«Λευτεριά στην πατρίδα, ψήφο στη Χρυσή Αυγή» φώναξε προς τις κάμερες ο Ηλίας Κασιδιάρης οδηγούμενος στο Β' Μονομελές Πλημμελειοδικείο που εκδικάζει τη μήνυση του για εξύβριση και παραβίασης του νόμου περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων σε βάρος του διευθυντή της «Εφημερίδας των Συντακτών» Νικόλα Βουλέλη και του δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά.
Ο προφυλακισμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, καταλογίζει στους δημοσιογράφους πολιτική σκοπιμότητα για τη δημοσιοποίηση, τον Δεκέμβριο του 2013, ενός βίντεο στο οποίο φαίνεται ο Ηλίας Κασιδιάρης να «υποδύεται τον αρχιφύλακα και να επιβλέπει το ξυλοκόπημα ενός κρατούμενου από δύο υποτιθέμενους αστυνομικούς» οι οποίοι σύμφωνα με τον ίδιο είναι τα δυο αδέλφια του, ενώ συμμετέχει κι ένας φίλος του.
Καταθέτοντας στο δικαστήριο για το επίμαχο βίντεο υποστήριξε ότι «επρόκειτο για ένα βίντεο παρωδία, το οποίο γυρίστηκε όταν δεν ήμουν βουλευτής και αποτελούσε αναπαράσταση κωμωδίας της δεκαετίας του '80 με τους διαλόγους μάλιστα να αποτελούν πιστό αντίγραφο του σεναρίου. Ηταν ένα οικογενειακό βίντεο το οποίο γυρίσαμε για να κάνουμε πλάκα. Απαγορεύεται να κάνουμε πλάκα με την οικογένειά μας;».
Ο Ηλίας Κασιδιάρης επιτέθηκε εναντίον του Δημήτρη Ψαρρά, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορητηρίου στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι «εδώ και δεκαετίες έχει αρθρογραφία και βιβλιογραφία σε βάρος της Χρυσής Αυγής. Στόχευσή του ήταν να εξυβριστώ ως προσωπικότητα και ως βουλευτής. Υπονοεί ότι ειμαι τρελός με όσα γράφει. Αλίμονο αν σε κάθε πολιτικό πρόσωπο έβγαζαν στη φόρα τις προσωπικές του στιγμές».
Ερώτηση πολιτικής αγωγής: Πριν μπει η αντιτρομοκρατική στο σπίτι σας είχατε δείγματα παραβίασης του υπολογιστή σας; Από που βρήκε το βιντεο;
Ηλίας Κασιδιαρης : Δεν θεωρώ ότι είναι χάκερ ο κ.Ψαρράς. Η δικογραφία μοιράστηκε από την αστυνομία ή τις δικαστικές αρχές για να μας χτυπήσουν πολιτικά και επικοινωνιακά οι αντίπαλοι του κόμματός μας.
Συνήγοροι υπεράσπισης: Η συζήτηση με τον Μπαλτάκο δεν ήταν στη σφαίρα του ιδιωτικού;
Ηλίας Κασιδιάρης: Αφορούσε το δημόσιο συμφέρον. Αλλο το δημόσιο συμφέρον και η κατάλυση του Συντάγματος και άλλο ότι κάνω πλάκα με την οικογένειά μου. Αν είχε βίντεο που αφορούσε το δημόσιο συμφέρον έπρεπε να το δημοσιεύσει. Αν είχε όμως εσάς (σ.σ προς την προέδρο) στο μπάνιο σας δε θα έπρεπε. ´Εχουν έρθει εδώ και κάνουν σπέκουλα για άλλη υπόθεση αλλά εδώ δεν είμαι κατηγορούμενος".
Ερώτηση υπεράπισης: Απεικονίζονται σκηνές βίας στο βίντεο;
Ηλίας Κασιδιάρης: Πρόκειται για παρωδία, οι μπουνιές ήταν σα του Βέγγου στην ταινία «πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης».
Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων δημοσιογράφων υποστήριξε ότι το βίντεο αποτελεί απόδειξη της διάθεσης της Χρυσής Αυγής να διαπράττει το αδίκημα της αντιποίησης αρχής και να προβαίνει σε πράξεις παράνομης βίας.
Ο πρώην προεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμμης καταθέτοντας ως μάρτυρας υποστήριξε ότι: «ο κ.Κασιδιάρης θέλει να αλλάξει την αντζέντα και να εμφανιστεί πολιτικά διωκόμενος. Στο πλαίσιο διερεύνησης της εγκληματικής οργάνωσης οφείλουν οι δημοσιογράφοι να ελέγξουν και να δημοσιοποιήσουν. Αν το βίντεο ηταν πλάκα έπρεπε την επομένη να πει κάναμε πλάκα. Οταν κάνεις μηνύσεις θέλεις να σταματήσεις τους άλλους να γράφουν. Το σύστημα μας εγγυάται σκληρη κριτική στα πολιτικά πρόσωπα. Ολος ο Τύπος γράφει και ελέγχει. Αυτό το εγγυάται το Σύνταγμα. Το βίντεο αυτό ήταν μια πρόβα για αυτό που γινόταν στους δρόμους μετά απο τη Χρυσή Αυγή. Αυτό το είδαμε στη Ραφήνα όταν ζητούσαν τα στοιχεία των μικροπωλητών».
Ερώτηση πολιτικής αγωγής: Αν προβληθεί ένα βίντεο από τις τελευταίες απόκριες όπου διάφοροι πολιτικοί ήταν ντυμένοι Αρχιερείς και ο κ.Σαμαρας "Μάγια η μέλισσα, θα προβαλλόταν και θα ήταν αντιποίηση αρχής; Θα ενδιέφερε την κοινή γνώμη;
Δημήτρης Τρίμμης: Αν είχα ένα ντοκουμέντο να δείχνει τον κ.Σαμαρά, Μάγια Μέλισσα θα το έδειχνα κι ας μην ηταν αντιποίηση αρχής.
Στο όριο της θεμιτής κριτικής ήταν όσα γράφτηκαν από την Εφημερίδα των Συντακτών κατέθεσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος επισημαίνοντας ότι η νομολογία των δικαστηρίων μας ανέχεται πολύ εντονότερη κριτική για τα δημόσια πρόσωπα απ΄ότι για τον κοινό πολίτη. «Αν γίνει δεκτή η κατηγορία τότε θα τιναχθεί στον αέρα η ελευθερία του Τύπου» είπε χαρακτηριστικά. Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης επισημαίνοντας την ανάγκη προστασίας της ελευθερίας του Τύπου.
Οι απολογίες Ψαρρά και Βουλέλη
Ηγετικό στέλεχος μιας ναζιστικής οργάνωσης χαρακτήρισε τον Ηλία Κασιδιάρη στην απολογία του ο δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών Δημήτρης Ψαρράς λέγοντας οτι δεν έχει χρησιμοποιήσει άλλους χαρακτηρισμούς "πέραν του ναζιστή". Υποστήριξε ότι για πρώτη φορά η Χρυσή Αυγή αντιμετωπίζεται ως οργάνωση με ιεραρχημένη δομή.
«Πράγματι ο κ. Κασιδιάρης δεν ήταν ούτε στη Ραφήνα ούτε στο Μεσολόγγι στις λαϊκές. Ήταν ομως ηγετικό στέλεχος. Σύμφωνα με την πρόταση Ντογιάκου ηταν οργανωτής. Δεν θέλω να γελάσω. Η άλλη πλευρά λέει οτι το βίντεο είναι παρμένο απο μια ελληνική ταινία.... Δεν πρόκειται για κωμωδία ούτε για Βέγγο. Στην ταινία ο βασανιζόμενος ανοίγει το παράθυρο και σκοτώνεται. Που είναι το αστείο; Εμάς μας ενδιαφέρει οτι είναι ναζιστικό στέλεχος που μετέρχεται τη βία ως μέσο πολιτικής πράξης. Όσο για το οικογενειακό παιχνίδι θέλω να πω το εξής: Είναι Χρυσαυγίτες. Δεν είναι "τα αδέλφια μου και εγώ", όπως είπαν. Χαιρετούν ναζιστικά. Εχω μελετήσει το πως λειτουργεί αυτή η οργάνωση. Το θέαμα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτήν την οργάνωση. Κάνουν πρόβα 30αρηδες Χρυσαυγίτες με αυτά που θα έκαναν στον δρόμο. Δεν θεωρώ οτι έχω υπερβεί το μέτρο»
Ο Δημήτρης Ψαρράς απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας είπε:
- Πως περιήλθε στα χέρια σας το βίντεο;
- Έφτασε. Ας μείνουμε εκεί. Δεν μπορώ να σας πω ποιος μου το έδωσε. Κυκλοφορούσε μεταξύ Χρυσαυγιτών.
- Εκφράσατε ειρωνεία στο δημοσίευμά σας. Αυτό δεν προσέβαλε τον μηνυτή;
- Οχι. Δεν ειναι τρελοί... Υποδύονται μεταξύ τους και στη συνέχεια δείχνουν τη λατρεία που έχουν στη βία...
- Γιατι θεώρησατε τόσο σημαντικό αυτό το βιντεο;
- Δεν το θεώρησα.... Ειναι μια ψήφιδα μπροστά σε τόσα άλλα... Δεν είναι ένας απλός πολίτης. Είναι ενα δημόσιο πρόσωπο. Κάνουνε μια πρόβα βίας.
Ο διευθυντής της εφημερίδας Νικόλας Βουλέλης απολογούμενος υποστήριξε ότι: «Τα κείμενα του κ. Ψαρρά είναι εμπεριστατωμένα πάντα. Το κείμενό του είναι πολύ προσεκτικό. Τον κόσμο τον ενδιαφέρει τι συμβαίνει στη Χρυσή Αυγή. Απο το κείμενο δεν νομίζω οτι θίγεται ο μηνυτής. Θίγεται από αυτά που κάνει στο βίντεο. Πρόκειται για κριτική που κάναμε στο συγκεκριμένο πρόσωπο».
Φωτογραφία+Video: Eurokinissi
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr