KITRVS ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ
Το 2104 ήταν η χρονιά της Μαλαγουζιάς, καθώς αποτελεί το μεγάλο trend της αμπελοοινικής κοινότητας. Τα δείγματα πάρα πολλά, αλλά αυτά με πραγματική διαφορετική πρόταση ελάχιστα. Το έχουμε ξαναπεί ότι η Μαλαγουζιά δεν έχει πρότυπο, όπως για παράδειγμα το Ασύρτικο της Σαντορίνης ή το Μοσχοφίλερο της Μαντινείας και αντί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα πρότυπο ελεύθερης δημιουργίας, απλώς αναπαράγεται προς εκμετάλλευση της εμπορικής της επιτυχίας.
Ένα από τα κρασιά που ξεχωρίσαμε προέρχεται από την Πύδνα της Πιερίας και την οικογένεια Γαρυπίδη, που ασχολείται με τρόπο συνετό, σοβαρό και με γνώμονα το αύριο και όχι το σήμερα. Το κρασί παράγεται από ιδιόκτητους αμπελώνες, οινοποιείται στο μικρό οινοποιείο του κτήματος με ιδιαίτερη φροντίδα. Είναι ένα κρασί δεξαμενής που δουλεύεται με τις οινολάσπες του, για να δώσει μεγαλύτερο πλούτο στο κρασί. Ανήκει στην κατηγορία των κρασιών που είναι μέτριου σώματος και τα ποικιλιακά αρώματα της Μαλαγουζιάς δοσμένα με μέτρο και απόλυτη καθαρότητα. Η σοβαρότητα και το ύφος της οικογένειας Γαρυπίδη αποτυπώνεται πλήρως σε αυτό το κρασί, που πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει πρότυπο Μαλαγουζιάς τα επόμενα χρόνια.
Βιδιανό, Κτήμα Λυραράκη
Το Βιδιανό είναι η επόμενη ποικιλία που μας απασχόλησε, από την
Κρήτη, για το 2014. Μια ποικιλία η οποία έχει την ικανότητα να μας δώσει κρασιά γεμάτου σώματος, με ευχάριστη λιπαρότητα, που ισορροπεί με την δροσερή οξύτητα όταν καλλιεργείται σε υψόμετρο και σε πλαγιές με δροσερό κλίμα. Διαφορετικά μας δίνει ένα κουραστικό κρασί που δεν προσφέρει ιδιαίτερη απόλαυση καθώς στερείται ισορροπίας. Η οικογένεια Λυραράκη από τις πρώτες που μας έδωσαν εμπορικά δείγματα της ποικιλίας, μας προσφέρει ένα από τα πιο τυπικά κρασιά. Το κρασί προέρχεται από ένα αμπελώνα σε υψόμετρο 500 μέτρων σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα, που μετριάζει τις ακραίες θερμοκρασίες της Κρητικής γης το καλοκαίρι. Το κρασί δέχεται μια μικρή επιρροή από το βαρέλι για 2 μήνες που του επιτρέπει να αναδείξει το πλούτο του χωρίς να το καλύψει, δείγμα σύγχρονης αντίληψης, καθώς θέλουμε να γευόμαστε περισσότερο το σταφύλι παρά το βαρέλι. Πιστεύουμε ότι το Βιδιανό είναι η ποικιλία που θα αποτελέσει μαζί με το Ασύρτικο της Σαντορίνης το βαρύ πυροβολικό για τις λευκές ποικιλίες.
Φολόη, Κτήμα Μερκούρη
Μια από τις ποικιλίες που δεν μας απασχόλησε το 2014, αλλά θα έπρεπε, είναι ο Ροδίτης της ορεινής Αιγιαλείας. Ο Ροδίτης Αλεπού δίνει ένα από τα πιο δροσιστικά και απολαυστικά κρασιά του Ελληνικού αμπελώνα. Στέκεται ιδιαίτερα επιτυχημένα ανάμεσα στο βάρος του Ασύρτικου και τη φινέτσα του Μοσχοφίλερου. Από τα πιο οικονομικά κρασιά που κυκλοφορούν και δυστυχώς δεν έχουν βρει τη θέση που τους αξίζει στην Ελληνική αγορά. Το Κτήμα Μερκούρη παράγει τη Φολόη ένα κρασί από Ροδίτη που αποτελεί ένα πρότυπο της ποικιλίας από την ορεινή Αιγιαλεία. Ένα ελαφρύ κρασί, με δροσερή οξύτητα, κρυστάλλινη φρουτώδη έκφραση ιδανικό για τα λαδερά και τα θαλασσινά της Ελληνικής κουζίνας. Μια ποικιλία που πιστεύουμε ότι αξίζει την προσοχή μας για τα επόμενα χρονιά ειδικά στο καθημερινό μας τραπέζι.
Οβηλός Λευκό, Κτήμα Βιβλία Χώρα
Η Βιβλία Χώρα και το δίδυμο Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακτσαρλή δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις καθώς μας έχουν προσφέρει μοναδικές στιγμές απόλαυσης μέσα από τα κρασιά τους. Στο συγκεκριμένο Κτήμα ωστόσο θα δούμε την αναζήτηση για την παραγωγή κρασιών από το Ασύρτικο υψηλότατου επιπέδου. Ξεκινώντας από το Ασύρτικο-Sauvignon Blanc που συνέχισε μια μεγάλη παράδοση που έχει δημιουργηθεί στη Βόρεια Ελλάδα εδώ και 20 χρόνια. Το επόμενο κρασί που παράχθηκε το Ασύρτικο-Semillon με το εμπορικό όνομα Όβηλος, αποτελεί ένα κρασί μάθημα για το πώς φτιάχνεται ένα λευκό κρασί με σκοπό να εξελιχθεί στον χρόνο. Η πολυπλοκότητα και η αρμονία αυτού του κρασιού μετά από μια πενταετία μας έχει πείσει ότι πρόκειται πραγματικά για ένα λευκό κρασί παλαίωσης. Δεν έχουμε άλλωστε και πολλά τέτοια λευκά κρασιά. Είναι από τα κρασιά που προτείνουμε για παλαίωση και όχι για άμεση κατανάλωση.
Villa Amalia, Κτήμα Τσελεπού
Ολοκληρώνοντας με τα λευκά κρασιά δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε εκτός το Μοσχοφίλερο. Η επιλογή μας είναι ένα διαφορετικό Μοσχοφίλερο αφρώδες, που γίνεται με ιδιαίτερη μαεστρία καθώς διατηρεί τον ποικιλιακό χαρακτήρα και ταυτόχρονα αποκτά ελαφριές νότες μαγιάς. Μιλάμε φυσικά για το Amalia Brut από το Κτήμα Τσέλεπου που πραγματικά μας δίνει ένα διαφορετικό Μοσχοφίλερο αφρώδες, με την παραδοσιακή μέθοδο, που βάζει κάτω με ευκολία τα Prosecco. Το ότι παράγεται εδώ και μια δεκαετία το κάνει κλασσικό, καθώς αποτελεί την πιο σίγουρη λύση για ένα Ελληνικό αφρώδες κρασί είτε σαν απεριτίφ είτε και μόνο του για την έξοδο μας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr