Προς πανωλεθρία Κάμερον-Κλεγκ στην ευρωκάλπη

Οδηγός αντιμετώπισης κρίσης για τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Βρετανία μετά την προβλεπόμενη συντριβή από το UKIP του Νάιτζελ Φάραντζ. Σήμερα η ευρωκάλπη και στην Ολλανδία.

pros-panwlethria-kameron-klegk-stin-eurwkalpi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Τι συμβαίνει όταν το κόμμα του αντιπροέδρου της βρετανικής κυβέρνησης δεν καταφέρνει να εκλέξει ούτε μια έδρα στις Ευρωεκλογές; Παραιτείται ή όχι; Και τι κάνει ο πρωθυπουργός Ντέηβιντ Κάμερον; Ερωτήματα γνώριμα, και στην Ελλάδα, που θέτει σήμερα ο βρετανικός Τύπος καθώς άνοιξε η κάλπη των ευρωεκλογών στη χώρα. Στη Βρετανία αλλά και στην Ολλανδία, οι ευρωεκλογές διεξάγονται σήμερα, Πέμπτη με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται την Κυριακή.

Ο Guardian επισημαίνει ότι ο Κλεγκ ίσως δεχθεί πιέσεις να αποχωρήσει από τον συνασπισμό με τους Τόρις- ακόμα και να παραιτηθεί

Εσωτερικό έγγραφο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών του Νικ Κλεγκ αποκαλύπτει ότι το κόμμα προετοιμάζεται για απόλυτη πανωλεθρία στις ευρωεκλογές. Το έγγραφο που επικαλείται ο Guardian αποτελεί οδηγό προς τους εκπροσώπους του κόμματος, τι να πουν στις επίσημες ανακοινώσεις εάν το κόμμα κερδίσει καμία ή μόλις δύο έδρες. Στις ευρωεκλογές του 2009 οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είχαν εκλέξει 11 ευρωβουλευτές. Ο Guardian επισημαίνει ότι ο Κλεγκ ίσως δεχθεί πιέσεις να αποχωρήσει από τον συνασπισμό με τους Τόρις- ακόμα και να παραιτηθεί.

Η τελευταία δημοσκόπηση του YouGov/Sun δίνει στο Ukip του Νάιτζελ Φάραντζ 27% στους Εργατικούς 26%, στους Τόρις του Κάμερον 22%, στους Πράσινους 10% και στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες 9%.

Για τον Ντέηβιντ Κάμερον το πρόβλημα θα είναι μεγάλο καθώς το μπλοκ των ανταρτών στους Τόρις, τους ευρωσκεπτικιστές που ζητούν επιτακτικά δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ε.Ε., θα σφίξουν τον κλοιό γύρω από τον ηγέτη του κόμματος και πρωθυπουργό.

Αντίστοιχα προβλήματα θα αντιμετωπίζει και ο Εντ Μίλιμπαντ, ο ηγέτης των Εργατικών με στελέχη του κόμματος να τον κατηγορούν ότι έχει χάσει επαφή με τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους καθώς το κόμμα έγινε κόμμα της μεσαίας τάξης.

Στη Βρετανία διεξάγονται και τοπικές εκλογές για την ανάδειξη των 4.216 μελών των τοπικών συμβουλίων, καθώς και δημάρχων σε αρκετές πόλεις της χώρας. 

Κάλπες στήνονται και στην Ολλανδία για την εκλογή των 25 ευρωβουλευτών που θα στείλει η χώρα στο Στρασβούργο. Ο ηγέτης της ακροδεξιάς Γκέερτ Βίλντερς, προηγείται στις δημοσκοπήσεις με το κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να βρίσκεται στη δεύτερη θέση.  

 


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook