Η σοκολάτα στην Ακτή Ελεφαντοστού -την πρώτη σε εξαγωγές χώρα κακάο του πλανήτη, με ετήσια παραγωγή περί τους 1,6 εκατομμύρια τόνους - θεωρείται είδος πολυτελείας.
Μία μπάρα σοκολάτας κοστίζει 2 ευρώ, όταν ο μέσος καλλιεργητής κακάο κερδίζει 7 ευρώ την ημέρα, χρήματα με τα οποία φροντίζει 15μελή οικογένεια και 4 εργάτες.
Τη στιγμή που οι Δυτικοί θεωρούν τη σοκολάτα μέρος της καθημερινότητας τους και δη, σε απίθανες εκδοχές και γευστικά εκλεπτυσμένους συνδυασμούς, οι καλλιεργητές κακάο -του βασικού συστατικού για την παρασκευή σοκολάτας- στην Ακτή Ελεφαντοστού, απλά, δεν την έχουν δοκιμάσει ποτέ.
Δείτε την αντίδραση του Αλφόνσο, ενός από τους μικρούς καλλιεργητές κακάο, στην προσφορά του «επισκέπτη» κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ.

Ο δημοσιογράφος βγάζει μία σοκολάτα, αλλά ο Αλφόνσο δεν αναγνωρίζει τη συσκευασία. Οχι μόνο αυτό, αλλά αγνοεί εν γένει τη χρήση του κακάο. Όπως λέει, δεν ξέρει τί γίνονται οι κόκκοι όταν τους παίρνει ο έμπορος, το μόνο που ξέρει είναι ότι χρησιμοποιούνται σε κάτι «που τρώγεται», αλλά όπως λέει, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν αυτό αληθεύει...
Η πρώτη δοκιμή, η πρώτη αντίδραση - «είναι πολύ γλυκιά!» λέει «δεν ήξερα ότι αυτή είναι η γεύση του κακάο»– η εντύπωση που του κάνει η εμφάνιση της -σε τετραγωνάκια- ο ενθουσιασμός να μοιραστεί με τους φίλους του «το πολύτιμο δώρο».
Όταν έρχεται η ώρα να δοκιμάσουν σοκολάτα και οι εργάτες του, δείχνουν δύσπιστοι. Ρωτούν τον «επισκέπτη» εάν είναι 100% σίγουρος ότι, η απολαυστική σοκολάτα που μόλις δοκίμασαν έχει αληθινά σχέση με το κακάο... Το δικό τους κακάο...
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr