Τέλος στο χάρτινο εισιτήριο-οδηγός επιβίωσης για το ηλεκτρονικό

Από την επόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει το σταδιακό κλείσιμο των πυλών στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς- εκπνέει η προθεσμία για την προσωποποιημένη κάρτα.

telos-sto-xartino-eisitirio-odigos-epibiwsis-gia-to-ilektroniko
SHARE THIS
0
SHARES

Λήγει σήμερα η παράταση ισχύος των χάρτινων καρτών Οκτωβρίου για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, από την Πέμπτη η πρόσβαση στα ΜΜΜ  θα γίνεται μόνο με ισχύοντα ηλεκτρονικά μέσα κομίστρου (προσωποποιημένες κάρτες, ανώνυμες κάρτες, πολλαπλά εισιτήρια). Οι κάτοχοι ηλεκτρονικών εισιτηρίων και καρτών θα επικυρώνουν τα εισιτήριά τους και στο δίκτυο του Προαστιακού.

Από την επόμενη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει το σταδιακό κλείσιμο των πυλών στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικό, τράμ), ενώ σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την έκδοση της προσωποποιημένης κάρτας. 

Οδηγός επιβίωσης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο 

Η ATH.ENA CARD και το ATH.ENA TICKET δεν μπαίνουν σε κάποια σχισμή και δεν σφραγίζονται.

Η «επικύρωση» γίνεται πλησιάζοντας την κάρτα ή το εισιτήριο κοντά στο «σημείο επαφής» των νέων «ακυρωτικών μηχανημάτων».

Σημειώνεται ότι μετά την επικύρωση ενός προϊόντος κομίστρου (π.χ. εισιτήριο 90 λεπτών) δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση όσες φορές και να περάσεις την κάρτα από το μηχάνημα αυτά τα 90 λεπτά.

Σε Λεωφορεία, Τρόλεϊ και Τραμ: Τα νέα επικυρωτικά μηχανήματα έχουν μπλε χρώμα. Πλησιάζεις την κάρτα ή το εισιτήριο στην περιοχή κάτω από την οθόνη και βλέπεις αν η επικύρωση έχει γίνει επιτυχώς. Όποιο τύπο κομίστρου και αν έχεις, ο ΟΑΣΑ λέει πως απαιτείται επικύρωση κάθε φορά που μπαίνεις σε όχημα (όχι όταν βγαίνεις.)

Σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Προαστιακό: Η επικύρωση του εισιτηρίου γίνεται στις μπάρες που έχουν τοποθετηθεί εκεί όπου βρίσκοταν τα παλιά επικυρωτικά μηχανήματα. Χρησιμοποιείς την οθόνη που βρίσκεται στα δεξιά σου όπως μπαίνεις στην μπάρα. Πλησιάζεις το εισιτήριο ή κάρτα και βλέπεις αν η επικύρωση έχει γίνει επιτυχώς. Ο ΟΑΣΑ λέει πως απαιτείται επικύρωση κάθε φορά που περνάς από μπάρα, μπαίνοντας και βγαίνοντας από το σταθμό.

Ειδικές περιπτώσεις:Δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης: 
Aνεργοι, ΑΜΕΑ, οπλίτες και λοιποί δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης θα πρέπει να εκδώσουν (δωρεάν) προσωποποιημένη ATH.ENA CARD όταν ξεκινήσει η διαδικασία για τις κατηγορίες αυτές των επιβατών.
Μέχρι τότε θα συνεχίσουν να κινούνται όπως και σήμερα.

Κάτοχοι καρτών μεγάλης διάρκειας (3μηνιαία έως ετήσια) που λήγουν από το Νοέμβριο και μετά.

Θα υπάρξει διαδικασία αντικατάστασης με ATH.ENA CARD. Μέχρι τότε θα μπορούν να κινούνται με τις κάρτες που ήδη έχουν.

Aνταλλαγή εισιτηρίων 

Οι επιβάτες που διαθέτουν παλιά εισιτήρια θα μπορούν να τα ανταλλάσσουν ως εξής: 
- Όσοι έχουν έως 10 εισιτήρια από τα εκδοτήρια της ΣΤΑΣΥ ΑΕ στον σταθμό της Ομόνοια ή στα Κεντρικά Γραφεία της ΟΣΥ ΑΕ (Παρνασσού 6, Άγιος Ιωάννης Ρέντης) για να τα ανταλλάξουν με ισοδύναμα προϊόντα ηλεκτρονικού εισιτηρίου. 
- Όσοι κατέχουν περισσότερα από 10 εισιτήρια θα προσέρχονται από τις 20 Νοεμβρίου στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΑ (Μετσόβου 15, Αθήνα) προκειμένου να τα ανταλλάξουν με ισοδύναμα προϊόντα ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε χθες την διάθεση ενός νέο ενιαίου κομίστρου μετ' επιστροφής ύψους 2,70 ευρώ (τιμή ανά εισιτήριο 1,35 ευρώ). Επιπλέον με όπλο τα συνδυαστικά πακέτα και τις εκπτώσεις, καταβάλλεται προσπάθεια να δοθούν πρόσθετα κίνητρα αγοράς. Έτσι στο εισιτήριο 10+1 μειώνεται η τιμή κατά 0,50 €, (τιμή ανά εισιτήριο 1,23) και στο πενταπλό εισιτήριο μειώνεται η τιμή κατά 0,50 €, (τιμή ανά εισιτήριο 1,3). Όλα τα προϊόντα του ηλεκτρονικού κομίστρου επαναφορτίζονται στα 40 αυτόματα μηχανήματα των σταθμών της ΣΤΑΣΥ που διαθέτουν οδηγίες χρήσης.

Οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται το νέο ηλεκτρονικό κόμιστρο μέσα από ένα δίκτυο πωλήσεων και εκτός σταθμών που σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει 200 περίπτερα. Όπως αναφέρει ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών από τις 900 επιστολές πρόσκλησης που εστάλησαν το καλοκαίρι ανταποκρίθηκαν 200 περίπτερα, στα οποία δόθηκαν POS του ΟΑΣΑ. Το δίκτυο σχεδιάζεται να επεκταθεί και θα φτάσει στα 600 σημεία. 


Για επιβάτες που χρησιμοποιούν μέσα για 5 έως 15 διαδρομές προτείνεται η χρήση της ανώνυμης κάρτας. 

Πόσα ηλεκτρονικά εισιτήρια υπάρχουν

Τα ηλεκτρονικά προϊόντα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι τρία:

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο ATH.ENA Ticket. Είναι το βασικό προϊόν που αντικαθιστά το «παραδοσιακό» χάρτινο εισιτήριο. Το αρχικό κόστος αγοράς του ανέρχεται στα 4,5 ευρώ τουλάχιστον δηλαδή όσο κοστίζει το ημερήσιο εισιτήριο του ΟΑΣΑ. Από κει και πέρα μπορεί να φορτίσει με διάφορα «πακέτα» όπως πέντε εισιτήρια με κόστος 7 ευρώ ή την προσφορά των 10+1 εισιτηρίων (με 14 ευρώ). Επίσης μπορεί να το φορτίσει και με τα ειδικά εισιτήρια του αεροδρομίου ή των τριών ημερών.  

Η απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα απρόσωπη ATH.ENACard.  Η συγκεκριμένη κάρτα λειτουργεί ακριβώς όπως και το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Η βασική διαφορά είναι ότι την συγκεκριμένη κάρτα μπορεί κάποιος να την φορτίσει με «αξία» και όχι με συγκεκριμένα πακέτα εισιτηρίων. Δηλαδή μπορεί να βάλει για παράδειγμα 10 ευρώ και κάθε φορά που τη χρησιμοποιεί κάποιος να μειώνεται από την αξία με την οποία είναι φορτισμένη η κάρτα το αντίστοιχο κόμιστρο.

Αυτά τα δύο προϊόντα στοχεύουν σε μη τακτικούς χρήστες των δημοσίων μεταφορών.

Για τους τακτικούς χρήστες καθώς και για όσους δικαιούνται δωρεάν μεταφορές ή μειωμένο εισιτήριο (ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι, άνεργοι, φοιτητές κ.α.) είναι απαραίτητη η προσωποποιημένη ATH.ENACard. Αυτή η κάρτα αντικαθιστά όλες τις υφιστάμενες μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες και ετήσιες κάρτες του ΟΑΣΑ και τις κάρτες των ειδικών κατηγοριών επιβατών.

Πώς βγάζω προσωποποιημένη ATH.ENACard;

Αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο τρόποι:

Ο πρώτος απαιτεί μεγάλη υπομονή καθώς προϋποθέτει αναμονή στις ουρές που σχηματίζονται κάθε ημέρα στα εκδοτήρια. Θα πρέπει να πάτε σε ένα εκδοτήριο εισιτηρίων του Μετρό, του Ηλεκτρικού ή του Τραμ που λειτουργεί Τερματικό Έκδοσης Καρτών (ΤΕΚ) προσκομίζοντας αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και έγγραφο που να δείχνει τον ΑΜΚΑ σας. Εκεί θα σας πάρουν φωτογραφία και θα σας εκδώσουν κατευθείαν την κάρτα. Αν δικαιούστε μειωμένο εισιτήριο θα πρέπει να έχετε μαζί σας και το απαραίτητο δικαιολογητικό (π.χ. φοιτητικό πάσο αν κάποιος είναι φοιτητής). Θα σας ζητηθεί και ένας οχταψήφιος κωδικός ασφαλείας.

Ο δεύτερος τρόπος γλυτώνει από τις ουρές αλλά απαιτεί μια σχετική προετοιμασία. Αν είστε κάτοχος μηνιαίας κάρτας μπορείτε να καταθέσετε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε έναν φάκελο μεγέθους Α4 και να σας στείλουν την κάρτα σπίτι με ταχυδρομείο. Ειδικότερα στον φάκελο βάζετε: Φωτοτυπίες της κάρτας σας με το κουπόνι, εγγραφού που πιστοποιεί τον ΑΜΚΑ, μια φωτογραφία καθώς και μια εκτύπωση Προσωποποίησης με QR Code από το www.athenacard.gr. Στον φάκελο αναγράφετε ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση που θέλετε να σας σταλεί η κάρτα και τον παραδίδεται ανοιχτό σε οποιοδήποτε σταθμό του Μετρό χωρίς αναμονή.

Πως φορτίζω την κάρτα μου

Και εδώ υπάρχουν διάφορες επιλογές

Η πρώτη είναι μέσω των εκδοτηρίων κατά προτίμηση την ώρα που εκδίδετε την κάρτα για να αποφύγετε και νέο στήσιμο στις ουρές.

Η δεύτερη είναι μέσω των ειδικών τερματικών που βρίσκονται στους σταθμούς

Η τρίτη είναι μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας από το www.athenacard.gr

Τι γίνεται αν χάσω την κάρτα μου

Αν έχετε ηλεκτρονικό εισιτήριο ή απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα και την χάσετε τότε δυστυχώς χάνετε και όσα εισιτήρια έχετε περάσει μέσα. Και αυτό γιατί στα δύο αυτά προϊόντα δεν αποθηκεύονται τα προσωπικά στοιχεία του κατόχου τους.

Σε περίπτωση απώλειας, κλοπής, δυσλειτουργίας της προσωποποιημένης κάρτας σας, θα πρέπει να την δηλώσετε το συντομότερο δυνατόν σε ένα από τα Σημεία Έκδοσης Προσωποποιημένης ATH.ENA Card, και να ζητήσετε την αντικατάστασή της. Το κόστος αντικατάστασης ανέρχεται στα 2 ευρώ. Τα υπόλοιπα προϊόντα κομίστρου, υπόλοιπος χρόνος ή/και η χρηματική αξία, που βρέθηκαν αποθηκευμένα στην παλιά κάρτα θα μεταφερθούν στην νέα κάρτα. 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook