Τρεις συνταγές θαλασσινών για το σαρακοστιανό τραπέζι

Οι λάτρεις των θαλασσινών περιμένουν την Καθαρά Δευτέρα για να γευτούν τα αγαπημένα τους εδέσματα. Δοκιμάστε 3 συνταγές λίγο διαφορετικές από τις παραδοσιακές...

treis-suntages-thalassinwn-gia-to-sarakostiano-trapezi
SHARE THIS
4
SHARES

Οι λάτρεις των θαλασσινών περιμένουν την Καθαρά Δευτέρα για να γευτούν τα αγαπημένα τους εδέσματα. Δοκιμάστε 3 συνταγές λίγο διαφορετικές από τις παραδοσιακές...

Πικάντικες γαρίδες σε φύλλο κρούστας

 

Υλικά

- 12 γαρίδες No.0 ή Νο.1
- 6 φύλλα ζύμης αβγού (την βρίσκεται σε καταστήματα με είδη κινέζικου φαγητού) ή 2 φύλλα κρούστας
- 1 κουταλιά αλεύρι και νερό (για να κολλήσει η ζύμη κα να μην ανοίξει κατά το τηγάνισμα)
- Λάδι για το τηγάνισμα

    Για την μαρινάδα

3 κουτ. της σούπας  καυτερή κόκκινη σάλτσα
1 κουτ. της σούπας σόγια sause
½ κουτ. της σούπας λάδι
1 κουτ. της σούπας σουσαμέλαιο
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
Ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι
1 κουτ. της σούπας ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Αναμειγνείουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Βάζουμε όλες τις γαρίδες στη μαρινάδα και τις αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Αφού τις βγάλουμε πέρνουμε τη ζύμη και την κόβουμε σε τρίγωνα, τοποθετούμε την κάθε γαρίδα στη ζύμη, όπως στις φωτογραφίες.

 

Κολλάμε τη ζύμη με το αλεύρι και το νερό. Τηγανίζουμε τις γαρίδες σε βαθύ τηγάνι με το λάδι να καλύπτει τις γαρίδες μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να είναι τραγανή. 

Σερβίρετε τις με μια γλυκιά σως

 
Τραγανά στρείδια με jalapeno μαγιονέζα

 

Υλικά

3/4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
1/8 κουτ. του γλυκού αλάτι
1/8 κουτ. του γλυκού πιπέρι
2 αυγά
1 φλιτζ. τσαγιού Γαλέτα ή μπαγιάτικο ψωμί
2/3 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο τυρί Romano
1/4 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι και σκόρδο
½ κιλό στρείδια χωρίς κέλυφος  
2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο

Jalapeno μαγιονέζα

1/4 φλιτζ. τσαγιού μαγιονέζα
1/4 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
2 μέτριες πιπεριές jalapeno ψιλοκομμένες με τα σπόρια τους
2 κουτ. της σούπας γάλα
1 κουτ. του γλυκού χυμό λεμονιού
1/4 κουτ. του γλυκού ξύσμα λεμονιού  
1/8 κουτ. του γλυκού αλάτι
1/8 κουτ. του γλυκού πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, συνδυάστε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι. Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά. Σε ένα τρίτο μπολ, συνδυάστε τη γαλέτα, το τυρί, το μαϊντανό και το σκόρδο με το αλάτι.
Περάστε τα στρείδια από το μπολ με το αλεύρι, στη συνέχεια από αυτό με τα αυγά, και τέλος από αυτό με τη γαλέτα. Τοποθετήστε τα σε ένα λαδωμένο τηγάνι, περιχύνουμε με λάδι και τα ψήνουμε στον φούρνο στους 250 βαθμούς για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε ελαφρά τα συστατικά της jalapeno μαγιονέζας. 


Μαριναρισμένη σαλάτα θαλασσινών 

 

Συστατικά

2 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
1 1/2 κουτ. της σούπας μαύρο πιπέρι
3 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
​3 λίτρα νερό
χυμό ενός λεμονιού
900 γρ. χταπόδι (θα συρρικνωθεί κατά 1/2 όταν μαγειρεύτεί)
450 γρ. μεσαίες γαρίδες καθαρισμένες
450 γρ. καλαμαράκια, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
450 γρ καβουρόψιχα
1/2 φλιτ. τσαγιού καρότα κομμενα julien
1/2 φλιτζ. τσαγιο κρεμμύδια κομμένα julien

1/2 φλιτζ. τσαγιού σέλινο κομμένο julien
1/2 φλιτζ. τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένο σκόρδο
1/2 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό φύλλα
1 φλιτζ. τσαγιού ξύσμα πορτοκάλιου
2 φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
Αλατοπίπερο
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση 
Ρίχνετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το λευκό κρασί, το πιπέρι, τις σκελίδες σκόρδου, τη δάφνη, το νερό και το χυμό λεμονιού. Μόλις ξεκινήσει να βράζει, χαμηλώστε τη θερμοκρασία να σιγοβράσει. Προσθέστε το χταπόδι και αφήστε το να σιγοβράσει για 45 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει. Κατεβάστε το χταπόδι από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει μέσα στο ζουμί (αυτό μπορείτε να το κάνετε 2 ημέρες νωρίτερα). Αφαιρέστε το χταπόδι από το ζουμί και βάλτε το στο ψυγείο. Μαγειρέψτε στο ζουμί τις γαρίδες και τα καλαμαράκια  για 3 λεπτά, και στη συνέχεια να τα αφήσετε να κρυώσουν μέσα στο ζουμί. Αφαιρέστε τις γαρίδες και τα καλαμαράκια και βάλτε τα στο ψυγείο.

Χρησιμοποιώντας το ίδιο ζουμί, μισοβράστε τα καρότα, τα κρεμμύδια και το σέλινο για 1 λεπτό. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Αφαιρέστε το δέρμα από το χταπόδι και μαρινάρετε το για 1 ώρα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο σκόρδο και μαϊντανό. Προθερμάνετε το γκριλ και σε μια καυτή σχάρα, μαγειρέψτε το χταπόδι για 10 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει. Κόψτε το σε κομμάτια. 

Ανακατέψτε τα θαλασσινά, τα λαχανικά, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού σε ένα μεγάλο μπολ και μαρινάρουμε όλα τα υλικά για τουλάχιστον 12 ώρες πριν από το σερβίρισμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο.

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook