Διάσκεψη στην Πράγα με Λεπέν και Ευρωπαίους ακροδεξιούς

Οι αρχηγοί των ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης συναντώνται στην Τσεχία εν μέσω φόβων για την άνοδο του λαϊκισμού, όπως σημειώνει άρθρο του βρετανικού Guardian

diaskepsi-stin-praga-me-lepen-kai-eurwpaious-akrodeksious
SHARE THIS
1
SHARES

Εν μέσω διαδηλώσεων και διαμαρτυριών αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη αρχηγών κομμάτων της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς στην Τσεχία.

Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται η επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν και ο αρχηγός του αντιισλαμικού κόμματος της Ολλανδίας, Χερτ Βίλντερς. 

Διοργανωτής της διάσκεψης είναι το τσεχικό αντι-ισλαμικό κόμμα Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας, που θεωρείται πλέον υπολογίσιμη δύναμη στην πολιτική σκηνή, καθώς απέσπασε το 11% των ψήφων τον Οκτώβριο.

Έξω από το χώρο της διάσκεψης αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις από πολίτες που διαμαρτύρονται για την αύξηση της ξενοφοβίας στην Τσεχία. 

Το κόμμα, επικεφαλής του οποίου είναι ο Τόμιο Οκαμούρα, με τη μισή του καταγωγή από την Ιαπωνία, κέρδισε την υποστήριξη του εκλεκτορικου σώματος με το σύνθημα “Όχι στο Ισλάμ, όχι στην τρομοκρατία”. Η αυξανόμενη επιρροή του κόμματος φαίνεται και από τις δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας, που ζήτησε τη βοήθειά του για την επανεκλογή του.  

O Tόμιο Οκαμούρα
O Tόμιο Οκαμούρα

Τόσο ο πρόεδρος της χώρας όσο και ο Οκαμούρα έχουν επενδύσει στο αντι-ισλαμικό συναίσθημα αν και ο μουσουλμανικός πληθυσμός στη χώρα εκτιμάται σε 3.000-20.000 άτομα. Όμως, ενισχύθηκε λόγω της προσφυγικής κρίσης και των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη. 

Στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη θα υπάρξουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Ιδιαίτερη μέριμνα θα υπάρξει για τον Βίλντερς, που έχει λάβει απειλές για τη ζωή του, λόγω των αντι-μουσουλμανικών δηλώσεών του. 

Στη διάσκεψη θα μετέχει πρώην μέλος του βρετανικού UKIP, που αναγκάστηκε να ανεξαρτητοποιηθεί μετά από ένα οικονομικό σκάνδαλο και ο Μάρκους Πρέτζελ από το γερμανικό AfD. Επίσης, θα μετέχουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του αυστριακού κόμματος ελευθερίας και της ιταλικής Λίγκας του Βορρά. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook