Στην αγορά για τα παραδοσιακά για το Ραμαζάνι

Στην πρωτεύουσα, η αγορά ενός καλού φαναριού προϋποθέτει επίσκεψη στην εκπληκτική και πολυσύχναστη αγορά της γειτονιάς Sayyida Zainab

stin-agora-gia-ta-paradosiaka-gia-to-ramazani
SHARE THIS
0
SHARES

Ενόψει του ισλαμικού μήνα του Ραμαζανιού οι εορτασμοί του οποίου ξεκίνησαν σήμερα, οι Αιγύπτιοι συρρέουν στις τοπικές αγορές για να αγοράσουν πολύχρωμα φανάρια, τα γνωστά fanoos στα αραβικά, για τα παιδιά τους ή για να στολίσουν τα σπίτια και τους χώρους εργασίας. Για τους Αιγύπτιους η αγορά των πολύχρωμων φαναριών είναι απαραίτητη καθώς έχει γίνει παράδοση εδώ και αιώνες. Τα φανάρια, χειροποίητα ως επί το πλείστον, στολίζουν τους δρόμους και τα σοκάκια των πόλεων κατά τον εορτασμό της μεγαλύτερη ισλαμικής γιορτής. Κατά τη διάρκεια του γιορτής του Ραμαζανιού που διαρκεί έναν μήνα, οι μουσουλμάνοι απέχουν από το φαγητό, το ποτό, το κάπνισμα και το σεξ από την ανατολή του ηλίου μέχρι η δύση.

 
 Στην πρωτεύουσα, η αγορά ενός καλού φαναριού προϋποθέτει επίσκεψη στην εκπληκτική και πολυσύχναστη αγορά της γειτονιάς Sayyida Zainab, το μεγαλύτερο παζάρι φαναριών του Καΐρου. Παρά τις σημαντικές αυξήσεις των τιμών φέτος, Αιγύπτιοι όλων των κοινωνικών στρωμάτων πήγαν στις αγορές για να διαλέξουν φανάρια για τα παιδιά τους, αλλά και για να διακοσμήσουν τα σπίτια τους και τις εξώπορτές τους. Τα πολύχρωμα fanoos έχουν βαθιές ρίζες στην Αίγυπτο,  από το χαλιφάτο των Φατιμιδών πριν από εκατοντάδες χρόνια όταν χρησίμευαν για τη φωταγώγηση σκοτεινών δρόμων. Αργότερα όμως έγιναν παραδοσιακά παιχνίδια των παιδιών στις αυλές τα βράδια του μήνα του Ραμαζανιού. 
Το Ραμαζάνι είναι πάντα ένας χαρούμενος μήνας για τους ηλικιωμένους και τους νέους ... Τα παιδιά είναι χαρούμενα όταν τρέχουν στις γειτονιές με τα πολύχρωμα φανάρια μετά το Ιφτάρ - το φαγητό που τρώνε μετά τη δύση του ηλίου.
Φέτος αρκετοί διαμαρτύρονται για τις τσουχτερές τιμές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πέρυσι κάθε φανάρι κόστιζε 20 αιγυπτιακές λίρες, ενώ φέτος η τιμή τους έφθασε τις 30 λίρες. Την τελευταία δεκαετία οι Αιγύπτιοι έμποροι εισήγαγαν πλαστικά ηλεκτρικά φανάρια από την Κίνα, τα τελευταία δύο χρόνια όμως έχουν σταματήσει σχεδόν οι εισαγωγές εξαιτίας της αύξησης του δολαρίου έναντι της αιγυπτιακής λίρας. Πλέον τα περισσότερα φανάρια είναι εγχώρια και κατασκευάζονται από μέταλλο και πολύχρωμο γυαλί. Οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες, αλλά αρκετά πιο οικονομικές από τα εισαγόμενα. 
 

 

 
Σύμφωνα με τους εμπόρους, οι περισσότεροι καταναλωτές φέτος είναι πολύ προσεκτικοί στις αγορές τους και δίνουν προτεραιότητα τις βασικές ανάγκες, όπως τα τρόφιμα και τα ρούχα.
Κάθε χρόνο όμως οι  κατασκευαστές των φαναριών είναι πάντα πρόθυμοι να παρουσιάσουν νέα στυλ και σχήματα, για να προσελκύουν πελατεία. Μεγάλη ζήτηση φέτος έχουν τα φανάρια  που έχουν την φωτογραφία του διάσημου αιγύπτιου ποδοσφαιριστή της βρετανικής Λίβερπουλ, του Μοχάμεντ Σάλαχ. Ο Σάλαχ είναι μία εμβληματική φιγούρα στην Αίγυπτο όπου οι  περισσότεροι τον βλέπουν ως εθνικό ήρωα ... 
«Ο Σάλαχ μας κάνει πάντα ευτυχισμένους. Η φωτογραφία του στο φανάρι θα κάνει και την οικογένειά μου πιο ευτυχισμένη», λέει μία νέα γυναίκα.  
φωτό ΑΠΕ / Reuters

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook