Εκπέμπουν SOS επιστήμονες, αστροναύτες και... ροκ σταρ για τον πλανήτη

Επιστήμονες, αστροναύτες και ροκ σταρ εκπέμπουν SOS στα πλαίσια της διεθνούς ενημερωτικής καμπάνιας «Ημέρα Αστεροειδούς», καθώς η Γη κινδυνεύει θανάσιμα.

ekpempoun-sos-epistimones-astronautes-kai-rok-star-gia-ton-planiti
SHARE THIS
0
SHARES

Η ανθρωπότητα κινδυνεύει σοβαρά από την πτώση αστεροειδούς στο εγγύς μέλλον. Θα μπορούσε να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο αν κατέβαλε από τώρα -και όχι εν καιρώ- μια συνδυασμένη προσπάθεια, πράγμα που σημαίνει, ότι χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση μιας πιο αποτελεσματικής «ασπίδας».

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα μιας επείγουσας έκκλησης που συνεπέγραψαν επιστήμονες, αστροναύτες, ροκ σταρ και άλλες προσωπικότητες, στο πλαίσιο της διεθνούς ενημερωτικής καμπάνιας «Ημέρα Αστεροειδούς» που μόλις ξεκίνησε, με στόχο να φέρει το ζήτημα στο προσκήνιο.

Η σχετική διακήρυξη υπογράφηκε από περισσότερους από 100 κορυφαίους επιστήμονες και αστροναύτες, όπως ο Μάρτιν Ρις (βασιλικός αστρονόμος της Βρετανίας), ο βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς (συγγραφέας των μπεστ-σέλερ «Το εγωιστικό γονίδιο» και η «Αυταπάτη του Θεού»).

 «Χρειαζόμαστε όλα τα κράτη να συνεργαστούν. Δεν πρόκειται μόνο για αμερικανικό ή βρετανικό πρόβλημα, αλλά για παγκόσμιο πρόβλημα που είναι αποτρέψιμο», δήλωσε ο αστροφυσικός Μπράιαν Μέι, ο οποίος, επίσης, ήταν κιθαρίστας του γνωστού ροκ συγκροτήματος «Queen».

 Η καμπάνια θέλει να καθιερώσει την 30ή Ιουνίου 2015 ως παγκόσμια «Ημέρα Αστεροειδών», στην επέτειο της έκρηξης ενός αστεροειδούς διαμέτρου 40 έως 80 μέτρων πάνω από την Τουνγκούσκα της Σιβηρίας στις 30 Ιουνίου 1908.

 Οι διοργανωτές της καμπάνιας θέλουν να επιταχυνθεί η υλοποίηση των μέτρων που θα αποτρέψουν έγκαιρα ένα προβλεπόμενο πλήγμα εξ ουρανού, αλλάζοντας την τροχιά του αστεροειδούς, είτε με επιτάχυνση, είτε με επιβράδυνσή του, έτσι ώστε να μην πέσει πάνω στον πλανήτη μας.

Οι διοργανωτές της καμπάνιας (www.asteroidday.org) είπαν, ότι τα χρήματα για τον εντοπισμό και την αποτροπή ενός απειλητικού αστεροειδούς πρέπει άμεσα να αυξηθούν κατά 100 φορές από τα τωρινά επίπεδα. Σήμερα οι κυβερνήσεις του πλανήτη δαπανούν όλες μαζί μόλις 40 έως 50 εκατ. δολάρια ετησίως γι' αυτό το σκοπό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook