Follow us

Ο νέος Πύργος της Βαβέλ στην Ευρώπη

Μήνες με τσακωμούς, παζάρια και απειλές, για το ποιος θα βρεθεί στο τιμόνι της ΕΕ τα επόμενα 5 χρόνια περιμένουν το νέο ευρωκοινοβούλιο, όπως επισημαίνουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

Ο νέος Πύργος της Βαβέλ στην Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα γίνει πιο θορυβώδες, πιο ατίθασο, πιο συγκεχυμένο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί, λόγω του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, όπως επισημαίνουν οι Financial Times σε σημερινό τους άρθρο.

Από εδώ και στο εξής θα είναι αναπόφευκτες οι εβδομάδες πολιτικών αντιπαραθέσεων καθώς τα νέα μέλη αγωνίζονται να συνάψουν συμμαχίες με περίεργες... συναναστροφές

Η άνοδος της στήριξης των λαϊκιστικών αντιευρωπαϊκών κομμάτων σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Ελλάδα, αφήνουν το ευρωκοινοβούλιο των 751 μελών, χωρίς καμία σαφή πλειοψηφία και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος .

Αυτοί οι 751 πολιτικοί θα μετέχουν σε ένα σώμα που προβλέπεται να γίνει πιο ισχυρό, πιο αμφιλεγόμενο και πιο διχασμένο από όλα τα κοινοβούλια που έχουν προκύψει από τις πρώτες εκλογές του 1979.

Από εδώ και στο εξής θα είναι αναπόφευκτες οι εβδομάδες πολιτικών αντιπαραθέσεων καθώς τα νέα μέλη αγωνίζονται να συνάψουν συμμαχίες με περίεργες... συναναστροφές, όπως σημειώνει η εφημερίδα χαρακτηριστικά, και τα μεγαλύτερα κόμματα θα δώσουν μάχη για την πλειοψηφία, προκειμένου να καθοριστεί ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .

Θα μπορούσε να υπάρξει ένα παρατεταμένο αδιέξοδο μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να αποφασίσει ποιός θα διαδεχθεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

Θα μπορούσε να υπάρξει ένα παρατεταμένο αδιέξοδο μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου συναντώνται οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών, για να αποφασίσει ποιός θα διαδεχθεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε αυτή τη θέση, σημειώνει το άρθρο.

Εκτός από το τιμόνι της ΕΕ, τους ευρωβουλευτές τους περιμένει ένας μακρύς κατάλογος από ζητήματα στρατηγικής που καλούνται να αντιμετωπίσουν: Πώς θα δαπανήσουν τον προϋπολογισμό 1 τρισ. ευρώ. Ποιους κανόνες θα επιβάλουν σε τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google και το Facebook. Σε ποια σημεία θα πιέσουν το χρηματοπιστωτικό κέντρο City του Λονδίνου. Και, εφόσον προκύψει θέμα, αν θα στηρίξουν μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Το πρόβλημα για τους ευρωσκεπτικιστές, ωστόσο, είναι αν μπορούν να κάνουν κάποια σοβαρή διαφορά στην πολιτική του κοινοβουλίου

Το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής των μέσων ενημέρωσης, επικεντρώνεται, ωστόσο, αυτή τη στιγμή, στην άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων, αν και υπήρξε μια μικτή εικόνα σε ολόκληρη την ήπειρο. Στη Γερμανία, τη χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό ευρωβουλευτών, το ευρωσκεπτικιστό Alternative für Deutschland δεν έλαβε σημαντική στήριξη, ενώ στην Ιταλία, o Ματέο Ρέντζι κατέγραψε μια νίκη εναντίον των ευρωσκεπτικιστών του Μπέπε Γκρίλο.

Στη Γαλλία και τη Βρετανία οι ευρώ-σκεπτικιστές ξεπέρασαν τις δημοσκοπήσεις με μια αναπάντεχη αύξηση της στήριξης. Στην Ελλάδα, όπου η οικονομική λιτότητα ήταν πιο σκληρή από οπουδήποτε αλλού στην ευρωζώνη, η στήριξη στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στο ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, ήταν εντυπωσιακή.

Το πρόβλημα για τους ευρωσκεπτικιστές, ωστόσο, είναι αν μπορούν να κάνουν κάποια σοβαρή διαφορά στην πολιτική του κοινοβουλίου. Πρόκειται για ένα ανόμοιο σύνολο, με λίγη... αγάπη μεταξύ τους, σημειώνει η εφημερίδα. Για να κερδίσουν επιρροή στο νέο κοινοβούλιο, θα πρέπει να δημιουργηθούν πολιτικές ομάδες με μέλη σε τουλάχιστον επτά διαφορετικές χώρες. Ακόμη και τότε, είναι πιθανό να καταλήξουν σε τρεις, αν όχι τέσσερις διαφορετικές ομάδες εθνικιστών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ 14 Μαϊ 2024 | 14:12

Viral η Κουντουρά που πανηγυρίζει για τον Παναθηναϊκό αλλά και για τον Ολυμπιακό - Με πράσινο και κόκκινο σακάκι [βίντεο]

Η Έλενα Κουντουρα άλλαξε το κόκκινο σακάκι με το πράσινο και πανηγύρισε τις προκρίσεις τόσο του Ολυμπιακού όσο και του Παναθηναϊκού

ΠΡΟΕΔΡΟΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ" 14 Μαϊ 2024 | 08:46

Η αυτοκριτική του Ανδρέα Λοβέρδου: Δεν έχω μεγάλες επιτυχίες στον ρόλο του πατέρα – Δεν ήμουν αυτό που ήθελαν τα παιδιά μου [βίντεο]

Για τη σχέση του με τα παιδιά του μίλησε μεταξύ άλλων, το βράδυ της Δευτέρας, ο Ανδρέας Λοβέρδος στην εκπομπή "Στιγμές" του Μάνου Νιφλή. Το ψευδώνυμό του και ο πρώτος του έρωτας.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Μαϊ 2024 | 06:22

Τι θα ψηφίσει ο Χριστός;

Δεν μπορείς να εκμεταλλεύεσαι a la carte τον Χριστό· καλύτερα να τον αφήσεις στην ησυχία του.

ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ 12 Μαϊ 2024 | 17:54

Κυριάκος Μητσοτάκης: "Θα θέσω στον Ερντογάν κάθε ζήτημα για το οποίο η Ελλάδα έχει διαφορετική θέση από εκείνη της Τουρκίας"

Για όλα τα θέματα που θα θέσει στον πρόεδρο της Τουρκίας ενώ αναφέρθηκε και στις επικείμενες ευρωεκλογές και όλα τα μεγάλα διακυβεύματα που συνδέονται με αυτές.

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 09 Μαϊ 2024 | 13:31

Επίσκεψη Μητσοτάκη σε Μονή Δαφνίου και Διομήδειο Βοτανικό Κήπο [εικόνες]

Επίσκεψη Μητσοτάκη σε Μονή Δαφνίου στο Χαϊδάρι και Διομήδειο Βοτανικό Κήπο. Περιοδείες σε όλη τη χώρα πριν τις ευρωεκλογές.

ΣΤΕΛΕΧΗ ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ 09 Μαϊ 2024 | 09:58

Νέα μποφόρ στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι δηλώσεις Κασσελάκη, οι αιχμές Τσίπρα και ο Πολάκης εναντίον όλων

Τρικυμίες στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν βρίσκει ησυχία μόλις 30 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές.

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ 09 Μαϊ 2024 | 08:45

Ο Ραγκούσης επιμένει για ταυτόχρονη διεξαγωγή ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών λόγω κινδύνου μεγάλης αποχής

Εχουμε καθιερώσει την οργάνωση δύο πολύμηνων προεκλογικών περιόδων, η μία αμέσως μετά την άλλη, τονίζει ο Γιάννης Ραγκούσης.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 08 Μαϊ 2024 | 12:24

Λοβέρδος: Στόχος μας οι Δημοκράτες να είναι στο 5% - Το μεγαλύτερο από τα μικρά κόμματα

"Έχουμε συνεννοηθεί μέσα στο ψηφοδέλτιό μας ότι πρέπει να δουλέψουμε με πάρα πολύ ένταση και να διαψεύσουμε τα προγνωστικά", είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 08 Μαϊ 2024 | 12:02

Γεωργούλης: Η καταγγελία για τον βιασμό είναι ψευδής 100% - Σκέφτηκα να κάνω ένα καινούργιο κόμμα

"Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει κάποια δικαστική υπόθεση που εκκρεμεί για εμένα", λέει Ο εκ νέου υποψήφιος στις ευρωεκλογές, Αλέξης Γεωργούλης.

ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ 08 Μαϊ 2024 | 10:32

Καρφιά Λατινοπούλου σε Βελόπουλο: Εγώ δεν πούλησα ούτε επιστολές του Ιησού, ούτε κηραλοιφές για τη φαλάκρα

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για την εξωτερική της πολιτική, υπογραμμίζοντας πως "έχουμε γίνει καρπαζοεισπράκτορες της Τουρκίας και της Αλβανίας".

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ… ΦΟΥΡΤΟΥΝΑ 08 Μαϊ 2024 | 07:28

Ο Μητσοτάκης μεταξύ προκλήσεων Ερντογάν και Ράμα - Τα διπλωματικά αγκάθια πριν τη μάχη των ευρωεκλογών

Την Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ερντογάν, ενώ την προηγούμενη ημέρα ο Ράμα θα μιλήσει σε συγκέντρωση ομοεθνών του στην Αθήνα.

ΕΥΡΩΠΗ 07 Μαϊ 2024 | 15:48

Φωταγωγούνται μνημεία της ΕΕ για τις ευρωεκλογές με ηχηρό μήνυμα: Η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου ανάμεσά τους

Θα φωτιστούν την "Ημέρα της Ευρώπης", 9 Μαΐου, ξεκινώντας την αντίστροφη μέτρηση ένα μήνα από τις ευρωπαϊκές εκλογές.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 02 Μαϊ 2024 | 17:40

Αλέξης Πατέλης για τους Financial Times και το ΑΕΠ στην Ελλάδα: Η πραγματικά χαμένη 4ετια ήταν το 2015 - 2019

Ο οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης, απαντά για το αν η Ελλάδα είναι 2η φτωχοτερη χώρα στην ΕΕ και τι συμβαίνει με το ΑΕΠ