Μετανάστες καταγγέλουν βασανιστήρια στα κέντρα κράτησης

Βασανιστήρια, ρατσιστική βία από τους αστυνομικούς και στέρηση στοιχειωδών ελευθεριών στα κέντρα κράτησης μεταναστών καταγγέλουν αλλοδαποί που απελευθερώθηκαν, μετά από 18 μήνες παραμονής

|
SHARE THIS
0
SHARES

Ο Νταούντ Αχμέτ, ο Βακίλ Αχμέτ, ο Ιμπραήμ Βράιτς και ο Άντερ Αμπάς είναι 4 από τους μετανάστες που βρέθηκαν επί 18 μήνες στα κέντρα κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, στην Κόρινθο και την Ορεστιάδα και, όπως καταγγέλουν, βίωσαν τα βασανισήρια, την ρατσιστική βία και την στέρηση ακόμη και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, προκειμένου να συμφωνήσουν να υπογράψουν δήλωση οικειοθελούς αποχώρησης από τη χώρα.

Ο Νταούντ Αχμέτ καταγγέλει ότι δέχτηκε πάνω από τρία ηλεκτροσόκ, επειδή δεν δεχόταν να βάλει την υπογραφή του για να επιστρέψει στο Κασμίρ

Ο Νταούντ Αχμέτ καταγγέλει ότι δέχτηκε πάνω από τρία ηλεκτροσόκ, επειδή δεν δεχόταν να βάλει την υπογραφή του για να επιστρέψει στο Κασμίρ και, μάλιστα έχει καταθέσει μήνυση εναντίον αστυνομικών και στην κατάθεση που έδωσε έχει αναγνωρίσει 2 από τους αστυνομικούς που τον βασάνισαν.

Ο Βακίλ Αχμέτ ήταν έγκλειστος στο στρατόπεδο της Ορεστιάδας και, σύμφωνα με τις καταγγελίες του, στη διάρκεια της κράτησής του αισθάνθηκε έντονο πόνο στα γεννητικά του όργανα και, αν και εξέφραζε για αρκετούς μήνες παράπονα στους αστυνομικούς, το μόνο που του έδιναν ήταν αναλγητικό. Όταν, τελικά, πήγε στο νοσοκομείο, οι γιατροί διέγνωσαν κακοήθεια στους όρχεις και του έγινε ορχεκτομή.

Ο Ιμραήμ Βάιτς αναφέρθηκε συνολικά στα προβλήματα των μεταναστών στα κέντρα κράτησης, όπως τη μη επάρκεια του φαγητού, την ουσιαστική έλλειψη ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, τη χρήση βίας και ρατσιστικών εκφράσεων από τους αστυνομικούς και τον περιορισμό των θρησκευτικών ελευθεριών. 

Τέλος, ο Άντερ Αμπάς, που βρισκόταν στο στρατόπεδο της Κορίνθου, καταγγέλει ότι οι συνθήκες διαβίωσης ήταν τέτοιες που έπαθε ηπατίτιδα C και βλάβη στα νεφρά και δέχτηκε κατάλληλη ιατρική φροντίδα από τους Γιατρούς του Κόσμου, μόνο όταν απελευθερώθηκε.

Η συνέντευξη τύπου δόθηκε στα γραφεία της Κίνησης "Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Ρατσιστική Απειλή", ως απάντηση στους ισχυρισμούς του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, ότι δεν υπήρξε κανένας βασανισμός ή χρήση βίας στς κέντρα κράτησης. Συμμετείχε και ο πατέρας του αδικοχαμένου Σαχζάτ Λουκμάν, που έστειλε αντιρατσιστικό μήνυμα, μετά την καταδικαστική απόφαση για τους δύο δολοφόνους του γιου του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook