Κενά ασφαλείας στo αεροδρόμιo βρήκαν οι Πυρήνες της Φωτιάς

Σε επανασχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας, εντοπισμό και κάλυψη των κενών ασφαλείας που εκμεταλλεύτηκε η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς προχωρά η αστυνομία.

kena-asfaleias-sto-aerodromio-brikan-oi-purines-tis-fwtias
SHARE THIS
0
SHARES

Σε επανασχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας, εντοπισμό και κάλυψη των κενών ασφαλείας που εκμεταλλεύτηκε η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, πετυχαίνοντας τον απόλυτο εντυπωσιασμό με ενέργεια διεθνούς απήχησης, προχωρούν οι ελληνικές αρχές ασφαλείας.

Οι παγιδευμένοι φάκελοι που απέστειλαν στο Βερολίνο με αποδέκτη τον Σόιμπλε και στο Παρίσι με αποδέκτη το ΔΝΤ είχαν την ενδεδειγμένη ποσότητα και το κατάλληλο είδος εκρηκτικής ύλης (Πυρίτιδα), προκειμένου να περάσουν «αόρατα» από τις σύγχρονες συσκευές X-RAY του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Αυτές οι διαπιστώσεις αναμένεται να οδηγήσει τις διωκτικές αρχές σε επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας, ενώ το θέμα σίγουρα θα απασχολήσει και υπηρεσίες άλλων διεθνών αεροδρομίων της Ευρώπης.

Από την έρευνα στο ηλεκτρονικό αρχείο των μηχανημάτων ανίχνευσης εκρηκτικών, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και υπεύθυνοι της εταιρείας ασφάλειας που τα διαχειρίζεται διαπίστωσαν ότι οι εκρηκτικοί φάκελοι προς Σόιμπλε και ΔΝΤ, πέρασαν από τον έλεγχο με μικρή χρονική διαφορά, μεταξύ 04:00 και 05:00 τα ξημερώματα της 14ης Μαρτίου. Και στις δύο περιπτώσεις δεν είχαν καταγραφεί φωτεινές ενδείξεις συναγερμού ή χρωματικές, δείγμα ανίχνευσης της εκρηκτικής ύλης.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας, υποστηρίζουν ότι δεν χτύπησε ο συναγερμός του μηχανήματος και εκτιμούν ότι αυτό έγινε εξαιτίας της μικρής ποσότητας εκρηκτικής ύλης και το είδος της (ΠΥΡΙΤΙΔΑ). Ουσιαστικά η πυρίτιδα βεγγαλικών και σε αυτή την ποσότητα (31 γραμμάρια) δεν ήταν ανιχνεύσιμη από το μηχάνημα και τον υπάλληλο, καθώς δεν υπήρχαν ηχητικές και οπτικές ενδείξεις για το εκρηκτικό περιεχόμενο. Επεσήμαναν επίσης ότι ο τρομο-φάκελος ήταν ομαδοποιημένος μαζί με τουλάχιστον 15 ακόμη δέματα σε έναν ταχυδρομικό σάκο, κάτι που δεν αποκλείεται να μπερδεύει μηχάνημα και υπάλληλο. Πέρα όμως από την εκρηκτική ύλη που δεν ανιχνεύτηκε, το ίδιο συνέβη και με την συνδεσμολογία. Ο εκρηκτικός φάκελος είχε ένα μικρό μανταλάκι που αποτελούσε τον μοχλό πυροδότησης με το άνοιγμα του, μια μπαταρία, ένα καλώδιο που κατέληγε σε αντίσταση ηλεκτρικής λυχνίας (λάμπα) βυθισμένη μέσα στην πυρίτιδα. Και αυτά δεν εντοπίστηκαν κάτι που αποτελεί αντικείμενο ξεχωριστής έρευνας.

Εκπρόσωπος της ιδιωτικής εταιρίας ασφαλείας που έχει εξουσιοδοτηθεί από τα ΕΛ.ΤΑ. να ελέγχει τα ταχυδρομικά δέματα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», είπε: «Οι συσκευές τις οποίες χειριζόμαστε μας ειδοποιούν σε περίπτωση εντοπισμού εκρηκτικών, όπλων και άλλων υλικών. Μας ειδοποιούν και ηχητικά και οπτικά, ενώ ενημερώνονται και οι υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες. Στην περίπτωση αυτή δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει ότι το είδος και η ποσότητα των εκρηκτικών δεν ήταν ανιχνεύσιμα. Να σημειώσουμε ότι σε εμάς τα δέματα φτάνουν ομαδοποιημένα. Δηλαδή έχουν ήδη τοποθετηθεί ανάλογα με τον όγκο τους μέσα σε ταχυδρομικούς σάκους. Δεν περνάει δηλαδή το κάθε δέμα χωριστά από τις συσκευές X-RAY αλλά περνούν ομαδοποιημένα, πολλά μαζί μέσα σε σάκους. Εμείς δεν βλέπουμε ποιος είναι παραλήπτης ή αποστολέας. Δεν είναι δουλειά μας. Να τονίσουμε ότι είναι αδύνατο για λόγους χρόνου να περνάει κάθε δέμα μόνο του από τις συσκευές».

Στην Αθήνα ο συναγερμός που σήμανε την περασμένη Τετάρτη στην ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει λήξει, καθώς δεν έχει αποκλειστεί ακόμα το ενδεχόμενο ύπαρξης και άλλων τρομοπακέτων που δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί.

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν το ενδεχόμενο, τα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς να προέβησαν σε δοκιμαστική αποστολή παρόμοιου εκρηκτικού φακέλου, προκειμένου να ελέγξουν την «ευαισθησία» των μηχανημάτων ανίχνευσης.  Τα αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν να έστειλαν έναν τέτοιο φάκελο με όλα τα υλικά χωρίς όμως συνδεσμολογία, ως μία ελεγχόμενη αποστολή σε διεύθυνση και παραλήπτη που... γνώριζαν.  Αυτή η δοκιμή ενδεχομένως καθόρισε το βάρος της εκρηκτικής ύλης, προκειμένου να μην ανιχνευτεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook