Πάρτε τα παιδιά σας, μπείτε στην κουζίνα και φτιάξτε μαζί τους τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλούρια σε συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Θα σας μείνουν αξέχαστα!
Υλικά συνταγής
- 320 γραμμ. βούτυρο γάλακτος
- 250 γραμμ. ζάχαρη
- 1 κρόκο μεγάλου αυγού
- 3/4 φλ. τσαγιού χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι (ακέρωτα)
- 1/4 φλ. τσαγιού κονιάκ
- 1 βανίλια
- 1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
- 1 γεμάτο κ.γλ. Μπέικιν Πάουντερ
- Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις όσο πάρει (περίπου 900 γραμμ.)
- 1/3 φλ. τσαγιού αλισίβα
- Για την αλισίβα:
- 2 κ.σ. στάχτη από ξύλα
- 1 φλ. τσαγιού νερό
Για την αλισίβα: Κοσκινίζουμε τη στάχτη (από ξύλα). Τη βάζουμε σε μπρίκι και προσθέτουμε το νερό. Σιγοβράζουμε για 5΄-6΄ από την ώρα που θα πάρει βράση. Αφήνουμε να κατασταλάξει, να καθίσει η στάχτη και να κρυώσει η αλισίβα. Σουρώνουμε την αλισίβα σε φίλτρο του καφέ δύο φορές. Θα χρησιμοποιήσουμε 1/3 φλ. τσαγιού. Η αλισίβα αφρατεύει πολύ τα κουλουράκια.
Για τη ζύμη: Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Βάζουμε στον κάδο της Κουζινομηχανής Kenwood το βούτυρο και το χτυπάμε καλά για 5΄-6΄ να αφρατέψει. Βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να χτυπηθεί για 7΄-8΄ μέχρι να αφρατέψει καλά. Προσθέτουμε τον κρόκο, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, τη βανίλια, την αλισίβα και το κονιάκ. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και το προσθέτουμε. Τμηματικά βάζουμε και το αλεύρι. Ανακατεύουμε με το χέρι ή με σπάτουλα. Από την ώρα που θα σχηματιστεί η ζύμη δεν ζυμώνουμε πολύ, δεν παιδεύουμε τη ζύμη, γιατί σκληραίνουν τα κουλουράκια. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 30΄. Πλάθουμε τα κουλουράκια. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες. Αν θέλουμε τα αλείφουμε με αυγό για να γυαλίσουν και για νοστιμιά. Τα ψήνουμε στους 180°C στον αέρα για 25΄-30΄. Τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν. Τα διατηρούμε τραγανά κλεισμένα αεροστεγώς.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr