Συγγνώμη Κέρι προς Ισραήλ για το «απαρτχάιντ»

Σε δημόσια απολογία υποχρεώθηκε ο Τζον Κέρι μετά την αποκάλυψη ότι είχε αποκαλέσει το Ισραήλ «κράτος απαρτχάιντ». Θα το έλεγα αλλιώς εάν γύριζα τον χρόνο πίσω είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

suggnwmi-keri-pros-israil-gia-to-apartxaint
SHARE THIS
0
SHARES

Σε δημόσια απολογία υποχρεώθηκε ο Τζον Κέρι μετά τον σάλο και τη θύελλα αντιδράσεων από τις πανίσχυρες εβραϊκές οργανώσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι είχε αποκαλέσει το Ισραήλ «κράτος απαρτχάιντ».

Η Daily Beast είχε μεταδώσει τη Δευτέρα ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προειδοποίησε το Ισραήλ για τον κίνδυνο να γίνει ένα κράτος «απαρτχάιντ», αν δεν έκανε ειρήνη με τους Παλαιστίνιους και μάλιστα γρήγορα

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση για υπουργό Εξωτερικών που όμως καταδεικνύει την σπουδαιότητα της σχέσης των ΗΠΑ με το Ισραήλ, ο Κέρι προσπάθησε να υπερασπίσει τον εαυτό του ως υποστηρικτή του Ισραήλ λέγοντας ότι εάν μπορούσε να φέρει πίσω τον χρόνο θα είχε χρησιμοποιήσει μια άλλη λέξη για να περιγράψει την πεποίθησή του ότι ο μόνος δρόμος για να υπάρχει μακροπρόθεσμα το εβραϊκό κράτος και δύο έθνη να ζουν μαζί με ασφάλεια και ειρήνη, είναι η λύση των κρατών.

Η Daily Beast είχε μεταδώσει τη Δευτέρα ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προειδοποίησε το Ισραήλ για τον κίνδυνο να γίνει ένα κράτος «απαρτχάιντ», αν δεν έκανε ειρήνη με τους Παλαιστίνιους και μάλιστα γρήγορα. Σύμφωνα με το αμερικάνικο μέσο ενημέρωσης, που ισχυρίζεται ότι διαθέτει και καταγεγραμμένα στοιχεία ο Τζον Κέρι έκανε τα σχόλια αυτά την Παρασκευή σε μια κλειστή συνάντηση ενός think tank στην Ουάσιγκτον.

«Η δημιουργία δύο κρατών είναι η μόνη ρεαλιστική λύση. Επειδή ένα ενιαίο κράτος θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι είτε ένα κράτος απαρτχάιντ με τους πολίτες δεύτερης κατηγορίας, είτε ένα κράτος που θα καταστρέψει την ικανότητα του Ισραήλ να είναι εβραϊκό κράτος» ανέφερε ο Κέρι σύμφωνα με το Daily Beast.

«Εγώ δεν θα επιτρέψω η δέσμευσή μου προς το Ισραήλ να συζητηθεί από κανέναν, ειδικά για κομματικούς πολιτικούς σκοπούς» ανέφερε ο Κέρι, εμπνευστής της αναβίωσης των ειρηνευτικών συνομιλιών στα τέλη του Ιουλίου του 2013 μεταξύ των ισραηλινών και των παλαιστινίων, μια ειρηνευτική διαδικασία πάντως που έχει διακοπεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook