ΟΤΕ: Φύλλο και φτερό προσωπικά δεδομένα συνδρομητών

Φύλλο και φτερό έγιναν τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων παλαιών και νέων συνδρομητών του ΟΤΕ, κατά τη διετία 2008-2010.

ote-fullo-kai-ftero-proswpika-dedomena-sundromitwn
|
SHARE THIS
0
SHARES

Φύλλο και φτερό έγιναν τα προσωπικά δεδομένα   εκατομμυρίων παλαιών και νέων συνδρομητών του ΟΤΕ κατά τη διετία 2008-2010.

 Διέρρευσαν, άγνωστο πως, σε ιδιωτική εταιρεία προσωπικών δεδομένων. Και τώρα ο ΟΤΕ ζητάει από το Συμβούλιο της Επικρατείας να μην πληρώσει το πρόστιμο των 60.000 ευρώ που του επιβλήθηκε λόγω ανεπαρκών μέτρων ασφαλείας.

Το  πρόστιμο επέβαλε στον ΟΤΕ η  Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επειδή αποδείχθηκαν στην πράξη ανεπαρκή τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των πελατών του ΟΤΕ.

Ο ΟΤΕ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να ακυρωθεί ως παράνομη η απόφαση της Αρχής που επέβαλε το επίμαχο πρόστιμο.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΔΙΑΡΡΕΥΣΕΙ 

Μετά από εξέταση ψηφιακών πειστηρίων, βρέθηκαν πίνακες βάσης δεδομένων με ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση, ΑΦΜ, στοιχεία δελτίου  ταυτότητας,  κ.λπ. 

Είχαν βρεθεί ακόμα και προσωπικά δεδομένα 350.000 συνδρομητών του ΟΤΕ  οι οποίοι έχουν ζητήσει να μην περιλαμβάνονται στους τηλεφωνικούς καταλόγους.

Αναλυτικότερα, βρέθηκαν:

1)  Πίνακες «ote08_subscriptions», «ote09_subscriptions», «οte10a_subscriptions» και «ote10_subscriptions» με 5.434.349, 4.671.389,  4.620.797  και 4.563.422 στοιχεία συνδρομητών,

2) Πίνακας «ote_customers»  με 8.453.783 συνδρομητές, 

3) Πίνακας «ote_epagelma»  με 3.969.568 εγγραφές 

4) Πίνακας «ote_epagelma»  με 3.969.568 εγγραφές.

Η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων αφορούν στην διετία 2008-2010 και δεν μπόρεσε να διαπιστωθεί με ποιόν τρόπο έγινε η παραβίαση, αλλά  κατά πάσα πιθανότητα έγινε σε τέσσερις διαφορετικές περιόδους.

Από την Αρχή κρίθηκε ότι τα μέτρα ασφαλείας του ΟΤΕ αποδείχθηκαν στην πράξη ανεπαρκή καθώς «δεν κατάφεραν να αποτρέψουν μαζική διαρροή δεδομένων για έως τέσσερις διαφορετικές χρονικές περιόδους, γεγονός που υποδεικνύει ότι το περιστατικό δεν ήταν ένα μεμονωμένο ή τυχαίο γεγονός».

Και καταλήγει η Αρχή ότι «αποδεικνύεται επομένως ότι τα λαμβανόμενα μέτρα ασφαλείας δεν ήταν ικανά να αποτρέψουν το περιστατικό».

Από την πλευρά του ο  ΟΤΕ, υποστηρίζει  ότι το σύνολο των προσωπικών δεδομένων ήταν καταχωρημένο μόνο στην κεντρική βάση δεδομένων τιμολόγησης του ΟΤΕ και ότι η επίμαχη διαρροή προσωπικών δεδομένων «μπορεί να είναι μόνο αποτέλεσμα κακόβουλης ενέργειας».

Στην αίτηση που κατέθεσε ο ΟΤΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας επικαλειται ότι δεν ήταν νόμιμη η συγκρότηση των μελών της Αρχής που εξέδωσαν την απόφαση με την οποία του επιβλήθηκε το πρόστιμο των 60.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να είναι άκυρη.

Ακόμη, υποστηρίζει ο ΟΤΕ ότι η απόφαση με την οποία του επιβλήθηκε το πρόστιμο παραβιάζει τις αρχές της αναλογικότητας και της επιείκειας, αλλά είναι και μη νόμιμη όπως είναι και εσφαλμένη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook