Ψινάκης: Ελληνο-κινεζική συμμαχία και για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

΄Ηταν εκεί εκπρόσωποι 4 Κινεζικών επαρχιών, 14 πόλεων-μελών του Κινεζικού Συνδέσμου Φιλίας για Ξένες Χώρες, της Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων και 80 δήμων.

psinakis-ellino-kineziki-summaxia-kai-gia-ta-marmara-tou-parthenwna
SHARE THIS
0
SHARES

Ηταν μια μεγάλη γιορτή συνένωσης δυνάμεων και οραμάτων που βρήκε παρόντες εκπροσώπους 4 Κινεζικών επαρχιών και 14 πόλεων μελών του Κινεζικού Συνδέσμου Φιλίας για τις Ξένες Χώρες, της Αμφικτιονίας των Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων και περισσότερων από 80 Ελληνικών Δήμων. 

  Ο λόγος για το πρώτο ιδρυτικό Συνέδριο Ελληνικών και Κινεζικών Πόλεων (Hellenic – Chinese Cities Forum) που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο με στόχο την ενίσχυση των Ελληνο-Κινεζικών σχέσεων σε όλους τους τομείς, μέσα από την οραματική αναβίωση του «Δρόμου του Μεταξιού» και τη λειτουργική διασύνδεση των δήμων και των πολιτών τους. 

  Πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία, που όχι μόνον αναδεικνύει τη διαχρονική σημασία του θεσμού της Αμφικτονίας σε διεθνές επίπεδο, αλλά σε μια κρίσιμη συγκυρία για την παγκόσμια κοινότητα απαντά στη λογική της εσωστρέφειας και του απομονωτισμού με το άνοιγμα νέων δρόμων συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Κίνας. Το Συνέδριο πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, του Κινεζικού Συνδέσμου Φιλίας για τις Ξένες Χώρες, την αρωγή του Κινέζου Πρέσβη στην Ελλάδα και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. 

  Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο συντονιστής και ψυχή της πρωτοβουλίας, Δήμαρχος Μαραθώνα και Πρόεδρος της Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων κύριος Ηλίας Ψηνάκης κατά την έναρξη του Συνεδρίου: «Στα πρόσφατα ταξίδια μου στην Κίνα, όπου είχα συνομιλίες και συναντήσεις με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους, με ενέπνευσε το όραμα του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τσι Πινγκ, ενός μεγάλου ηγέτη παγκόσμιας αποδοχής και αναγνώρισης.

Το όραμα του ο Πρόεδρος Σι το ονομάζει «Οne belt, one road», και είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2013 και έχει στόχο την αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού, έτσι ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των υπολοίπων χωρών που αυτός διασχίζει. Η χώρα μας, με την προνομιακή γεωστρατηγική της θέση αποτελεί κόμβο στον επίγειο αλλά και θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού», είπε ο Ηλίας Ψηνάκης και συνέχισε: Πριν από χρόνια ο λόρδος Έλγιν έκλεψε τα αγάλματα του Παρθενώνα τα οποία τώρα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο. Τριάντα χρόνια αργότερα ο γιος του λόρδου Έλγιν έκλεψε από τα θερινά ανάκτορα στο Πεκίνο αγάλματα του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού. Είναι καιρός και οι δύο χώρες μαζί, Ελλάδα και Κίνα να διεκδικήσουμε δυναμικά πίσω, τον πολιτιστικό μας θησαυρό και την υπερηφάνεια μας. Είναι καιρός να προχωρήσουμε σε ουσιαστική συνεργασία μεταξύ μας με απτά αποτελέσματα σε όφελος των δύο χωρών μας». 

 Μίλησαν επίσης ο αντιπρόεδρος του Κινεζικού Συνδέσμου Φιλίας για της Ξένες Χώρες, κύριος Song Jingwu, ο πρέσβης της Λ. Δ. της Κίνας, κύριος Zou Xiaoli, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κύριος Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Υφυπουργός Οικονομικών και Επενδύσεων κύριος Στέργιος Πιτσιόρλας. 

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, υπεγράφη από τον Δήμαρχο Μαραθώνος και Πρόεδρο της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων και τον κύριο Song Jingwu, Αντιπρόεδρο του Κινεζικού Συνδέσμου Φιλίας για τις Ξένες Χώρες, Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές (κεντρική φωτογραφία). Παράλληλα υπεγράφη Συμφωνία αδελφοποίησης της πόλης Xining και του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου. Επίσης, τιμήθηκαν με το Βραβείο Συνεισφοράς στην Ελληνο-Κινεζική Φιλία ο Δήμαρχος Μαραθώνα, κύριος Ηλίας Ψηνάκης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο κύριος Λευτέρης Κοντός, πρώην Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Κινεζικού Συνδέσμου. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook