Follow us

Επίθεση Τραμπ κατά Μέρκελ και μπλόκο στο κείμενο των G20

24 ώρες μετά την πρώτη συνάντηση Τραμπ - Μέρκελ γίνεται ολοφάνερο ότι ο αμερικανός πρόεδρος έχει επιλέξει να έχει μια δύσκολη συμβίωση με τους εταίρους του.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Επίθεση Τραμπ κατά Μέρκελ και μπλόκο στο κείμενο των G20

Λιγότερες από 24ώρες πέρασαν από την συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με την Αγκελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο και γίνεται όλο και πιο φανερό ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ όχι μόνο δεν έχει διάθεση να συνδιαλλαγεί με τους εταίρους του αλλά εμφανίζεται αποφασισμένος να διατηρήσει υψηλούς τους τόνους επιβάλλοντας τις δικές του πολιτικές, σε μια δύσκολη συμβίωση με τους ευρωπαίους και όχι μόνο.

Η αρχή έγινε με δυο tweets στα οποία ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί την Γερμανία ότι οφείλει τεράστια χρηματικά ποσά στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ που της "παρέχουν πολύ ισχυρή και πολύ δαπανηρή προστασία".

Τα tweets αναρτήθηκαν στον προσωπικό λογαριασμό του και όχι από εκείνον που διαθέτει με την ιδιότητα του προέδρου των ΗΠΑ και σε αυτά ο κ. Τραμπ γράφει πως "η Γερμανία οφείλει τεράστια χρηματικά ποσά στο ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να πληρωθούν περισσότερα για την πολύ ισχυρή και πολύ δαπανηρή άμυνα που παρέχουν στη Γερμανία!".

Στο πρώτο τουίτ του είχε αρχίσει λέγοντας ότι είχε μια "ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ" συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο χθες στην Ουάσινγκτον, αντίθετα με αυτό που πολλοί παρατηρητές είδαν ως μια τεταμένη συνάντηση η οποία υπογράμμισε τις διαφορές ανάμεσα στους δύο ηγέτες ιδιαίτερα όσον αφορά το εμπόριο ή τη μετανάστευση.

"Παρά τα όσα περιμένατε από την πλευρά των ΠΛΑΣΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Είχα μια ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ συνάντηση με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ", έγραψε ο πρόεδρος από την πολυτελή κατοικία του στη Φλόριντα όπου περνάει το Σαββατοκύριακο, προτού εξαπολύσει την επίθεσή του για τις αμυντικές δαπάνες του Βερολίνου.

Επέβαλε τις απόψεις του για κλίμα και προστατευτισμό στους G20

Λίγες ώρες μετά, υπό την πίεση της αμερικανικής κυβέρνησης που διάκειται εχθρικά απέναντι στο ελεύθερο εμπόριο και έχει υιοθετήσει σκεπτικιστική στάση για την κλιματική αλλαγή, οι αναφορές στην καταδίκη του προστατευτισμού και στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα αποσύρθηκαν από το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G20 που πραγματοποιήθηκε στο Μπάντεν Μπάντεν.

Υπήρξε "μια διαφωνία μεταξύ μιας χώρας και όλων των άλλων" συνόψισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Στο θέμα του παγκόσμιου εμπορίου "εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε τη συμβολή του εμπορίου στις οικονομίες μας" γράφουν απλώς στην ανακοίνωση οι υπουργοί των ισχυρότερων χωρών του κόσμου.

Η παραδοσιακή καταδίκη του προστατευτισμού, την οποία η G20 επαναλάμβανε διαρκώς, δεν υπάρχει πλέον στο πεντασέλιδο κείμενο. Σύμφωνα με πολλές πηγές, οι ΗΠΑ διαφώνησαν, δεδομένης και της εχθρικής στάσης που τηρεί στο θέμα των ελεύθερων συναλλαγών ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Επίσης, δεν γίνεται καμία αναφορά στη Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, λίγες μόλις ημέρες μετά την παρουσίαση του σχεδίου του προϋπολογισμού της αμερικανικής κυβέρνησης που προβλέπει περικοπές στις δαπάνες για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

"Λυπάμαι (...) που οι συζητήσεις μας σήμερα δεν κατέληξαν με ικανοποιητικό τρόπο σε αυτές τις δύο απολύτως αναγκαίες προτεραιότητες για τον κόσμο μας και για τις οποίες η Γαλλία ελπίζει ότι η G20 θα συνεχίσει να ενεργεί συγχρονισμένα", πρόσθεσε ο Σαπέν.

Αρνήθηκε την χειραψία

Στην πρώτη του συνάντηση με την Αγκελα Μέρκελ, που εκτός από καγκελάριο της Γερμανίας είναι και προεδρεύουσα του G20 δεν έλειψαν οι αβρότητες αλλά περίσσεψαν τα "καρφιά" αλλά και η "άρνηση" του αμερικανού προέδρου να κάνει χειραψία με την κα. Μέρκελ.

Οι φωτορεπόρτερ που είχαν συγκεντρωθεί στον Λευκό Οίκο ζήτησαν από τους δύο ηγέτες να κάνουν μία χειραψία, ώστε να απαθανατίσουν τη στιγμή αυτή. Μάλιστα, στο βίντεο ακούγονται να ρωτάνε “μπορούμε να έχουμε μια χειραψία σας;”

Τοτε η Μέρκελ φαίνεται στο βίντεο να λέει κάτι στον Αμερικανό πρόεδρο (προφανώς του προτείνει να κάνουν τη χειραψία, αλλά δεν ακούγεται ξεκάθαρα), ο οποίος όμως την αγνοεί επιδεικτικά και συνεχίζει να κοιτάει αλλού.

Μετά από δυο-τρία δευτερόλεπτα αναμονής, η Γερμανίδα καγκελάριος στρέφει το βλέμμα της προς τους φωτορεπόρτερ και τους χαμογελάει αμήχανα, βλέποντας πως η έκκληση της έπεσε στο απόλυτο κενό.

Μια "δύσκολη" συνέντευξη τύπου

Τα πράγματα δεν πήγαν καλύτερα λίγη ώρα αργότερα κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

Σε μια προσπάθεια να βρει έναν τρόπο επικοινωνίας με τον αμερικανό πρόεδρο η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι θα είναι "πολύ καλύτερο να μιλάμε ο ένας στον άλλον, όχι ο ένας για τον άλλον", σχολιάζοντας έτσι τις ιδιαίτερα επικριτικές αναφορές του Τραμπ για την καγκελάριο στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο αμερικανός πρόεδρος έφερε σε πολύ δύσκολη θέση την Αγκελα Μέρκελ, όταν, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις παρακολουθήσεις που ο ίδιος κατήγγειλε ότι έκανε η κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα, είπε στον δημοσιογράφο: "Mε την κα. Μέρκελ έχουμε κάτι κοινό", υπονοώντας τα δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις που έκανε η αμερικανική NSA εις βάρος της καγκελαρίου. Το σχόλιο του αμερικανού προέδρου προκάλεσε γέλια στην αίθουσα και η γερμανίδα καγκελάριος έδειξε να απορεί.

Συνεχίζοντας την αναφορά του στους ισχυρισμούς ότι ο προκάτοχός του, ο Μπαράκ Ομπάμα, υπέκλεπτε τα τηλεφωνήματά του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι "πολύ σπάνια" μετανιώνει για τα μηνύματα που αναρτά στο Twitter.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Τραμπ χαρακτήρισε τη μετανάστευση "προνόμιο και όχι δικαίωμα" και επισήμανε ότι πάνω απ' όλα θα πρέπει να μπαίνει η ασφάλεια των πολιτών.

