Τέλος εποχής για το ιστορικό εστιατόριο Κεντρικόν. Οι θρυλικές ιστορίες του

Tο εστιατόριο στο οποίο έστελνε φαγητό στο Μίκη Θεοδωράκη σπίτι του και το οποίο όταν ο Κάρολος Κουν αρρώστησε πήγαινε φαγητό στο ... σκύλο του που είχε μείνει μόνος

telos-epoxis-gia-to-istoriko-estiatorio-kentrikon-oi-thrulikes-istories-tou
SHARE THIS
0
SHARES

  ΄Ηταν το εστιατόριο στο οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου έμπαινε και πήγαινε κατευθείαν στην κουζίνα και έλεγε στους μαγείρους «από εδώ θα φάμε, εδώ είναι η παραγωγή». Το εστιατόριο στο οποίο έστελνε φαγητό στο Μίκη Θεοδωράκη σπίτι του και το οποίο όταν ο Κάρολος Κουν αρρώστησε πήγαινε φαγητό στο ... σκύλο του που είχε μείνει μόνος του στο σπίτι στον Λυκαβηττό. Τέλος εποχής,  όμως, για το ιστορικό εστιατόριο «Κεντρικόν» στην Κολοκοτρώνη που σέρβιρε το τελευταίο του μενού στις 30 Ιουλίου.

 

 Η Μελίνα και η πλειοψηφία των βουλευτών του ΠαΣοΚ, επισκεπτόταν συχνά το εστιατόριο. Τσαρούχης, Αντώνης Σαμαράς, Κάρολος Κουν,  Μίμης Κουγιουμτζής, Δημήτρης Χορν, Μάρω Κοντού,  Μπιθικώτσης, Καζαντζίδης, Μαρινέλλα,  Χιώτης,  Μαίρη Λίντα, Ντόρα Γιαννακοπούλου και άλλοι σύχναζαν στο «Κεντρικόν».

  Η πρώτη ονομασία του «Κεντρικόν», όπως αναφέρει ο Γιάννης Δεβετζόγλου του γευσιγνωστικού ρεπορτάζ, που άνοιξε ως καφενές ήταν «Λεύκες». Πρώτο του στέκι, η στοά της Κολοκοτρώνη απέναντι από το θέατρο Κεντρικόν (πρώην Φυρστ) και ιθύνων νους, ο Νίκος Νάνος. Και μπορεί κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο οι  Γερμανοί να το μετέτρεψαν σε γκαράζ, μετά την Κατοχή, όμως, η γυναίκα του Νάνου άρχισε να φτιάχνει κεφτεδάκια και άλλους μεζέδες με αποτέλεσμα να μαζεύονται εκεί οι επώνυμοι της εποχής, ποδοσφαιριστές και πολιτικοί. 

 

 Ο γάμος της κόρης του Νίκου Νάκου με τον Δημήτρη Κουτουζή, σερβιτόρο του King George σημαίνει μια εποχή δόξας. Το 1965 ο διορατικός Κουτουζής το μετατρέπει σε μικρό εστιατόριο σε μια καλή στιγμή για την Αθήνα που αρχίζει να γίνεται τουριστικός προορισμός.

 Το 1998 το εστιατόριο ανέλαβε ο γιος του Δημήτρη, Νίκος Κουτουζής, ο οποίος ποτέ δεν πρόδωσε τις παραδοσιακές αξίες του παππού. Τήρησε το μεγάλο μενού με τις ποικιλίες από σαλάτες, σούπες, μαγειρευτά, πιάτα πάντα κλασικά, καθόλου πειραγμένα και γεύσεις πιστές στην πατροπαράδοτη συνταγή. Οι πελάτες του παρέμειναν πιστοί, άνθρωποι από την επαρχία που στις επισκέψεις τους στην Αθήνα για τις δουλειές του πάντα πέρναγαν, επιχειρηματίες που έκαναν εδώ τα επαγγελματικά τους ραντεβού, πολιτικοί, καλλιτέχνες και διανοούμενοι. Υπήρχαν και οι νέεοι πελάτες όπως ο Γιάννης Μπέζος, ο Ακύλλας Καραζήσης, ο Γιώργος Κοτανίδης.

Το μενού

Το μενού όταν τα εστιατόριο ήταν στα χάι του πρότεινε 150 διαφορετικά πιάτα: μπιτόκ αλά ρους, κανελόνια αλά Τοσκάνα, σαρδέλες Πορτογαλίας, αρνάκι αλά κασάπα, μελιτζάνες ραγκού. Στο τέλος, κρέμα καραμελέ, βεβαίως. Ήταν τέτοιο το δέσιμο των πελατών με το Κεντρικόν, που

Τα τελευταία χρόνια σέρβιρε κυρίως ελληνικά παραδοσιακά μαγειρευτά πιάτα. Κάτι που ενδέχεται να μην αλλάξει και με τη νέα ιδιοκτησία. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook