Σάλος:Καταδικάστηκαν μαθητές σε κοινωνική εργασία για κατάληψη

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρωτοφανής καταδίκη τριών μαθητών σε κοινωνική εργασία 80 ωρών λόγω κατάληψης στο σχολείο τους.

saloskatadikastikan-mathites-se-koinwniki-ergasia-gia-katalipsi
SHARE THIS
0
SHARES

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρωτοφανής καταδίκη τριών μαθητών σε κοινωνική εργασία 80 ωρών λόγω κατάληψης στο σχολείο τους. 

Τόσο ο εκπαιδευτικός κόσμος όσο και ο υπουργός Παιδείας σαφώς αποδοκίμασαν την απόφαση του δικαστηρίου με την οποία τρεις μαθητές καταδικάστηκαν σε κοινωνική εργασία 80 ωρών στον τοπικό δήμο, λόγω συμμετοχής τους σε καταλήψεις που είχαν γίνει σε γυμνάσιο του Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν υπήρξαν βανδαλισμοί ούτε ζημιές στο σχολείο, εντούτοις οι μαθητές καταδικάστηκαν. 

Το υπουργείο τάχθηκε κατά της αυταρχικότητας στις σχολικές μονάδες και διεμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θέματα που ανακύπτουν στα σχολεία πρέπει να επιλύονται «εσωτερικά».

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι «θεωρεί απαράδεκτη την αντιμετώπιση των μαθητών από την πλευρά του Διευθυντή του Σχολείου που προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση χωρίς να έχουν διαπιστωθεί φθορές εντός του σχολείου».

Τέλος, συμπληρώνεται ότι «τέτοια θέματα πρέπει να επιλύονται με ευθύνη των Διευθυντών Σχολείων, των Συλλόγων Διδασκόντων και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, εντός της σχολικής μονάδας και όχι με προσφυγή στις δικαστικές αρχές».

Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, παρενέβη στο ζήτημα της ποινής της κοινωνικής εργασίας που επιβλήθηκε από το Δικαστήριο Ανηλίκων σε βάρος τριών μαθητών του 1ου Γυμνασίου στο Ρέθυμνο της Κρήτης, οι οποίοι συμμετείχαν, σύμφωνα με καταγγελίες, στη συντονιστική επιτροπή κατάληψης σε σχολείο της περιοχής τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η κ. Δημητρίου παρήγγειλε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου να αιτηθεί στο Δικαστήριο Ανηλίκων την άρση ή τη μετατροπή του αναμορφωτικού μέτρου της παροχής κοινωνικής εργασίας που επιβλήθηκε στους συγκεκριμένους μαθητές.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το μέτρο αυτό καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών που φέρεται ότι τελέστηκε η πράξη για την οποία δικάστηκαν οι μαθητές και της προσωπικότητας και της ανηλικότητας των μαθητών.

Υπενθυμίζεται ότι το Δικαστήριο Ανηλίκων υποχρέωσε τρεις μαθητές της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου, σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας, ύστερα από καταγγελία του διευθυντή του Γυμνασίου ότι ήταν πρωτεργάτες της κατάληψης που έγινε στο σχολείο τους, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook