theToc Magazine
Τρίτη, 24 Απριλίου 2018
Magazine
aggela-kokkola-i-skia-tou-andrea-papandreou

Αγγελα Κοκκολα: Η σκια του Ανδρεα Παπανδρεου Επιμέλεια: Κ.Λ.

 Τη ρώτησαν πώς νοιώθει όταν πια ο Ανδρέας είχε φύγει. Κι εκείνη είχε απαντήσει με μια λέξη: «Μοναξιά». Δεν ήταν απλά και μόνο η γραμματέας, η εξ απορρήτων του Ανδρέα, η γυναίκα στην οποία ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ επέτρεπε να λαμβάνει πρωτοβουλίες και να μιλά εξ΄αυτού - κάτι, σημειωτέον, που δεν συνέβαινε συχνά. Οσον αφορά στην οικογένεια του Ανδρέα και της Μαργαρίτας Παπανδρέου, ήταν ένας «δικός τους» άνθρωπος. Η Αγγέλα Κοκκόλα που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών, σύμφωνα με tweet του Γιώργου Παπανδρέου, ήταν η γυναίκα που ξυπνούσε πολλές φορές τα παιδιά του Ανδρέα και της Μαργαρίτας για να πάνε σχολείο στα χρόνια του Παρισιού, παρούσα στις ζεϊμπεκιές του Ανδρέα, κι ο άνθρωπος που κατάφερε να μπει τρεις φορές στην Εντατική να τον δει όταν νοσηλευόταν στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Μ' άλλα λόγια ήταν ένας συγγενής της οικογένειας Παπανδρέου. 

 

Αγγέλα Κοκκόλα
Αγγέλα Κοκκόλα

«Δεν ξέρω αν είχε φτάσει στα αφτιά του ότι ήθελα να τον δω» (την εποχή της Δήμητρας Λιάνη...)

«Τον τελευταίο καιρό δεν μπόρεσα να τον δω, τον είδα στο Ωνάσειο πια. Είχα ζητήσει να τον δω και δεν τον είχα δει. Δεν ξέρω αν είχε φτάσει στα αφτιά του ή ποιος κανόνιζε τα ραντεβού του, δεν θέλω να πω τίποτα γι αυτό» έχει πει νόημα η Αγγέλα Κοκκόλα, αναφερόμενη στο τελευταίο διάστημα της ζωής του Ανδρέα Παπανδρέου, στην «εποχή Δήμητρας Λιάνη».  Ευγενική, με φωνή που αν δεν γνώριζες την ιστορία της θα πίστευες ότι πρόκειται για έφηβη, η ιστορική Αγγέλα παρακολουθούσε τις πολιτικές εξελίξεις μέχρι τελευταία στιγμή, ενώ είχε υποστηρίξει με την παρουσία της την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου για τη δημιουργία του ΚΙΔΗΣΟ, με αποτέλεσμα τα πρωτοσέλιδα: «Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ στο πλευρό του Γιώργου». 

 

Ανδρέας Παπανδρέου, Αγγέλα Κοκκόλα
Ανδρέας Παπανδρέου, Αγγέλα Κοκκόλα

«Είχε μία γοητεία ο Ανδρέας που την ένιωθες στον αέρα...» 

«Είχε μία γοητεία ο Ανδρέας που την ένιωθες στον αέρα» υποστήριξε η ίδια σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις που είχε δώσει αναφερόμενη στον πολιτικό που γνώρισε το 1964 και στάθηκε δίπλα του μέχρι το τέλος στο περιοδικό BΗMAgaζινο. «Ο Ανδρέας ήταν πάντοτε πιο μπροστά από τον πατέρα του. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, ήταν φυσικό ότι θα αναζητούσε τη δημιουργία του καινούργιου, του ΠΑΣΟΚ» είχε πει αναφερόμενη στις ιστορικές ημέρες της επιστροφής του Ανδρέα Παπανδρέου από τις ΗΠΑ και την ίδρυση του κόμματος. Η νύχτα που κηρύχτηκε η δικτατορία, η σύλληψη και η φυλάκιση του Ανδρέα Παπανδρέου και τα δύσκολα χρόνια στο εξωτερικό καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος της διήγησης της έμπιστης γραμματέας του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ στο ίδο μέσο. Η επάνοδο είχε αποδειχτεί μέσα από την αφήγησή της ως μία μοναδική εμπειρία, όπως και οι πρώτες ημέρες της μεταπολίτευσης. «Δεν είχαμε γραφομηχανή, δεν είχαμε χαρτί και έπρεπε να βγάλουμε τη διακήρυξη του ΠΑΚ και βέβαια, τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη... Αλησμόνητη μέρα. Αλησμόνητη και η μέρα της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, το 1981.» Η Αγγέλα Κοκκόλα είχε μιλήσει και για τη ρήξη στις σχέσεις της με τον Ανδρέα Παπανδρέου και την αποκατάστασή τους, δύο χρόνια πριν από τη μεγάλη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ. «Και εκείνος άλλαξε και όλοι αλλάξαμε. Αλλαξε από τότε που ήρθε με το πέτσινο σακάκι, θα τον θυμάστε από τις φωτογραφίες», είχε πει. 

 

Με τη Βάσω Παπανδρέου
Με τη Βάσω Παπανδρέου

«Πανηγύρι» η εκλογική νίκη του 1981

Η εκλογική νίκη του 81 ήταν «πανηγύρι. Ήταν η ολοκλήρωση όλων των πόθων, των αγώνων και της προσπάθειας πάρα πολλών ετών». Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου «δούλευε πολύ, αλλά διασκέδαζε και πολύ. Κοιμόταν λίγο, είχε πολύ αντοχή! Και εγώ ευτυχώς. Αλλά το πληρώσαμε και οι δύο», είχε εκτιμήσει καθώς η διήγησή της είχε περάσει στην εποχή του Χέρφιλντ, οπότε η Δήμητρα Λιάνη έκανε την εμφάνισή της στο προσκήνιο και αργότερα ανέλαβε το ρόλο της διευθύντριας του γραφείου του πρωθυπουργού, παραγκωνίζοντας τους ανθρώπους που μέχρι τότε είχαν σταθεί δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου. Σύμφωνα με σχετικό άθρο στο Protagon, η Αγγέλα Κοκκόλα είχε εκφράσει έντονα τη διαφωνία της για το πολύκροτο διαζύγιο με τη Μαργαρίτα. Ο Νίκος Παπαδρέου την αναφέρει πολλές φορές στο βιβλίο του κι ο ΓΑΠ της είχε προσφέρει τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του ΚΗΔΣΟ. Και δεν ήταν μόνο επειδή η Αγγέλα είχε υπογράψει μαζί με τον πατέρα τους την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, ούτε επειδή είχε θητεύσει δίπλα στον παππού τους Γεώργιο Παπανδρέου. Ηταν επειδή ήταν ένας δικός τους άνθρωπος. «Η δική τους» Αγγέλα. «Πιστή φίλη και σύντροφος. Αγωνίστρια της Δημοκρατίας και συνοδοιπόρος στον αγώνα για την ΑΛΛΑΓΗ της χώρας μέχρι την ύστατη ώρα. Καλό ταξίδι Αγγέλα», ήταν τα λόγια του ΓΑΠ πλάι στη φωτογραφία της Αγγέλας Κοκκόλα και του πατέρα του.  «Όλοι πονέσαμε στο σπίτι», είχε πει η Αγγέλα Κοκκόλα χαρακτηριστικά για κείνο το απόγευμα που ο πατέρας Παπανδρέου αποφάσισε να παρέμβει δραστικά για ένα μαθητικό ατόπημα του μεσαίου του γιου, του Αντρίκου την εποχή που η οικογένεια ζούσε στο Παρίσι. Το πρώτο πρόσωπο στον πληθυντικό, το «εμείς» είναι που τα δηλώνει όλα...

 

 

 

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αυτοι ειναι οι 10 τοπ προορισμοι στην Ελλαδα Μάθετε ποιοί είναι οι 10 τοπ προορισμοί στην Ελλάδα, σύμφωνα τουλάχιστον, με το Forbes.
11 κινηματογραφικεΣ παραγωγεΣ που διαφημισαν διεθνωΣ την Ελλαδα Από τη Σοφία Λόρεν με το «Παιδί και το Δελφίνι» ως τον Ιθαν Χοκ και την τελευταία μεγάλη παραγωγή που γυρίστηκε στην Ελλάδα το 2012 «Πριν τα μεσάνυχτα»
Τα εννεα πιο εντυπωσιακα residences ξενοδοχειων του πλανητη.Κοβουν ανασεΣ Εικόνες που αξίζει να θαυμάσει κανείς. Αυτά είναι τα 9 εντυπωσιακότερα residences ξενοδοχείων του πλανήτη σύμφωνα με το architecturaldigest
Στο σφυρι 55 πορτεΣ του θρυλικου Chelsea Hotel τηΣ ΝεαΣ ΥορκηΣ Η Τζάνις Τζόπλιν, ο Λεόναρντ Κοέν, ο Τζίμι Χέντριξ, ο Μαρκ Τουέιν και τόσοι άλλοι. Μακρύς ο κατάλογος των διασήμων που είχαν κάνει το ξενοδοχείο σπίτι τους.
«Μα το βραδακι ολοι στο Sweet Home...»:ΤελοΣ εποχηΣ για τον θρυλικο «Πραπα» Από τον μουσικοσυνθέτη, Γ. Κατσατρό να διηγείται ιστορίες από το Π. Φάληρο, ως τον «κανονιέρη» των γηπέδων, Θωμά Μαύρο: Το στέκι των νοτίων θα είναι πια μια ανάμνηση
Οταν το ΚΑΣ συναντα διεθνη brands Από το BBC στον Gucci κι από το Mamma Mia 2 στην Τροία. Στο σταυροδρόμι της συνάντησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του παγκόσμιου θεάματος.
9 λογοι που ενα κατοικιδιο θα βελτιωσει την ποιοτητα τηΣ ζωηΣ σαΣ Δεν θα πιστέψετε πόσο καλό μπορεί να σας κάνει ένα κατοικίδιο!
Οσα εγιναν στη βραδια μνημηΣ στη παλια γειτονια του Κουρκουλου Δεν ήταν διόλου τυχαίο που στην επέτειο της συμπλήρωσης των 70 του χρόνων ο δήμος Ζωγράφου επέλεξε να τιμήσει το Νίκο Κούρκουλο. Αυτό το
5 ελληνικεΣ υποψηφιοτητεΣ για το Natura 2000 Από τις εβδομήντα πέντε έγκυρες υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν σε ολόκληρη την ΕΕ επελέγησαν εικοσιπέντε τελικοί υποψήφιοι. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία λήγει στις 22/4
Οι 10 πιο ακριβοπληρωμενοι παικτεΣ του NBA Το Forbes δημοσίευσε την λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους άσους του ΝΒΑ και στην 7η θέση, μαζί με τον Γκρίφιν, βρίσκεται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook