Η νέα βαλκανική διαδρομή των προσφυγικών ροών

Οι προσφυγικές ροές ακολουθούν νέα οδό που παρακάμπτει χώρες.

i-nea-balkaniki-diadromi-twn-prosfugikwn-rown
SHARE THIS
0
SHARES

Η Βοσνία αποτελεί πλέον κομβικό σημείο στην πορεία χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών προς την κεντρική Ευρώπη. Μετά το κλείσιμο των συνόρων, με τείχος, από την πλευρά της Ουγγαρίας και την ανάπτυξη συρματοπλέγματος στα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία, οι προσφυγικές ροές ακολουθούν νέα οδό που παρακάμπτει αυτές της χώρες.

Η νέα αυτή οδός ξεκινάει από την Ελλάδα, διασχίζει την Αλβανία και στη συνέχεια χωρίζει, σχηματίζοντας δύο νέες διαδρομές. Η πρώτη, διέρχεται μέσα από το Μαυροβούνιο, η δεύτερη μέσω της επαρχίας Σάντζακ, στη Σερβία, όπου κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο στον πληθυσμό, ενώ και οι δύο καταλήγουν στην Βοσνία- Ερζεγοβίνη.

Πρόσφατα η Αυστρία προειδοποίησε τις χώρες της περιοχής για το φαινόμενο. Ο επικεφαλής της Επιτροπής για το Μεταναστευτικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, Πέτερ Βίμπινγκερ αποκάλεσε "Διαδρομή του τζαμιού" τη νέα βαλκανική οδό των μεταναστών επισημαίνοντας ότι οι μετανάστες επιλέγουν τη διέλευση από περιοχές με μουσουλμανικό πληθυσμό διότι στα τζαμιά τούς παρέχεται φιλοξενία, φροντίδα, σίτιση αλλά και οδηγίες για το πώς να συνεχίσουν την πορεία τους.

Αντιδρώντας ο γενικός γραμματέας της Ισλαμικής Κοινότητας Σερβίας (ΙΖS) Έλντιν Άστσεριτς χαρακτήρισε αβάσιμους τους ισχυρισμούς του αυστριακού αξιωματούχου. «Είναι ανόητη και κακόβουλη αυτή η δήλωση διότι θα μπορούσε να ερμηνευτεί πολύ άσχημα από κάποιους φασίστες, που θα θεωρήσουν ότι τα τζαμιά είναι η πηγή της κρίσης, κάτι που είναι απολύτως εσφαλμένο» δήλωσε, χθες, στην δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS) ο ιμάμης Έλντιν Άστσεριτς

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ΦΩΤΟ ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook