Κατάσχεση πάνω από 1.263 αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς

Ο λόγος για τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής κλίμακας επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Operation Pandora ΙΙ» της Europol σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ

katasxesi-panw-apo-1263-antikeimenwn-politistikis-klironomias
SHARE THIS
0
SHARES


 Πάνω από 1263 αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς κατασχέθηκαν μετά από ευρωπαϊκής κλίμακας επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Operation Pandora ΙΙ» της Europol σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. που συνέλαβε συνολικά οκτώ άτομα από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Νοέμβρη του 2017.

  Τους συγκεκριμένους μήνες διενεργήθηκαν συνολικά 802 έλεγχοι καταστημάτων, πλανόδιων πωλητών, μεταφορικών εταιρειών και εμπορικών δομών, ενώ ελέχθησαν συνολικά 1.197 άτομα. Παράλληλα έγιναν 270 έλεγχοι σε συνοριακά σημεία εισόδου-εξόδου (αεροδρόμια, χερσαία σύνορα, χώρους πέριξ των λιμένων κ.λπ.), όπου ελέχθησαν 1.470 άτομα. Αναφορικά με τους ιστορικού ενδιαφέροντος χώρου έγιναν 267 έλεγχοι όπου οι αρχές διερεύνησαν 326 άτομα.

 Οι αρχές διενήργησαν επιπρόσθετα  67 διαδικτυακούς έλεγχοι σε αγγελίες πώλησης αντικειμένων αρχαιολογικής αξίας και σε διαδικτυακές πλατφόρμες και ελέχθησαν  65 αντικείμενα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Αστυνομία,  κατά την ίδια χρονική περίοδο πραγματοποιήθηκε και η πρώτη κοινή τελωνειακή επιχείρηση “Athena”, που διοργανώθηκε σε διεθνές επίπεδο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων, σε συνεργασία με την Interpol.  

Οι συλλήψεις

 Στις 21 Νοεμβρίου, μετά από οργανωμένη επιχείρηση που πραγματοποίησαν  αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Παρανεστίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, σε συνεργασία με υπαλλήλους του Δασαρχείου Δράμας, συνελήφθησαν έξι Έλληνες οι οποίοι έκαναν παράνομη ανασκαφή για την ανεύρεση χρυσού – θησαυρού, με τη χρήση του απαραίτητου εξοπλισμού – εργαλείων.  Οι έμπειροι αστυνομικοί εντόπισαν επίσης έναν ανιχνευτή μετάλλων όπως επίσης και δεκάδες σκαπτικά εργαλεία.

Τέσσερις μέρες αργότερα, μετά από σχετικές πληροφορίες που είχαν συλλέξει οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης, 
πραγματοποιήθηκε  οργανωμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και συνελήφθη  ένας Έλληνας καθώς σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε κατάστημα –εργαστήριο ζωγραφικής και στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 10 αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στις 30 Νοεμβρίου κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής διενήργησε έρευνες σε Έλληνα - ο οποίος είναι νόμιμος συλλέκτης αλλά τελικά κατασχέθηκαν 41 αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας, για τα οποία δεν κατείχε νόμιμη άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ωστόσο οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να εντοπίσουν 15  νομίσματα από τα συνολικά 1.133 νομίσματα αργυρά, χάλκινα και χρυσά του 2ου αιώνα π.Χ. που είχε στη συλλογή του. Την ίδια στιγμή δεν εντοπίστηκαν 26 αρχαία κινητά μνημεία από τα συνολικά 105, που είχε επίσης στη συλλογή του. Μετά από αρκετές ώρες έρευνας οι άνδρες της Ασφάλειας Αττικήw κατέσχεσαν συνολικά 1.252 αντικείμενα αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας, συμπεριλαμβανομένου και αυτών που κατείχε στη συλλογή του, βάση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook