Βαριά ήττα Ομπάμα στη Γερουσία για την 11η Σεπτεμβρίου

Την σοβαρότερη πολιτική ήττα και μάλιστα με διεθνείς επιπτώσεις υπέστη το απόγευμα της Τετάρτης από το αμερικανικό Κογκρέσο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπαμα.

baria-itta-ompama-sti-gerousia-gia-tin-11i-septembriou
SHARE THIS
0
SHARES

Την σοβαρότερη πολιτική ήττα και μάλιστα με διεθνείς επιπτώσεις υπέστη το απόγευμα της Τετάρτης από το αμερικανικό Κογκρέσο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπαμα, τρεις μήνες πριν από το τέλος της θητείας του.

Αρχικά η Γερουσία και στην συνέχεια η Βουλή των αντιπροσώπων, απέρριψαν το βέτο που έθεσε ο Ομπάμα στο νομοσχέδιο που επέτρεπε σε συγγενείς θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου να κινηθούν νομικά εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι η σχετική διάταξη γίνεται πλέον νόμος του κράτους

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε εγκριθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου και έδινε το δικαίωμα στους αμερικανούς πολίτες να προβούν σε μηνύσεις και αγωγές σε βάρος της Σαουδαραβικής κυβέρνησης για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, καθώς οι 15 από τους 19 τρομοκράτες που τις εκτέλεσαν ήταν Σαουδάραβες.

Στο κενό το σκληρό lobbying από τη Σαουδική Αραβία

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η Σαουσδαραβική κυβέρνηση ξόδεψε μεγάλα ποσά στην προσπάθειά της να αποτραπεί η έγκριση του νομοσχεδίου. Εναντίον του είχαν ταχθεί επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως η General Electric Co και Dow Chemical Co, αλλά και σύμμαχοι της Ουάσιγκτον μεταξύ των οποίων και η Ευρπωαϊκή Ενωση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ασκήσει βέτο, με το επιχείρημα πως το νομοσχέδιο μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ και να πλήξει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, λέγοντας πως άλλες χώρες θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν προσχηματικά ως προηγούμενο ώστε να μηνύσουν αμερικανούς διπλωμάτες, στρατιωτικούς και εταιρείες, ακόμη και για ενέργειες στις οποίες προέβησαν οργανώσεις στο εξωτερικό οι οποίες έλαβαν βοήθεια, εξοπλισμό ή εκπαίδευση από τις ΗΠΑ.

Λευκός Οίκος εναντίον Γερουσίας με σκληρές εκφράσεις

Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του κατακεραυνώνει τη Γερουσία αναφέροντας ότι αυτή η ενέργειά της αποτελεί «το πιο ντροπιαστικό πράγμα που το σώμα έχει διαπράξει ποτέ από το 1983» εννοώντας την τελευταία φορά που ακυρώθηκε ένα προεδρικό βέτο.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Τζος Ερνεστ, κατηγόρησε τους γερουσιαστές ότι ουσιαστικά «παραιτήθηκαν από τις ευθύνες τους ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του αμερικανικού λαού»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook