Παρανοϊκός ή «έξυπνος» μανιακός ο δολοφόνος του ταξιτζή

Το προφίλ του μανιακού δολοφόνου των ταξιτζήδων επιχειρεί να σκιαγραφήσει ο ψυχολόγος της ΕΛΑΣ σε μια προσπάθεια να προληφθεί το επόμενο χτύπημα του δράστη.

ta-tria-proswpa-tou-maniakou-dolofonou-twn-taksitzidwn
|
SHARE THIS
0
SHARES

Δράστης παρανοϊκός (παρανοϊκή ετοιμότητα): Οι ψυχοπαθολογικές του εκδηλώσεις βρίσκονται μόνιμα σε σημείο πυροδότησης και περιμένει το φυτίλι για να εκδηλώσει τις πράξεις του. Του αρέσει να επαίρεται,  να αυτοθαυμάζεται για τις πράξεις του, ανάλογα με την δημοσιότητα που παίρνουν αυτές, και τους χαρακτηρισμούς που του αποδίδονται. Σε αυτά τα άτομα η κρίση τους επαναλαμβάνεται σε χρονικό διάστημα μεταξύ 4-5 εβδομάδων. Αν το άτομο βρίσκεται σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του και ενδέχεται να εκδηλώσει νέα επίθεση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτή η εκδοχή αυξάνει τις πιθανότητες εντοπισμού και σύλληψης χωρίς όμως εχέγγυα για την αποτροπή νέου «κακού».

«Έξυπνος» με διαταραχή προσωπικότητας: Αν πρόκειται για άτομο με υψηλό δείκτη ευφυΐας, μεγάλο IQ, αλλά με διαταραχή προσωπικότητας, τότε θα εμφανιστεί ξανά μετά από 2-4 μήνες. Η «εξυπνάδα» του θα τον εμποδίσει να επαναλάβει σύντομα την πράξη του, καθώς γνωρίζει την υψηλή αστυνομική ετοιμότητα στην περιοχή, τον υψηλό κίνδυνο σύλληψης και τερματισμού του σχεδίου της δολοφονικής εκδίκησής του. Σε αυτή την περίπτωση το έργο της Αστυνομίας για τη σύλληψή του θα είναι σημαντικά πιο δύσκολο. Ο δράστης έχει δείξει σημάδια μεθοδικότητας. Ενδεικτικό είναι ότι σε καμία από τις δύο επιθέσεις δεν βρέθηκε DNA του.

Σεξουαλικό κίνητρο εμμονών: Ο δράστης έχει εστιάσει το «πρόβλημα». Η στόχευσή του στους οδηγούς ταξί και η επιλογή της οδού Χαριλάου Τρικούπη ως χώρο «τελετουργίας», έχει μεγάλο επίπεδο συναισθηματικότητας η οποία έχει σεξουαλικό υπόβαθρο. Ενδεχομένως κάποιος οδηγός ταξί της Κηφισιάς έχει παρενοχλήσει με ερωτικά κίνητρα ή κακοποιήσει, κάποιο οικείο πρόσωπο, μια σύντροφο, την μητέρα ή αδερφή του. Μπορεί ο «αντίπαλός» του στην διεκδίκηση μιας κοπέλας να είναι ταξιτζής ή να… ηττήθηκε από αυτόν. Μπορεί ένας οδηγός ταξί να είναι υπαίτιος για την απώλεια προσώπου με το οποίο συνδεόταν ερωτικά ο δράστης. Όλα αυτά μπορεί να συνδέονται με οδηγούς ταξί της Κηφισιάς και με την συγκεκριμένη οδό. Στιγματίστηκε από κάποιο συμβάν που σχετίζεται με οδηγούς ταξί.

Οι παραπάνω αναλύσεις προέρχονται από την εξέταση στοιχείων και δεδομένων της υπόθεσης για να γίνει μια πληρέστερη απεικόνιση του προφίλ του εμμονικού «βουβού» δολοφόνου του 52χρονου οδηγού ταξί. Το κίνητρο ανάπτυξης των εμμονών του για τον συγκεκριμένο εργασιακό κλάδο και την Χαριλάου Τρικούπη, αναζητείται από τους αστυνομικούς που χειρίζονται την υπόθεση σε περιστατικά… θανάτου και άλλα συμβάντα που έχουν πρωταγωνιστές οδηγούς ταξί και έχουν εξελιχθεί στην Χαριλάου Τρικούπη, καθώς εκεί έχει διαδραματιστεί κάποιο «συμβολικό γεγονός» στην ζωή του δράστη, το οποίο αποτέλεσε την αφορμή για την εκδήλωση του δολοφονικού του μένους.

Από τη στιγμή που η εμμονή του εστιάζεται στους οδηγούς ταξί και στην συγκεκριμένη οδό, οι αστυνομικοί, δεν αποκλείουν να είναι κάτοικος όμορης περιοχής, που σύχναζε όμως στην Κηφισιά γιατί ενδεχομένως έμενε ή μένει εκεί το πρόσωπο του σεξουαλικού του ενδιαφέροντος. Δεν μπορούν να αποκλείσουν επίσης, να ήταν και ο ίδιος οδηγός ταξί στο πρόσφατο παρελθόν, ο οποίος υποτιμήθηκε, παραγκωνίστηκε ακόμη και να εκδιώχθηκε από συναδέλφους του.

Εκτιμάται πως αν βρεθεί η πηγή των εμμονών και το κίνητρο που πυροδότησε την δολοφονική εκδήλωση των συναισθημάτων της διαταραγμένης προσωπικότητάς του, τότε πολύ σύντομα οι αρμόδιες διωκτικές αρχές θα φθάσουν στον ίδιο, και θα απαντηθούν όλες οι λεπτομέρειες για τα αίτια των πράξεών του.

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook