Ο σπουδαίος Έλληνας μαθηματικός Αθανάσιος Φωκάς, στο Pierce

Με μία μοναδική ομιλία ο διάσημος επιστήμονας κέντρισε το ενδιαφέρον μαθητών και καθηγητών

o-spoudaios-ellinas-mathimatikos-athanasios-fwkas-sto-pierce
SHARE THIS
0
SHARES

Μία ξεχωριστή ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον διακεκριμένο Έλληνα μαθηματικό Αθανάσιο Φωκά, είχαν οι μαθητές και καθηγητές του Pierce – Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με τίτλο «Αντίληψη, Αντίστροφα Προβλήματα και η Ουσία των Μαθηματικών».

 

Η ομιλία του κυρίου Φωκά επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον, πώς ο εγκέφαλος μας επεξεργάζεται τα εξωτερικά ερεθίσματα, πώς η αντίληψη μας για τον κόσμο γύρω μας είναι αποτέλεσμα πολύπλοκων μαθηματικών πράξεων και πώς η τέχνη και οι εμπνευστές της είναι πιο κοντά στη γλώσσα των μαθηματικών από οποιονδήποτε άλλον τρόπο έκφρασης.

Με αναφορές σε ρήσεις μεγάλων φιλοσόφων όπως του Μοντεσκιέ, του Ντιντερό και του Νταλαμπέρ, αλλά και με αναφορές-παραδείγματα σε έργα μεγάλων καλλιτεχνών όπως του Μοντριάν, του Μαλέβιτς και του Πόλοκ, ο κύριος Φωκάς προσπάθησε με την παρουσίασή του να τονίσει την πολυπλοκότητα και ταυτόχρονα την απλότητα της σχέσης μεταξύ φιλοσοφίας και τέχνης και πώς αυτή μπορεί να γίνει απόλυτα κατανοητή μέσα από τη γλώσσα των μαθηματικών. 

Ο Αθανάσιος Φωκάς είναι ακαδημαϊκός και καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Σπούδασε Αεροναυπηγική (Imperial College), Εφαρμοσμένα Μαθηματικά (διδακτορικό δίπλωμα από το Caltech) και Ιατρική (University of Miami). Σε ηλικία 33 ετών, εξελέγη καθηγητής και διευθυντής του τμήματος Μαθηματικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Clarkson. Το 1996 εξελέγη καθηγητής στην έδρα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Imperial College και το 2002 καθηγητής στην έδρα Μη-Γραμμικής Μαθηματικής Επιστήμης (Nonlinear Mathematical Science) του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Ανάμεσα στα πολλά διεθνούς κύρους βραβεία και τίτλους με τα οποία έχει τιμηθεί, συγκαταλέγονται το βραβείο «Naylor» της Μαθηματικής Εταιρείας του Λονδίνου και η διάκριση του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook