Μακρόν: «Αν η Μέρκελ συνεργαστεί με το FDP την... βάψαμε»

Ούτε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να είναι ευχαριστημένος από μια ενδεχόμενη συνεργασία της Ανγκελα Μέρκελ με τους φιλελεύθερους του FDP.

makron-an-i-merkel-sunergastei-me-to-fdp-tin-bapsame
SHARE THIS
0
SHARES

Ούτε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να είναι ευχαριστημένος από μια ενδεχόμενη συνεργασία της Ανγκελα Μέρκελ με τους φιλελεύθερους του FDP.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η δημοσιογράφος Isabelle Ory, φέρεται να έχει δηλώσει σε στενό του συνεργάτη πως "αν αυτή [η Μέρκελ] συνεργαστεί με το FDP, την "βάψαμε""!

Απομένει να φανεί αν έχει ή όχι δίκιο σε αυτήν την εκτίμηση...

Δείτε τα tweet: 

 

Γιατί ο Μακρόν "τρέμει" μια συγκυβέρνηση με το FDP

Μια πιθανή συμμαχία CDU-FDP θα μπορούσε να αποδειχτεί ο εφιάλτης για την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν καθώς το FDP είναι επιφυλακτικό απέναντι σε περισσότερη ολοκλήρωση στην ευρωζώνη και θα επέβαλε φορολογικούς κανόνες με κυρώσεις.

Ο πρόεδρος του FDP, Κριστιάν Λίντνερ, είναι οπαδός της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων ενώ απορρίπτει κάθε επίδειξη αλληλεγγύης, πέρα από αυτήν που προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συμφωνίες. 

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, στο μέτρο που είναι γνωστό ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν τηρούν τις συμφωνίες που υπογράφουν για την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων.

«Κάθε χώρα πρέπει να φέρει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη της αγοράς εργασίας της και των όρων κοινωνικής προστασίας που ισχύουν στο εσωτερικό της. Κατά συνέπεια, απορρίπτεται η ιδέα να καθιερωθεί μία ευρωπαϊκή αποζημίωση εργασίας» λέει ο ηγέτης του FDP.

Σε πλήρη επίσης αντίθεση με σχετική πρόταση του Μακρόν, ο Λίντνερ προτείνει την αυτόματη επιβολή ποινών στις χώρες που δεν τηρούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, το FDP έχει εκφράσει την αντίθεσή του με την πρόταση της ύπαρξης ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, γεγονός που συνιστά πονοκέφαλο για τον Μακρόν ο οποίος υπήρξε ο εμπνευστής αυτής της πρότασης.

Υπενθυμίζουμε πως ο Γάλλος Πρόεδρος θα προχωρήσει στις 26 Σεπτεμβρίου στην παρουσίαση των αναλυτικών θέσεων του για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Ο Μακρόν δεν θέλει να χάσει χρόνο μετά τις γερμανικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σχεδιάζει να παρέμβει στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν για τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού, επιχειρώντας να πιέσει το Βερολίνο να μετακινηθεί προς την προσέγγισή του για το ενιαίο νόμισμα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος σχεδιάζει να αναπτύξει τις προτάσεις του, όπως αυτή για έναν κοινό προϋπολογισμό και έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η πρωτοβουλία του Μακρόν έχει στόχο να ενισχύσει τις πιθανότητες μίας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ του Παρισιού και του Βερολίνου για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης έως το τέλος του έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook