Στο όριο πάλι για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκ. ευρώ

Πέντε χιλιάδες συντάξεις θα πρέπει να απονεμηθούν εντός του Σαββατοκύριακου ώστε να μην κινδυνέψει η καταβολή της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ.

sto-orio-pali-gia-tin-ektamieusi-tis-upodosis-twn-800-ek-eurw
SHARE THIS
0
SHARES

Τρέχει και δεν φτάνει η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΠ για να ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο (!) η απονομή συντάξεων σε 5.000 δικαιούχους και να προλάβουμε στο νήμα την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που αν δεν γίνει έως το τέλος Οκτωβρίου επιστρέφει στον ESM. 

Στελέχη από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστηρίζουν πως ο στόχος της επιστροφής ληξιπρόθεσμων έχει επιτευχθεί ( για να πάρουμε τα 800 εκατ. θα πρέπει να εμφανίσουμε επιστροφή 1,2 δισ ευρώ από τον Ιούλιο και μετά) ωστόσο παραδέχονται ότι για να κλείσει η εκκρεμότητα με τους Θεσμούς πρέπει και οι φορείς του δημοσίου μεταξύ των οποίων και ο ΕΦΚΑ να συλλέξουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν τις πραγματικές οφειλές. 

Στο πλαίσιο αυτό υποχρεώθηκαν και οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΠ να δουλέψουν ολόκληρο το Σαββατοκύριακο (εννοείται με υπερωριακή απασχόληση και έξτρα άδεια μετά την 1η 1ου του 2018 όπως επισημαίνεται ρητώς στο έγγραφο) για να καταβληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες συντάξεις μέσα στις επόμενες μέρες.       

«Παρακαλώ για την πιστή εφαρμογή των ανωτέρω οδηγιών καθώς το θέμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και το αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών  σας θα επηρεάσει συνολικά τη χρηματοδότηση της χώρας μας» επισημαίνεται ρητά στην οδηγία που υπογράφει ο πρόεδρος του ΕΦΚΑ Δημήτρης Μπακαλέξης.        

  

 

  

Οι εκκρεμείς συντάξεις φουσκώνουν τα ληξιπρόθεσμα

Οι δανειστές περιλαμβάνουν στο λογαριασμό των όσων χρωστάει το δημόσιο και το ποσό των συντάξεων που είναι σε εκκρεμότητα με αποτέλεσμα το νούμερο με τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου να εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη.

Στο ΥΠΟΙΚ διαπίστωσαν με καθυστέρηση πως ενώ από τη μία το υπουργείο πληρώνει από την άλλη ο αριθμός των οφειλών του αυξάνεται. Τον μήνα Αύγουστο καταγράφηκε εκρηκτική αύξηση στις εκκρεμείς επιστροφές φόρων.Με βάση τα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα οι φόροι που οφείλει να επιστρέψει το υπουργείο Οικονομικών ανήλθαν στα 2,114 δις. ευρώ έναντι 1,521 δις. ευρώ τον Ιούλιο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί από το 2011 μέχρι σήμερα ενώ η απότομη αύξηση αποδίδεται στην άμεση φορολογία καθώς οι υποχρεώσεις του δημοσίου απέναντι στους ιδιώτες, εκτινάχθηκαν από τα 963 εκατ. ευρώ στα 1,503 δις. ευρώ. Τον ίδιο μήνα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης ανήλθαν στα 3,912 δις. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις –άθροισμα οφειλών των φορέων γενικής κυβέρνησης και επιστροφών φόρου- εκτοξεύτηκαν στα 6 δις. ευρώ από 5,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο με την μηνιαία αύξηση να φτάνει στα 600 εκατ. ευρώ.

Και σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα ποσό που πρέπει να διατεθούν για την πληρωμή των εκκρεμών συντάξεων. 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook