theToc Magazine
Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018
Magazine
aggela-kokkola-i-skia-tou-andrea-papandreou

Αγγελα Κοκκολα: Η σκια του Ανδρεα Παπανδρεου Επιμέλεια: Κ.Λ.

 Τη ρώτησαν πώς νοιώθει όταν πια ο Ανδρέας είχε φύγει. Κι εκείνη είχε απαντήσει με μια λέξη: «Μοναξιά». Δεν ήταν απλά και μόνο η γραμματέας, η εξ απορρήτων του Ανδρέα, η γυναίκα στην οποία ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ επέτρεπε να λαμβάνει πρωτοβουλίες και να μιλά εξ΄αυτού - κάτι, σημειωτέον, που δεν συνέβαινε συχνά. Οσον αφορά στην οικογένεια του Ανδρέα και της Μαργαρίτας Παπανδρέου, ήταν ένας «δικός τους» άνθρωπος. Η Αγγέλα Κοκκόλα που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών, σύμφωνα με tweet του Γιώργου Παπανδρέου, ήταν η γυναίκα που ξυπνούσε πολλές φορές τα παιδιά του Ανδρέα και της Μαργαρίτας για να πάνε σχολείο στα χρόνια του Παρισιού, παρούσα στις ζεϊμπεκιές του Ανδρέα, κι ο άνθρωπος που κατάφερε να μπει τρεις φορές στην Εντατική να τον δει όταν νοσηλευόταν στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Μ' άλλα λόγια ήταν ένας συγγενής της οικογένειας Παπανδρέου. 

 

Αγγέλα Κοκκόλα
Αγγέλα Κοκκόλα

«Δεν ξέρω αν είχε φτάσει στα αφτιά του ότι ήθελα να τον δω» (την εποχή της Δήμητρας Λιάνη...)

«Τον τελευταίο καιρό δεν μπόρεσα να τον δω, τον είδα στο Ωνάσειο πια. Είχα ζητήσει να τον δω και δεν τον είχα δει. Δεν ξέρω αν είχε φτάσει στα αφτιά του ή ποιος κανόνιζε τα ραντεβού του, δεν θέλω να πω τίποτα γι αυτό» έχει πει νόημα η Αγγέλα Κοκκόλα, αναφερόμενη στο τελευταίο διάστημα της ζωής του Ανδρέα Παπανδρέου, στην «εποχή Δήμητρας Λιάνη».  Ευγενική, με φωνή που αν δεν γνώριζες την ιστορία της θα πίστευες ότι πρόκειται για έφηβη, η ιστορική Αγγέλα παρακολουθούσε τις πολιτικές εξελίξεις μέχρι τελευταία στιγμή, ενώ είχε υποστηρίξει με την παρουσία της την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου για τη δημιουργία του ΚΙΔΗΣΟ, με αποτέλεσμα τα πρωτοσέλιδα: «Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ στο πλευρό του Γιώργου». 

 

Ανδρέας Παπανδρέου, Αγγέλα Κοκκόλα
Ανδρέας Παπανδρέου, Αγγέλα Κοκκόλα

«Είχε μία γοητεία ο Ανδρέας που την ένιωθες στον αέρα...» 

«Είχε μία γοητεία ο Ανδρέας που την ένιωθες στον αέρα» υποστήριξε η ίδια σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις που είχε δώσει αναφερόμενη στον πολιτικό που γνώρισε το 1964 και στάθηκε δίπλα του μέχρι το τέλος στο περιοδικό BΗMAgaζινο. «Ο Ανδρέας ήταν πάντοτε πιο μπροστά από τον πατέρα του. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, ήταν φυσικό ότι θα αναζητούσε τη δημιουργία του καινούργιου, του ΠΑΣΟΚ» είχε πει αναφερόμενη στις ιστορικές ημέρες της επιστροφής του Ανδρέα Παπανδρέου από τις ΗΠΑ και την ίδρυση του κόμματος. Η νύχτα που κηρύχτηκε η δικτατορία, η σύλληψη και η φυλάκιση του Ανδρέα Παπανδρέου και τα δύσκολα χρόνια στο εξωτερικό καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος της διήγησης της έμπιστης γραμματέας του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ στο ίδο μέσο. Η επάνοδο είχε αποδειχτεί μέσα από την αφήγησή της ως μία μοναδική εμπειρία, όπως και οι πρώτες ημέρες της μεταπολίτευσης. «Δεν είχαμε γραφομηχανή, δεν είχαμε χαρτί και έπρεπε να βγάλουμε τη διακήρυξη του ΠΑΚ και βέβαια, τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη... Αλησμόνητη μέρα. Αλησμόνητη και η μέρα της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, το 1981.» Η Αγγέλα Κοκκόλα είχε μιλήσει και για τη ρήξη στις σχέσεις της με τον Ανδρέα Παπανδρέου και την αποκατάστασή τους, δύο χρόνια πριν από τη μεγάλη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ. «Και εκείνος άλλαξε και όλοι αλλάξαμε. Αλλαξε από τότε που ήρθε με το πέτσινο σακάκι, θα τον θυμάστε από τις φωτογραφίες», είχε πει. 

 

Με τη Βάσω Παπανδρέου
Με τη Βάσω Παπανδρέου

«Πανηγύρι» η εκλογική νίκη του 1981

Η εκλογική νίκη του 81 ήταν «πανηγύρι. Ήταν η ολοκλήρωση όλων των πόθων, των αγώνων και της προσπάθειας πάρα πολλών ετών». Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου «δούλευε πολύ, αλλά διασκέδαζε και πολύ. Κοιμόταν λίγο, είχε πολύ αντοχή! Και εγώ ευτυχώς. Αλλά το πληρώσαμε και οι δύο», είχε εκτιμήσει καθώς η διήγησή της είχε περάσει στην εποχή του Χέρφιλντ, οπότε η Δήμητρα Λιάνη έκανε την εμφάνισή της στο προσκήνιο και αργότερα ανέλαβε το ρόλο της διευθύντριας του γραφείου του πρωθυπουργού, παραγκωνίζοντας τους ανθρώπους που μέχρι τότε είχαν σταθεί δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου. Σύμφωνα με σχετικό άθρο στο Protagon, η Αγγέλα Κοκκόλα είχε εκφράσει έντονα τη διαφωνία της για το πολύκροτο διαζύγιο με τη Μαργαρίτα. Ο Νίκος Παπαδρέου την αναφέρει πολλές φορές στο βιβλίο του κι ο ΓΑΠ της είχε προσφέρει τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του ΚΗΔΣΟ. Και δεν ήταν μόνο επειδή η Αγγέλα είχε υπογράψει μαζί με τον πατέρα τους την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, ούτε επειδή είχε θητεύσει δίπλα στον παππού τους Γεώργιο Παπανδρέου. Ηταν επειδή ήταν ένας δικός τους άνθρωπος. «Η δική τους» Αγγέλα. «Πιστή φίλη και σύντροφος. Αγωνίστρια της Δημοκρατίας και συνοδοιπόρος στον αγώνα για την ΑΛΛΑΓΗ της χώρας μέχρι την ύστατη ώρα. Καλό ταξίδι Αγγέλα», ήταν τα λόγια του ΓΑΠ πλάι στη φωτογραφία της Αγγέλας Κοκκόλα και του πατέρα του.  «Όλοι πονέσαμε στο σπίτι», είχε πει η Αγγέλα Κοκκόλα χαρακτηριστικά για κείνο το απόγευμα που ο πατέρας Παπανδρέου αποφάσισε να παρέμβει δραστικά για ένα μαθητικό ατόπημα του μεσαίου του γιου, του Αντρίκου την εποχή που η οικογένεια ζούσε στο Παρίσι. Το πρώτο πρόσωπο στον πληθυντικό, το «εμείς» είναι που τα δηλώνει όλα...

 

 

 

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οταν ο Ξενοφων ΖολωταΣ συναντησε την Λιζ Τειλορ ΄Εκθεση με 12 στιγμιότυπα που έλαβαν χώρα στην Τράπεζα της Ελλάδος κι απαθανάτισε ο Κ. Μεγαλοκονόμος. Συνέντευξη με την επιμελήτριά της, Χάρις Κανελλοπούλου
ΑλεξανδροΣ ΙολαΣ: Η κληρονομια. Ο βιογραφοΣ του θρυλου στο TOC «Τον τσάκισε ο Αυριανισμός.Τον συνέτριψε. Όμως πλέον μιλάει η Ιστορια της Τέχνης για τον ιδιο. Ειναι μεγάλο αυτό. Και μοναδικό». Ο Ν. Σταθούλης για τη δικαίωση Ιόλα.
Royal Academy of Arts: Τιμη στον πρωταθλητη τηΣ αρχιτεκτονικηΣ, Ρ. Πιανο Τα 16 εμβληματικότερα κτήρια του «πρωταθλητή της δημόσιας αρχιτεκτονικής», Ρέντζο Πιάνο, σε μια αναδρομική έκθεση στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου
Οταν ο ΠοσειδωναΣ «επισκεφθηκε» το Σουνιο Φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα από τον φωτογράφο του AFP στην Ελλάδα, Αρη Μεσσήνη.
Ο πρωτοποροΣ ΓιαννηΣ ΤσεκλενηΣ και η ελληνικη κλωστοϋφαντουργια Ο σπουδαιότερος Έλληνας σχεδιαστής και τα μοναδικά ρούχα του σε μια αναδρομική έκθεση στο Ναύπλιο.
Reuters: Tα σκουπιδια στιΣ ελληνικεΣ θαλασσεΣ Υποβρύχιες λήψεις μοναδικών χρωμάτων που αποκαλύπτουν και μία άλλη εικόνα των ελληνικών θαλασσών: τα σκουπίδια.
ΚαρολοΣ: Γινεται 70 ετων και σπαει ρεκορ ωΣ διαδοχοΣ Μια ματιά στη ζωή του αιώνιου διαδόχου που κλείνει τα 70 του με πανηγυρικές εκδηλώσεις χωρίς, ωστόσο, να έχει καθήσει ποτέ στον βρετανικό θρόνο.
Φραπε, ο ... ελληνικοΣ. Ανακαλυφθηκε στη Διεθνη Εκθεση Θεσ/κηΣ Μια απίστευτη ιστορία για τη γέννηση του περίφημου καφέ που δεν παρασκευάζεται και δεν σερβίρεται πουθενά αλλού στη Διεθνή ΄Εκθεση Θεσσαλονίκης
Kaepernich: Τα εβαλε με το κατεστημενο κι εγινε το προσωπο τηΣ Nike Γονατίζει την ώρα της ακρόασης του αμερικανικού εθνικού ύμνου για τα δικαιώματα των αφροαμερικανών, έχει θυμώσει τον Τραμπ και ...γίνεται πρόσωπο της Nike
Αριθα Φρανκλιν: Με φωνη "εθνικο αγαθο" των ΗΠΑ Θυμόμαστε τον βίο και το έργο της "βασίλισσας της σόουλ"

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook