Συνταγματικές και σύμφωνες με τους διεθνείς και Ευρωπαϊκούς νομοθετικούς κανόνες είναι οι περικοπές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα.
Συνταγματικές, λόγω έκτακτων οικονομικών συνθηκών, κρίθηκαν από το Α' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι μνημονιακές περικοπές στα δώρα του Πάσχα και των Χριστουγέννων αλλά και στο επίδομα θερινής αδείας για τους συνταξιούχους των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, πλην του ΟΓΑ.
Αυτό, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά αποφάσεων του (1031-1035/2015) απορρίπτοντας σχετικές, προσφυγές Συλλόγων Συνταξιούχων.
Μειοψήφισε ο πρόεδρος του τμήματος , Νίκος Σακελλαρίου. Είχε την άποψη ότι οι περικοπές αυτές είναι και αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ΕΣΔΑ.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει : 1) Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ, 2) Πανελλήνιο Σωματείο Συνταξιούχων Εργατοϋπαλλήλων Εταιρειών Πετρελαίου και Υγραερίου, 3) Σύλλογος Συνταξιούχων Αγροτικής Ανάπτυξης, 4) Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, 5) Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και 6) αισθητός αριθμός συνταξιούχων.
Όλα τα Σωματεία, υποστήριζαν ότι οι περικοπές των επιδομάτων των συνταξούχων είναι αντίθετες σε σειρά συνταγματικών διατάξεων, ενώ παράλληλα προσκρούουν στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και σε Διεθνείς συμβάσεις.
Ακόμη , τα προςφεύγοντα σωματεία υποστήριζαν ότι από το κράτος δεν αναζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις πριν την περικοπή των επιδομάτων.
ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣτΕ
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι οι περικοπές των επιδομάτων έγιναν στο πλαίσιο σειράς νομοθετικών μέτρων λιτότητας και απέβλεπαν στον περιορισμό των δαπανών της γενικής κυβέρνησης, ο οποίος θα συνέβαλε στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.
Επίςης αποφάνθκηαν ότι οι επίμαχες περικοπές «δεν αντίκειται στα άρθρα 22 του Συντάγματος και 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, ούτε στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 22 του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας».
Ούτε και ότι είναι αντίθετες
στη Διεθνή Σύμβαση «περί του Ευρωπαϊκού Κώδικος Κοινωνικής Ασφαλείας», σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr