Το κλάμα των παιδιών που χωρίζονται από τους γονείς τους στα σύνορα των ΗΠΑ

Στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού εδώ και μήνες συμβαίνει το αδιανόητο. Παιδιά χωρίζονται βίαια από τους γονείς τους, παράτυπους μετανάστες.

SHARE THIS
0
SHARES

Είναι η πολιτική της μηδενικής ανοχής το πρόσωπο της Αμερικής; Ευτυχώς οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν σκέφτονται όπως ο Τραμπ ένας πρόεδρος όμως που εκπροσωπεί το άλλο πρόσωπο του «πληγωμένου αετού», την Αμερική της ντροπής. Στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού εδώ και μήνες, μακριά από τα φώτα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ συμβαίνει το αδιανόητο. Παιδιά χωρίζονται βίαια από τους γονείς τους-μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα.

Το ερευνητικό site ProPublica ηχογράφησε τις φωνές, το κλάμα αυτών των παιδιών που οι αμερικανικές αρχές μετανάστευσης οδηγουν σε ειδικές εγκαταστάσεις. Εκεί ζουν μόνα τους χωρίς τους γονείες τους.  Βάσει της πολιτικής του Τραμπ, κάθε άτομο που περνά παράνομα τα σύνορα της Αμερικής (ακόμα κι ένας αιτών ασύλου) οδηγείται πλέον απευθείας σε ειδικά κρατητήρια για να του απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ όλα τα παιδιά μεταφέρονται σε διαφορετικές εγκαταστάσεις, μακριά από τους γονείς τους. 

Η Ρόζαλιν Κάρτερ, η Λόρα Μπους, η Μισέλ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον έχουν καταδικάσει ανοιχτά την πολιτική ενώ η Μελάνια Τραμπ δήλωσε ότι «απεχθάνεται» να βλέπει τα παιδιά να χωρίζονται από τους γονείς τους, παράτυπους μετανάστες. 

   

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την πρακτική των ΗΠΑ να χωρίζουν τα παιδιά των παράτυπων μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν σε αμερικανικό έδαφος από το Μεξικό από τις οικογένειές τους και επεσήμανε ότι έχει εγείρει το ζήτημα σε συζητήσεις του με την Ουάσινγκτον.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters ο Γκράντι δήλωσε ότι οι ανησυχίες της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη διαχείριση των αιτούντων άσυλο είναι νόμιμες, εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ δέχονται τις περισσότερες αιτήσεις παγκοσμίως.

«Ένα θετικό σημάδι είναι ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να επενδύσει περισσότερους πόρους προκειμένου να περιοριστεί η συσσώρευση των αιτήσεων», επεσήμανε. Όμως η Ουάσινγκτον πρέπει να βρει τρόπους να διαχειριστεί την εισροή των μεταναστών «χωρίς να τιμωρεί τους ίδιους τους ανθρώπους, ανθρώπους που πολύ συχνά έχουν νόμιμους λόγους να αναζητούν άσυλο».

«Τα μέτρα που έχουν ως αποτέλεσμα τον χωρισμό των παιδιών από τις οικογένειές τους μας προκαλούν ανησυχία την οποία έχουμε εκφράσει», τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής.

Ο Γκράντι σημείωσε ότι κυβερνήσεις σε πολλές πλούσιες χώρες έχουν υιοθετήσει «επαίσχυντη» ρητορική σχετικά με τη μετανάστευση, αγνοώντας το καθήκον τους να βοηθούν τους ανθρώπους που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο ή τις διώξεις.

Η ετήσια έκθεση της UNHCR που δημοσιεύθηκε σήμερα αποκάλυψε ότι ο αριθμός των προσφύγων και των εκτοπισμένων το 2017 έφτασε σε νέο επίπεδο ρεκόρ, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, στα 68,5 εκατομμύρια.

Η μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων αναζητούν καταφύγιο σε φτωχές, αναπτυσσόμενες χώρες, με μόνο έναν μικρό αριθμό να προσπαθεί να φτάσει στη Δύση.

«Δεν πρόκειται για μη διαχειρίσιμο αριθμό προσφύγων που μετακινείται σε πλούσιες χώρες», τόνισε ο Γκράντι.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να εξηγήσουν γιατί είναι σωστό να βοηθούν τους πρόσφυγες, «όμως συμβαίνει το αντίθετο. Οι κυβερνήσεις προωθούν μια εικόνα έκτακτης ανάγκης, εισβολής και στην πραγματικότητα πολλοί πολιτικοί ηγέτες εκμεταλλεύονται αυτό για να κερδίσουν ψήφους», κατήγγειλε ο ίδιος.

Κάποιες φτωχές χώρες, όπως το Μπανγκλαντές, έχουν ξεπεράσει τις διεθνείς υποχρεώσεις τους δεχόμενες τεράστιους αριθμούς προσφύγων.

Η UNHCR προσπαθεί να παρακινεί τις πλούσιες χώρες να φιλοξενούν πρόσφυγες οι οποίοι έχουν καταφύγει σε χώρες που έχουν δεχθεί μεγάλο αριθμό εκτοπισμένων, όπως ο Λίβανος, η Κένυα και το Πακιστάν. Όμως αυτά τα προγράμματα μετεγκατάστασης είναι σταγόνα στον ωκεανό, τόνισε ο Γκράντι, και υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν.

Πέρυσι περίπου 60.000 με 70.000 άνθρωποι μετεγκαταστάθηκαν, κάτι που ο Γκράντι χαρακτήρισε «κίνηση κατανομής των βαρών».

Οι ΗΠΑ διαθέτουν το μεγαλύτερο πρόγραμμα μετεγκατάστασης παγκοσμίως, με 110.000 εγκεκριμένες θέσεις την τελευταία χρονιά διακυβέρνησης του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Όμως ο αριθμός έχει μειωθεί σημαντικά από τότε που ανέλαβε την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ, φτάνοντας στις 45.000.

 

ΦΩΤΟ EPA

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook