομάζεται οξείδωση, δηλαδή αντιδρούν με το οξυγόνο του αέρα για να σχηματίσουν αλδεΰδες και υπεροξείδια λιπιδίων. Αυτό συμβαίνει και σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά με πολύ πιο αργούς ρυθμούς. Σε κάποια φάση τα λιπίδια αυτά οξειδώνονται πλήρως. Η κατανάλωση ή εισπνοή αλδεΰδων, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και καρκίνου.

ΠΗΓΗ: ΙΑΤROPEDIA.GR

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Παίρνουμε τα βουνά: Οι καλύτεροι ελληνικοί προορισμοί του χειμώνα

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ετοιμάζουμε βαλίτσες και προγραμματίζουμε τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου. Ακολουθούν οι must προορισμοί για όσους λατρεύουν το τρίπτυχο βουνό, τζάκι, χιόνι. Αν και το τελευταίο δεν μπορούμε να σας το υποσχεθούμε.

ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 29 Οκτ 2025 | 23:55

Συνελήφθησαν... λαδέμπορες στο Καματερό - Κατασχέθηκαν 600 λίτρα

Η δικογραφία υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 27 Οκτ 2025 | 16:55

Καρδίτσα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά εγκαύματα ανήλικο παιδί - Πώς κάηκαν από καυτό λάδι αυτό και η μητέρα του

Η μητέρα του, στην προσπάθειά της να αποτρέψει το συμβάν υπέστη και αυτή εγκαύματα στο χέρι της

ΑΛΜΑ 43,3% ΣΕ ΑΡΝΙ - ΚΑΤΣΙΚΙ 13 Οκτ 2025 | 14:57
28 Μαϊ 2025 | 12:20

Λεκές από λάδι στα ρούχα: Πώς φεύγει σε λίγα λεπτά - Το απλό κόλπο που θα σε σώσει

Αφαίρεσε εύκολα λεκέδες από λάδι - Η πιο εύκολη και φυσική λύση, ακόμα και όταν βρίσκεσαι έξω.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 14 Απρ 2025 | 12:53

Αρχείο ΕΡΤ: Εορταστικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και αφιερώματα για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα

Ξεχωριστές εκπομπές και αφιερώματα για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Φεβ 2025 | 13:03

Η ΚΟΡΕ και φέτος στη μεγαλύτερη έκθεση των κλάδων φιλοξενίας και μαζικής εστίασης, HORECA 2025

Το 2025, η KOΡE θα επεκτείνει τη γκάμα των επαγγελματικών προϊόντων της και θα συμπεριλάβει τη ναυαρχίδα της μάρκας λιανικής πώλησης, το ελαιόλαδο Χρυσελιά.

ΦΑΕ ΛΑΔΙ 13 Ιαν 2025 | 12:10

Fake news το "πρόστιμο" σε όσους μεταφέρουν τενεκέδες με λάδι - "Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα", λέει ο υφυπουργός Χρ. Δήμας

Ο υφυπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι θα υπάρχει πρόστιμο για όποιον μεταφέρει λάδι με ντενεκέ

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 08 Ιαν 2025 | 19:59

Ελαιόλαδο: Διαψεύδεται ότι θα υπάρξουν αυστηρά πρόστιμα στην πώληση λαδιού με τενεκέδες [βίντεο]

Τέλος στη διαδικασία της τροφοδοσίας των καταναλωτών με το λάδι της χρονιάς - Τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά, καθώς για τη μεταφορά 17κιλου τενεκέ χωρίς δελτίο αποστολής θα φτάνουν και τις 5.000 ευρώ

08 Ιαν 2025 | 10:59

"ΘΕΛΗΜΑ ΚΑΡΠΟΥ": Είναι η υπογραφή της νέας καμπάνιας για το ελαιόλαδο Χρυσελιά

Στόχος της καμπάνιας είναι να αναδείξει την αξία του ελαιολάδου, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο της φύσης στην παραγωγή του.

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ 28 Νοε 2024 | 09:18

Ελευθεροτυπία: Το νέο σφυρί για το φωτογραφικό αρχείο, το "σκόντο" και το εξώδικο

Τον περασμένο Μάρτιο εκπλειστηριάστηκαν (μέσω δημόσιου πλειστηριασμού που διενεργήθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών) τα σήματα της "Ελευθεροτυπίας".