"Συζητήσαμε και ζητήματα με τα οποία διαφωνούμε. Αν δεν υπήρχαν προβλήματα οι πολιτικοί δεν θα είχαν κανέναν ρόλο." σχολίασε σε άλλο σημείο της ομιλίας της γερμανίδα καγκελάριος. γέλια στην αίθουσα.

Κατ' αρχήν συμφωνία για την οικονομική ενίσχυση του ΝΑΤΟ

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι είχαν "εποικοδομητικές συνομιλίες" κατά τις οποίες αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ. Οπως είπε, υπογράμμισε στην καγκελάριο την "ισχυρή υποστήριξή του" στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι "αναγκαίο οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ να πληρώνουν το μέρος που τους αναλογεί".

H Γερμανίδα καγκελαρίος είπε επίσης ότι επιβεβαίωσε στον Ντόναλντ Τραμπ πως η Γερμανία πρέπει να τηρήσει τους στόχους δαπανών στους κόλπους του ΝΑΤΟ, χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένα στοιχεία. Ομως ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε την κα. Μέρκελ "για την δέσμευση της κυβέρνησής της να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες και να εργαστεί για να συνεισφέρει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ" όπως χαρακτηριστικά είπε.

Διάσταση στο ζήτημα των εμπορικών συμφωνιών

Στο ζήτημα των διεθνών εμπορικών συμφωνιών, η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι οι εμπορικές συναλλαγές πρέπει να διεξάγονται με δικαιότερους όρους και εξέφρασε την ελπίδα, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επανέλθουν στο τραπέζι για να συζητήσουν την μεταξύ τους εμπορική συμφωνία.

"Δεν είμαι απομονωτιστής, είμαι υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου αλλά επίσης και του δίκαιου εμπορίου και το δικό μας ελεύθερο εμπόριο οδήγησε σε πολλά άσχημα πράγματα" όσον αφορά το χρέος και τα ελλείμματα", υποστήριξε ο αμερικανός πρόεδρος και υπογράμμισε ότι αναμένει οι ΗΠΑ να τα πάνε "εξαιρετικά καλά" στις εμπορικές σχέσεις τους με τη Γερμανία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ 08 Μαϊ 2024 | 07:07

Κόλαση στη Ράφα: Επτά νεκροί από βομβαρδισμούς - Οι ΗΠΑ ανέστειλαν την παράδοση βομβών στο Ισραήλ

Ισραηλινός αεροπορικός βομβαρδισμός σκότωσε επτά ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς άλλους τις πρώτες πρωινές ώρες στην πόλη της Γάζας.

ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ 07 Μαϊ 2024 | 13:06

Έρευνα στο γραφείο Γερμανού ακροδεξιού βουλευτή (AfD) - Συνεργάτης του συνελήφθη για κατασκοπία υπέρ της Κίνας

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία ερευνά το γραφείο του ευρωβουλευτή Μ.Κρα στις Βρυξέλλες, αναζητώντας στοιχεία για συνεργάτη του, ο οποίος έχει συλληφθεί για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας.

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ 06 Μαϊ 2024 | 20:49

Δίκη Τραμπ: Ο δικαστής τού επέβαλε και πάλι πρόστιμο - "Την επόμενη φορά... φυλακή"

Ο δικαστής είπε πως τα 9 πρόστιμα των 1.000 δολαρίων που έχει επιβάλει μέχρι τώρα δεν απέτρεψαν τον Τραμπ από το να παραβιάσει την εντολή αποσιώπησης (gag order)

ΝΕΑ ΕΞΑΕΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑ 06 Μαϊ 2024 | 18:38

Πούτιν: Ορκίζεται ξανά πρόεδρος της Ρωσίας - Αναγνώριση από τη Γαλλία, μποϊκοτάρουν οι Γερμανοί

Πιθανή διάσπαση στο δυτικό αντιρωσικό στρατόπεδο, υποδηλώνει η στάση του Παρισιού στην ορκωμοσία του Βλαντιμίρ Πούτιν

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ 05 Μαϊ 2024 | 19:16

Κάιρο: Ολοκληρώθηκαν χωρίς πρόοδο οι συνομιλίες Ισραήλ-Χαμάς: Σπεύδει στην Ντόχα ο διευθυντής της CIA

Στην Ντόχα μεταβαίνει ο διευθυντής της CIA, καθώς ολοκληρώθηκαν χωρίς πρόοδο οι συνομιλίες Ισραήλ - Χαμάς.

ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ 05 Μαϊ 2024 | 08:18

Γάζα: Το φοιτητικό κίνημα εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο - Από τις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις έως την Αυστραλία

Το φοιτητικό κίνημα κατά του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας έχει εξαπλωθεί στο Παρίσι, στη Λοζάνη, στο Βερολίνο, στο Μόντρεαλ, στο Μεξικό, ως ακόμη και στο Σίδνεϊ.

«ΤΟ ΝΑΤΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ» 04 Μαϊ 2024 | 21:26

Πιθανή σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία βλέπει η Ζαχάροβα: Η στρατιωτική άσκηση Steadfast Defender είναι απόδειξη, λέει

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα απέρριψε τις κατηγορίες του ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία κάνει υβριδικό πόλεμο σε κράτη-μέλη της Συμμαχίας.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 04 Μαϊ 2024 | 19:20

Ενοχος δήλωσε ο Ρώσος "Mr Bitcoin" στην Καλιφόρνια: Ο Αλεξάντερ Βίνικ είχε συλληφθεί στην Ελλάδα το 2017

Σε συμφωνία με τις δικαστικές αρχές ήρθε ο Ρώσος Αλεξάντερ Βίνικ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 02 Μαϊ 2024 | 23:10

Πανεπιστήμιο Κολούμπια: Πρόταση μομφής κατά της προέδρου από καθηγητές γιατί κάλεσε την αστυνομία για τους διαδηλωτές

Η Ένωση των Καθηγητών αναφέρει ότι η απόφαση "λήφθηκε χωρίς διαβούλευση με τη Γερουσία, κατά παράβαση των καθιερωμένων διαδικασιών, με προσφυγή στις λεγόμενες εξουσίες έκτακτης ανάγκης"

ΑΝΕΒΑΖΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΛΙΣΗ 02 Μαϊ 2024 | 22:25

Αδιανόητο: Ελεγε παχύσαρκο τον 6χρονο γιο του και τον έβαζε να τρέχει ασταμάτητα στον διάδρομο - Το παιδί πέθανε

Βασάνισε το παιδί του βάζοντας το να τρέχει σε διάδρομο παρότι έπεφτε και χτυπούσε - Ο 31χρονος πατέρας δικάζεται για ανθρωποκτονία στις ΗΠΑ

ΤΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ 02 Μαϊ 2024 | 19:46

ΗΠΑ: Ημέρες Βιετνάμ στα πανεπιστήμια - Πώς οι διαδηλώσεις για τη Γάζα ανησυχούν τον Μπάιντεν ενόψει εκλογών

Οι διαδηλώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια επηρεάζουν και το προεκλογικό σκηνικό - Χάνει από το εκλογικό σώμα τους φοιτητές ο Τζο Μπάιντεν, η σκληρή στάση Τραμπ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΚΛΟΙΟΣ 02 Μαϊ 2024 | 14:25

Πεδίο μάχης το φημισμένο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια: Αγριες συγκρούσεις με τους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές [Βίντεο]

Έφοδος της αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη του UCLA για να διαλύσει τις καταλήψεις των φοιτητών που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ 02 Μαϊ 2024 | 07:32

ΗΠΑ: Κατατέθηκε στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο

Το δικομματικό νομοσχέδιο με τίτλο ""Νόμος για τον Τερματισμό του Κυπριακού Εμπάργκο" κατατέθηκε από τους βουλευτές Γκας Μπιλιράκη, Κρις Πάπας, Ντίνα Τίτους και Νικόλ Μαλλιωτάκη.