Πορτογαλία: Η επόμενη μέρα της καταστροφής

Εικόνες σοκ και απόλυτη καταστροφή την επομένη της μεγάλης πυρκαγιάς που άφησε πίσω της πάνω από 60 νεκρούς στην Πορτογαλία.

SHARE THIS
0
SHARES

Oι ανθρωπιστικές οργανώσεις και εθελοντές έχουν επιστρατευτεί για να βοηθήσουν τους εκατοντάδες κατοίκους που έχουν χάσει τα υπάρχοντά τους. «Παραλαμβάνουμε κάθε είδους βοήθεια, κυρίως τρόφιμα και νερό. Ένα φορτηγάκι με βοήθεια μόλις αναχώρησε για το Φιγκουέιρος ντος Βίνχος. Επίσης παραλαμβάνουμε ρούχα και παπούτσια για τους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα.» λέει μία εθελόντρια στο euronews, ενώ ένας ψυχολόγος συμπληρώνει:

«Παρέχουμε ψυχολογική βοήθεια, σε αυτό το πρώτο στάδιο, ακούμε τους ανθρώπους και προσπαθούμε να βοηθήσουμε, δίνουμε συμβουλές.»

Σε προσωρινούς καταυλισμούς έχουν καταφύγει ολόκληρες οικογένειες που έχουν μείνει χωρίς εστία.

 

«Προτεραιότητά μου ήταν να βγούμε από το σπίτι και να απομακρυνθούμε από εκεί, βγήκαμε μέσα από τις φλόγες. Δόξα τω θεώ σωθήκαμε όλοι. Αλλά χάσαμε τα πάντα, τα πάντα.» αναφέρει κάτοικος της περιοχής.

Από τον δρόμο της κολάσεως, το δρόμο Φιγκουέιρο Ντος Βίνχος και Καστανέιρα Ντε Πέρα, η απεσταλμένηη του euronews, Φιλίπα Σοάρες, μεταδίδει:

«Στο εξής, αυτός θα είναι γνωστός ως ο δρόμος του θανάτου. Εδώ, πάνω από 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέ σα στα αυτοκίνητά τους, προσπαθώντας να ξεφύγουν από την τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε στην επαρχία Λεϊρία. »

 

 

«Το τέλος του κόσμου»

Σύμφωνα με τις αρχές, τα περισσότερα θύματα παγιδεύτηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους στην εθνική οδό 236 που ενώνει το Φιγκέιρο ντος Βίνιος με την Καστανιέιρα ντε Πέρα.

«Ήταν πραγματικά μια κόλαση. Νόμισα πως είχε έρθει το τέλος του κόσμου. Πίστεψα ότι δεν θα τα κατάφερνα να γλιτώσω», δήλωσε στην πορτογαλική τηλεόραση η Μαρία ντε Φατίμα Νούνες.

Σοροί βρέθηκαν μέσα σε σπίτια απομακρυσμένων περιοχών. Τουλάχιστον τρία χωριά κοντά στο Πεδρογάου Γκράντε εκκενώθηκαν.

Τα περισσότερα θύματα που έχουν αναγνωριστεί «πέθαναν μέσα στα σπίτια τους, τα οποία δεν είχαν εγκαταλείψει εγκαίρως», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, απευθύνοντας έκκληση στον κόσμο να τηρεί τις οδηγίες εκκένωσης.

 

«Αν αφήσω το σπίτι μου, όλα θα καούν, γιατί δεν έχουμε κανέναν να μας βοηθήσει», δήλωσε ο Φερνάντο Παΐς, ένας 50χρονος αγρότης που ζει με τη σύζυγο και τον γιο του στο Τρεσπόστος, μια κωμόπολη κοντά στο χωριό Καμπέλο.

Η οικογένεια Παΐς αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της και μάχεται εδώ και περισσότερες από 24 ώρες ολομόναχη απέναντι στις φλόγες μόνο με ένα λάστιχο κήπου.

«Ήξερα πολλά από τα θύματα. Μϊα συνάδελφός μου έχασε τη μητέρα και την τετράχρονη κόρη της, γιατί δεν κατάφερε να τις βγάλει από τα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου», δήλωσε η Ιζαμπέλ Φερέιρα, 62 ετών, που ζει σε ένα γειτονικό χωριό.

 

Ευρωπαϊκές ενισχύσεις

Η δικαστική αστυνομία «κατάφερε να προσδιορίσει ότι ένα κύμα ξηρασίας ήταν η αιτία της πυρκαγιάς» απορρίπτοντας το εγκληματικό κίνητρο αφού βρήκε ένα δένδρο που είχε κτυπηθεί από κεραυνό.

Τέσσερα ισπανικά Καναντέρ και τρία γαλλικά αεροσκάφη έφθασαν την Κυριακή προκειμένου να βοηθήσουν τους πορτογάλους πυροσβέστες. Δύο ισπανικά αεροσκάφη και δύο ιταλικά αναμένεται να φθάσουν σήμερα, καθώς και χερσαίες ενισχύσεις, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας που ενεργοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της Λισαβόνας.

«Η σκέψη μου είναι με τα θύματα της Πορτογαλίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η Πορτογαλία πέρασε αυτό το Σαββατοκύριακο ένα ισχυρό κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές.

Η χώρα είχε πληγεί πέρυσι από ένα κύμα πυρκαγιών που κατέστρεψαν περισσότερα από 1.000.000 στρέματα στην ηπειρωτική χώρα.

Στο τουριστικό νησί Μαδέιρα, όπου τρεις άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από τις πυρκαγιές στα τέλη Αυγούστου, 54.000 στρέματα έγιναν στάχτη το 2016.

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook