Νεκρός ρώσος αντιστράτηγος από επίθεση τζιχαντιστών στη Συρία

Ρώσος αντιστράτηγος σκοτώθηκε σε επίθεση με όλμους από τζιχαντιστές κοντά στο Ντέιρ εζ Ζορ στη Συρία.

nekros-rwsos-antistratigos-apo-epithesi-tzixantistwn-sti-suria
SHARE THIS
0
SHARES

Ρώσος αντιστράτηγος σκοτώθηκε σε επίθεση με όλμους από τζιχαντιστές κοντά στο Ντέιρ εζ Ζορ στη Συρία. 

Πρόκειται για τον αντιστράτηγο Βαλέρι Ασάποφ. Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι ο Ασάποφ ήταν σε φυλάκιο, όπου εδρεύουν συριακά στρατεύματα, βοηθώντας τους διοικητές στην απελευθέρωση της πόλης Ντειρ εζ Ζορ. Ήταν μάλιστα ένας από τους ανώτατους ρώσους στρατιωτικούς συμβούλους στη Συρία.


«Ως αποτέλεσμα ενός ξαφνικού βομβαρδισμού από όλμους μαχητών τουτου ISIS, ο αντιστράτηγος Βαλέρι Ασάποφ, τραυματίστηκε θανάσιμα από έκρηξη», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

Σε αναγνώριση των υπηρεσιών του, ο Ασάποφ τιμηθεί και θα κηδεθυτεί δημοσία δαπάνη. 

Νωρίτερα το Σεπτέμβριο οι συριακές ένοπλες δυνάμεις, σε στενή συνεργασία με τη Ρωσική Πολεμική Αεροπορία, έσπασαν με επιτυχία την πολιορκία της Ντέιρ εζ Ζορ από το Ισλαμικό Κράτος.

Σημειώνεται ότι ο Ασάποφ ήταν ο υψηλότερα ιστάμενος Ρώσος αξιωματικός που έχει σκοτωθεί στη συριακή εκστρατεία. Ήταν διοικητής του 5ου Στρατού στην Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας, μία από τις τέσσερις στρατηγικές περιοχές των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Ο στρατός εδρεύει στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, στην πόλη Ουσουρίσκ, περίπου 98 χιλιόμετρα από το Βλαδιβοστόκ.

«Ο στρατηγός ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή, δείχνοντας με το δικό του παράδειγμα το τι χρειάζεται για να είναι κάποιος, πραγματικός διοικητής», ανέφερε το περιφερειακό κοινοβούλιο σε μια δήλωση που εκδόθηκε στη μνήμη του.

«Οι σύντροφοι θυμούνται τον Βαλέρι Ασάποφ ως αξιόπιστο, γενναίο, αποφασιστικό, θαρραλέο και άνθρωπο με αρχές... Ο θάνατός του είναι μια τεράστια ζημιά για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο Ασάποφ θα ζει για πάντα», αναφέρει η δήλωση των αξιωματούχων του Ουσουρίσκ.

Ο Ασάποφ είχε γεννηθεί το 1966. Ήταν ο μεγαλύτερος από τους τρεις αδελφούς και εγγράφηκε στη Σοβιετική Πολεμική Αεροπορία. Μέχρι το 1987 είχε ανέλθει στο βαθμό του υπολοχαγού. Εργαζόμενος στο Γκρόζνι κατά τη διάρκεια της πρώτης εκστρατείας κατά της Τσετσενίας, ο Ασάποφ τραυματίστηκε στο πόδι, αφήνοντάς τον με μόνιμο πρόβλημα. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 του δόθηκε εντολή για ένα σύνταγμα αλεξίπτωτων στις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στην Αμπχαζία πριν αποσταλεί στα νησιά Κουρίλ, στη Ρωσική Άπω Ανατολή το 2006. Το 2013 παρασημοφορήθηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook