Τιέρι Μποντέ: Πιο ακροδεξιός και από τον Βίλντερς

Ένα νέο ακροδεξιό κόμμα εκλέγει μέλη στο δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ.

tieri-mponte-pio-akrodeksios-kai-apo-ton-bilnters
SHARE THIS
0
SHARES

Ένα νέο ακροδεξιό κόμμα εκλέγει μέλη στο δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ. Το λεγόμενο Φόρουμ για τη Δημοκρατία, το οποίο έκανε εκστρατεία επικεντρωμένη στην «ανωτερότητα» του ολλανδικού πολιτισμού και γενικά καταγγέλλει την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξασφάλισε το 4,9% των ψήφων, και ανέδειξε δύο στελέχη του στο 45μελές δημοτικό συμβούλιο της μεγαλύτερης ολλανδικής πόλης.

Παρότι το κόμμα αυτό συμμετείχε στις εκλογές μόνο στο Άμστερνταμ, οι δημοσκοπήσεις το θέλουν να κατατάσσεται τρίτο σε δημοτικότητα σε εθνικό επίπεδο. Ο Τιέρι Μποντέ, ο ηγέτης του Φόρουμ για τη Δημοκρατία, που δηλώνει θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν, αποσπά ψήφους από τον Χέερτ Βίλντερς, ακροδεξιό λαϊκιστή που βρίσκεται στο προσκήνιο από το 2006.

 

Ο Μποντέ, συγγραφέας, 35 ετών, μπήκε στην ολλανδική Βουλή όταν το κόμμα του κέρδισε δύο έδρες στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 2017, απηχώντας την υπόσχεση του Τραμπ ότι θα «αποξηράνει τον βάλτο». 

Ο Μποντέ έχει κατηγορηθεί ότι είναι σεξιστής και ρατσιστής εξαιτίας δηλώσεών του, όπως πέρυσι, όταν είχε πει πως οι γυναίκες «γενικά δεν τα πάνε καλά σε πολλά επαγγέλματα και έχουν έλλειμμα φιλοδοξίας» ή ότι «οι Ολλανδοί εξασθενίζουν ομοιοπαθητικά διά της ανάμιξής τους με όλους τους λαούς του κόσμου».

Μολαταύτα ο λόγος του βρίσκει απήχηση σε πολλούς στην Ολλανδία και αποσπά μέρος των υποστηρικτών του κόμματος της Ελευθερίας του Βίλντερς, που βλέπει τουλάχιστον το ένα τρίτο της βάσης του να διαρρέει και πλέον κατατάσσεται έβδομο σε δημοτικότητα σε εθνικό επίπεδο.

Το κόμμα του Βίλντερς -το δεύτερο ισχυρότερο στη Βουλή- δυσκολεύτηκε να βρει υποψήφιους που να θεωρεί κατάλληλους για την αυτοδιοίκηση.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ρούτε έκανε εκστρατεία προτείνοντας να πάψουν να αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες προνομιακά όσον αφορά τη στέγη, η οποία πλέον είναι όλο και πιο δυσεύρετη σε πολλά αστικά κέντρα. «Οι άνθρωποι που έρχονται στην Ολλανδία απ' έξω το σωστό θα ήταν να παίρνουν θέση στο τέλος της ουράς» για την εξασφάλιση στέγης, δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού ντιμπέιτ ο ολλανδός πρωθυπουργός. «Αλλά υπάρχουν ακόμη πόλεις που αντιμετωπίζουν πολύ πιο προνομιακά τους αιτούντες άσυλο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook