Απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης - Δείτε live την τελετή

Ανακοινώνεται το Νόμπελ Ειρήνης. Οι υποψηφιότητες ξεπέρασαν τις 318.

SHARE THIS
0
SHARES

Ανακοινώνεται το Νόμπελ Ειρήνης. Οι υποψηφιότητες ξεπέρασαν τις 318, τα φαβορί όμως είναι συγκεκριμένα. 

Τα τελευταία προγνωστικά δίνουν ως πλέον πιθανούς να κερδίσουν το βραβείο τους Άνγκελα Μέρκελ, τον Πάπα Φραγκίσκο, τους διασώστες «Τα Λευκά Κράνη της Συρίας» αλλά και τους αρχιτέκτονες της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν.

Αν και η επίσημη λίστα υποψηφίων δεν έχει διαρρεύσει μέχρι τώρα, η επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι σε αυτήν περιλαμβάνονται 318 υποψηφιότητες (πρόσωπα, οργανώσεις και οργανισμοί).

Ωστόσο,σύμφωνα με το περιοδικό TΙME, τέσσερις υποψηφιότητες θεωρούνται οι επικρατέστερες:

1. Πάπας Φραγκίσκος   

Ο ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος, συνεχίζει με αμείωτη ένταση να κάνει εκκλήσεις για ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες.Ήταν και πέρυσι υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης. 

2. Ανγκελα Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία πριν από δύο χρόνια υιοθέτησε την πολιτική ανοικτών θυρών πλήρωσε το τίμημα στις τελευταίες εκλογές αν και η ίδια έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν μετανιώνει για αυτή την επιλογή. 

3. Διασώστες στη Συρία

Οι διασώστες της συριακής εθελοντικής ομάδας «Τα Λευκά Κράνη της Συρίας» είναι ανάμεσα στα φαβορί για την συνεισφορά τους στον συριακό εμφύλιο. 

4. Αρχιτέκτονες της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν

Οι αρχιτέκτονες της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν- η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας,Φεντερίκα Μονγκερίνι κι ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν,Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ- διεκδικούν με πολλές πιθανότητες το Νόμπελ Ειρήνης.Μονγκερίνι και Ζαρίφ έβαλαν τον θεμέλιο λίθο για την επίτευξη της συμφωνίας που έθεσε ως στόχο να περιοριστεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και η οποία επέτρεψε την επανασύνδεση της ιρανικής οικονομίας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Αξίζει αν σημειωθεί ότι, ο αριθμός των γυναικών στις οποίες απονέμονται βραβεία Νόμπελ από το 1901 μέχρι σήμερα αποτελεί μόνο το 5% του συνόλου των βραβευθέντων. Τέλος, ο φετινός αριθμός των υποψηφίων αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία του θερμού, αφού έχουν κατατεθεί 318 υποψηφιότητες , σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ινστιτούτου Νόμπελ.Πέρσι, με το Νόμπελ Ειρήνης τιμήθηκε ο Κολομβιανός πρόεδρος, Χουάν Μανουέλ Σάντος για τις προσπάθειές του να δώσει τέλος στον 50ετή εμφύλιο που οδήγησε στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους.

Δείτε ζωντανά την απονομή:

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook