Βράζει η Αμερική για τη ρατσιστική βία - Διαδηλώσεις παντού

Βράζει η Αμερική μετά τις αλλεπάλληλες δολοφονίες μαύρων και την ατιμωρησία των αστυνομικών. Χιλιάδες διαδήλωσαν στο Μανχάταν. Νέο περιστατικό στο Φοίνιξ.

|
SHARE THIS
0
SHARES

Βράζει η Αμερική μετά τις αλλεπάλληλες δολοφονίες μαύρων και την ατιμωρησία των αστυνομικών γεγονός που εξελίσσεται σε όνειδος για την προεδρία Ομπάμα. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη αλλά και σε άλλες μεγαλουπόλεις για δεύτερη νύχτα κατά της απόφασης σώματος ενόρκων να μην απαγγελθούν ποινικές κατηγορίες εναντίον ενός λευκού αστυνομικού για το θάνατο ενός άοπλου μαύρου.

 

Η αντίδραση στη Νέα Υόρκη και άλλες πόλεις για την απόφαση της Τετάρτης να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο αστυνομικός Ντάνιελ Πανταλέο για το ρόλο του στο θάνατο του 43χρονου Έρικ Γκάρνερ απηχεί το κύμα της οργής που είχε ξεσπάσει εννέα ημέρες νωρίτερα εξαιτίας μιας παρόμοιας απόφασης στην υπόθεση του θανάσιμου πυροβολισμού ενός άοπλου μαύρου εφήβου από έναν λευκό αστυνομικό στο Μισούρι Κι αυτό ενώ κι άλλο περιστατικό αναφέρθηκε στο Φοίνιξ της Αριζόνας.

Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ υποσχέθηκε χθες πως θα διεξαχθεί πλήρης έρευνα για την υπόθεση της Νέας Υόρκης.

Ο Πανταλέο ενδέχεται να αντιμετωπίσει πειθαρχική δίωξη στο πλαίσιο μιας εσωτερικής έρευνας της αστυνομίας, δήλωσε ο δικηγόρος του, προσθέτοντας πως αναμένει ότι η διαδικασία θα προχωρήσει γρήγορα και ότι ο πελάτης του θα απαλλαγεί.

Η έρευνα της αστυνομίας θα επικεντρωθεί στο αν ο Πανταλέο χρησιμοποίησε λαβή στραγγαλισμού, η οποία απαγορεύεται από τους κανονισμούς της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, για να θέσει υπό έλεγχο τον Γκάρνερ, όταν ο ίδιος και άλλοι αστυνομικοί επιχείρησαν να τον συλλάβουν τον Ιούλιο ως ύποπτο ότι πωλούσε παράνομα τσιγάρα σ' ένα πεζοδρόμιο στο Στάτεν Άιλαντ.

Οι υποθέσεις της Νέας Υόρκης και του Μισούρι, εκτός του ότι προκάλεσαν διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα, αναζωπύρωσαν τη συζήτηση για το αμερικανικό σύστημα επιβολής του νόμου που πιστεύεται ευρέως ότι στοχοποιεί αδίκως Αφροαμερικανούς και άλλες μειονότητες.

Η ένταση αυξήθηκε όταν ένα πλήθος τουλάχιστον 3.000 ανθρώπων συγκεντρώθηκε στην Τimes Square. «Ποιόν προστατεύετε», φώναζαν στους αστυνομικούς, οι οποίοι κατέφθαναν κατά εκατοντάδες για να υποχρεώσουν τους διαδηλωτές να περιορισθούν στα πεζοδρόμια. Στην Ουάσιγκτον εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και φώναζαν «Όχι δικαιοσύνη, όχι ειρήνη, όχι ρατσιστική αστυνομία» καθώς έκαναν πορεία προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, πέρασαν κοντά από τον Λευκό Οίκο και κατευθύνθηκαν προς το Μνημείο Ουάσινγκτον. Εκεί οι διαδηλωτές ξάπλωσαν στο δρόμο μπλοκάροντας την κυκλοφορία.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στη Μινεάπολη, το Σικάγο και τη Βοστώνη.

Φωτογραφίες: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook