theToc Magazine
Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019
Magazine
karolos-ginetai-70-etwn-kai-spaei-rekor-ws-diadoxos

ΚαρολοΣ: Γινεται 70 ετων και σπαει ρεκορ ωΣ διαδοχοΣ

Από τον Απρίλιο του 2011 έχει γίνει ο διάδοχος με τα περισσότερα χρόνια θητείας στη βρετανική ιστορία. Ο λόγος, βέβαια, για τον Κάρολο, πρίγκιπα της Ουαλίας, που γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου του 1948 αποτελώντας τον κληρονομικό διάδοχο του βρετανικού θρόνου. Ενός θρόνου, ωστόσο, που ... δεν έχει δει ποτέ. Ενόψει των 70ων γενεθλίων του, ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η ομάδα του συνεργάστηκαν με το BBC για ένα νέο ντοκιμαντέρ, ενώ συνεργείο του τηλεοπτικού καναλιού καθώς και δύο περιοδικά παρακολουθούν τις δραστηριότητες του Καρόλου εδώ και δύο μήνες. Ο Κάρολος ήταν το πρώτο παιδί που αποκτούσε η τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος. Η βάπτισή του έγινε στις 15 Δεκεμβρίου 194 στο μουσικό δωμάτιο των ανακτόρων, ενώ χρησιμοποιήθηκε νερό προερχόμενο από τον ποταμό Ιορδάνη. Το πλήρες όνομα που του δόθηκε ήταν το Κάρολος Φίλιππος Αρθούρος Γεώργιος. 

 

Ενας βασιλικός πρίγκιπας εκ γεννήσεως

Ως παιδί της κόρης του μονάρχη της Βρετανίας, ο Κάρολος, δεν αναμενόταν να αποκτήσει τον τίτλο του πρίγκιπα ή την προσφώνηση «βασιλική υψηλότητα». Ωστόσο, στις 22 Οκτωβρίου 1948, λίγες μέρες πριν την γέννηση του Καρόλου, ο Βασιλιάς Γεώργιος χορήγησε βασιλική και πριγκιπική ιδιότητα για οποιαδήποτε παιδιά αποκτούσε η Ελισάβετ, κάνοντας έτσι τον Κάρολο βασιλικό πρίγκιπα εκ γεννήσεως. Ο Κάρολος ονομάστηκε πρίγκιπας της Ουαλίας και κόμης του Τσέτσερ στις 26 Ιουλίου 1958, ωστόσο η επίσημη τελετή ονομασίας του σε Πρίγκιπας της Ουαλίας έγινε στις 1 Ιουλίου 1969. Την επόμενη χρονιά θα ενταχθεί στη Βουλή των Λόρδων, ενώ αργότερα παρακολούθησε τις εργασίες της βρετανικής κυβέρνησης και του υπουργικού συμβουλίου. Ανέλαβε, επίσης, περισσότερα δημόσια καθήκοντα, όπως με την ίδρυση το 1976 της φιλανθρωπικής οργάνωσης «The Prince's Trust», καθώς και με την επίσκεψή του το 1981 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Ο πρίγκιπας Κάρολος το 1974 © Allan Warren
Ο πρίγκιπας Κάρολος το 1974
© Allan Warren

Σε θάλασσα και αέρα

Ακολουθώντας την παράδοση, ο Κάρολος υπηρέτησε στο ναυτικό και την αεροπορία. Έχοντας λάβει βασική εκπαίδευση στη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία, θα εισαχθεί στις 8 Μαρτίου 1971 στο Κολέγιο Κράνγουελ της Αεροπορίας για να εκπαιδευτεί ως πιλότος αεροσκαφών τζετ. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ξεκίνησε τη ναυτική του σταδιοδρομία, με την παρακολούθηση ενός κύκλου μαθημάτων έξι εβδομάδων στο Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο στο Ντάρτμουθ και στη συνέχεια, με την υπηρεσία του στα πλοία Νόρφολκ (D21), Μινέρβα (F45) και Τζούπιτερ (F60). To 1974 πιστοποιήθηκε και ως πιλότος ελικοπτέρων στο Βασιλικό Αεροναυτικό Σταθμό του Γιόβιλτον και έπειτα το 1974, λίγο πριν την ένταξή του στην 845 Αεροναυτική Μοίρα του αεροπλανοφόρου Χέρμις (R12). Στις 9 Φεβρουαρίου 1976 ανέλαβε τη διοίκηση του ναρκοθηρευτικού Μπρόνινγκτον (M1115) για τους τελευταίους δέκα μήνες ενεργού συμμετοχής του στο ναυτικό.

 

Κάρολος και Νταϊάνα σε συνάντηση με τους Ρόναλντ και Νάνσι Ρήγκαν το 1985
Κάρολος και Νταϊάνα σε συνάντηση με τους Ρόναλντ και Νάνσι Ρήγκαν το 1985

Η εποχή της Νταϊάνα

Ο Κάρολος θα γνωρίσει για πρώτη φορά τη Νταιάνα Σπένσερ το 1977, κατά την επίσκεψης στο σπίτι της, ως σύντροφος της μεγαλύτερης αδελφής της, της Σάρα. Η Νταϊάνα και ο Κάρολος θα ξεκινήσουν να βγαίνουν και να αναπτύσσουν ένα δεσμό. Έτσι, ο Κάρολος έκανε πρόταση γάμου στην Νταϊάνα τον Φεβρουάριο του 1981 και, λίγους μήνες αργότερα, παντρεύτηκαν στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στις 29 Ιουλίου. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τον πρίγκιπα Γουλιέλμο δούκα του Κέιμπριτζ στις 21 Ιουνίου 1982, και τον πρίγκιπα Ερρίκο στις 15 Σεπτεμβρίου 1984. Μέσα σε λίγα χρόνια παράγοντες όπως η ασυμβατότητα του ζευγαριού, η μεγάλη διαφορά ηλικίας τους (σχεδόν 13 χρόνια), καθώς και η απιστία του Καρόλου με την Καμίλα Π'άρκερ Μπόουλς θα καταστούν επιζήμια για το γάμο τους. Η Νταϊάνα το 1992 θα αποκαλύψει την απιστία του Καρόλου μέσα από το βιβλίο του Αντριου Μόρτον, «Νταϊάνα: η αληθινή της ιστορία». Το Δεκέμβριο του 1992 ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ ανακοίνωσε τον επίσημο χωρισμό του πριγκιπικού ζεύγους ενώπιον του Κοινοβουλίου. Ο Κάρολος και η Νταϊάνα πήραν διαζύγιο στις 28 Αυγούστου 1996, μετά από παρακίνηση από τα ανάκτορα. Όταν η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι στις 31 Αυγούστου του 1997, ο Κάρολος μετέβη εκεί, με τις αδελφές της Νταϊάνα, για να συνοδεύσει το σώμα της πίσω στη Βρετανία.

 

Κάρολος και Καμίλα με τον χειρούργο στρατηγό Ρίτσαρντ Καρμόνα το 2005
Κάρολος και Καμίλα με τον χειρούργο στρατηγό Ρίτσαρντ Καρμόνα το 2005

... κι η επίσημη ώρα της Καμίλα

Στις 10 Φεβρουαρίου 2005 ο Κάρολος θα αρραβωνιαστεί με την Καμίλα, με την οποία διατηρούσε σχέση όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο Κάρολος είναι ιστορικά το πρώτο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που πραγματοποίησε πολιτικό γάμο και όχι θρησκευτικό Κρατικά έγγραφα της δεκαετίας του 1950 και του 1960, που δημοσιεύθηκαν από το BBC υπογράμμιζαν ότι ένας τέτοιος γάμος ήταν παράνομος, κάτι που ωστόσο αντικρούστηκε από τον εκπρόσωπο του Καρόλου, ο οποίος χαρακτήρισε αυτά τα έγγραφα ξεπερασμένα. Οι γονείς του Καρόλου δεν παρέστησαν στην τελετή του πολιτικού γάμου, παρά μόνο στη σύντομη θρησκευτική τελετή που διεξήχθη στο Κάστρο Γουίνσδορ.

 

Κάρολος και Καμίλα σε επίσκεψή τους στη Λουιζιάνα μετά τον φονικό τυφώνα Κατρίνα το 2005
Κάρολος και Καμίλα σε επίσκεψή τους στη Λουιζιάνα μετά τον φονικό τυφώνα Κατρίνα το 2005

΄Ενα από τα πιο πολυάσχολα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας

Από την ίδρυση της οργάνωσης «The Prince's Trust» το 1976, ο Κάρολος είχε δημιουργήσει δεκαέξι επιπλέον φιλανθρωπικούς οργανισμούς, στους οποίους προεδρεύει έως σήμερα. Αυτοί οι οργανισμοί αφορούν την παιδεία, τη νεολαία, το περιβάλλον, την επιχειρηματικότητα, διεθνείς δράσεις και άλλα σημεία. Είναι ο προστάτης περισσοτέρων από 350 φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και οργανισμών, που εκτείνονται στα βασίλεια της Κοινοπολιτείας. Ο Κάρολος θεωρείται ως ένα από τα πιο πολυάσχολα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Το 2008 συμμετείχε σε 560 επίσημες εκδηλώσεις, το 2010 σε 499 και σε πάνω από 600 το 2011. Ως Πρίγκιπας της Ουαλίας αναλαμβάνει επίσημα καθήκοντα για λογαριασμό της μητέρας του και των βασιλείων της Κοινοπολιτείας. Είναι παρών σε επίσημες εκδηλώσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, συναντάται με αρχηγούς κρατών και παρευρίσκεται σε κηδείες ξένων αξιωματούχων.

 

Ο Κάρολος με τους γονείς του, Ελισάβετ και Φίλιππο και την αδερφή του, ΄Αννα, το 1957
Ο Κάρολος με τους γονείς του, Ελισάβετ και Φίλιππο και την αδερφή του, ΄Αννα, το 1957

Ενας διάδοχος 70 ετών

Ο αιώνιος διάδοχος θα γιορτάσει τα 70α γενέθλιά του στο παλάτι του Μπάκιγχαμ στις 14 Νοεμβρίου του 2018 σε ένα πάρτι που διοργανώνει η μητέρα του, Ελισάβετ, τα περισσότερα στοιχεία γύρω απ' το οποίο κρατιούνται επτασφράγιστο μυστικό καθ' ότι θα γίνει ιδιωτικά και καλύπτεται από ιδιωτικά κεφάλαια της βασίλισσας. Ήδη, έχουν σταλεί προσκλήσεις σε εκατοντάδες μέλη της οικογένειας και φίλους. Άτομα με γνώση των όσων γίνονται στο εσωτερικό του παλατιού υποστηρίζουν ότι η βασίλισσα όχι μόνο θα διοργανώσει το πάρτι, αλλά θα μιλήσει με αστείο και διασκεδαστικό τρόπο για τον γιο της. Ανάμεσα στους καλεσμένους, πέραν του Καρόλου και της Καμίλα και των οικογενειών τους, θα βρίσκονται μέλη των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης. Παράλληλα, εκτιμάται ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος θα κάνει μια σπάνια δημόσια εμφάνιση. Το ITV θα διοργανώσει μια βραδιά κωμωδίας στο London Palladium, και τα έσοδα θα διατεθούν προς το φιλανθρωπικό ίδρυμα του πρίγκιπα. Παράλληλα, υπάρχουν σχέδια για ένα πορτρέτο του Καρόλου, καθώς και συναντήσεις του με το κοινό και φιλανθρωπικές οργανώσεις εκείνη την ημέρα.
.

Με πληροφορίες από τη Wikipedia

Φωτογραφίες: Wikipedia

 

 

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γιασιντα Αρντεν: Μια πρωθυπουργοΣ με ενσυναισθηση Η νεότερη γυναίκα επικεφαλής κυβέρνησης σ' όλο το κόσμο δείχνει προσηλωμένη στην προσπάθειά της να «γιατρέψει» μια τραυματισμένη χώρα μετά το πρόσφατο αιματοκύλισμα
Πλημμυρισε η Αθηνα με 22.000 δρομειΣ Ατομα όλων των ηλικιών έτρεξαν στον 8ο Ημιμαραθώνιο. Δείτε ένα πολύ όμορφο φωτογραφικό οδοιπορικό για πολλές και διαφορετικές «γωνίες» λήψεις.
ΓιαννηΣ ΜπεχρακηΣ: Το αγρυπνο ματι εκλεισε Ο άνθρωπος που πλησίασε πολλές φορές τον θάνατο σε μερικούς από τους σκληρότερους πολέμους του πλανήτη και του ξεγλύστρισε άλλες τόσες, χτυπήθηκε από τον καρκίνο
Ενα αρχιτετονικο επιτευγμα για την εδρα του Sotheby's στη Νεα Υορκη Σαράντα γκαλερί διαφόρων μεγεθών ως και κατάστημα συλλεκτικών κρασιών θα συναντά κανείς στον πρώτο εμπορικό χώρο στον κόσμο που θα προβάλει μεταξύ άλλων έργα τέχνης
Απο την μαυρη τρουφα του Κενεντι στα μπεργκερ του Τραμπ Τρούφα αλά Κένεντι ή μπέργκερ αλα Τραμπ; Πάρτε μια γεύση των γαστρονομικών συνηθειών πολλών αμερικανών προέδρων από το 1933 ως σήμερα.
Ο ιδιοφυηΣ και απολαυστικα εκκεντρικοΣ κυριοΣ Λαγκερφελντ Οι εκπληκτικές δηλητηριώδεις δηλώσεις του εκκεντρικού "πάπα της μόδας" που ήθελε να παντρευτεί τη γάτα του και την άφησε κληρονόμο του.
Νικη Γουλανδρη: Η γυναικα που αγαπησε με παθοΣ την ελληνικη φυση Μια άγνωστη συνέντευξή της: «Οι προκλήσεις ήταν πολύ δελεαστικές. Ποτέ όμως δεν μου πέρασε από το μυαλό η ιδέα να εγκαταλείψω την αφοσίωσή μου στην ελληνική φύση...»
ΟδοιπορωνταΣ στη «Χρονογραφια» για τα 180 ετη τηΣ ΑρχαιολογικηΣ ΕταιρειαΣ Μεταφερθείτε μέσω ξεναγήσεων στη Σαντορίνη πριν τον σεισμό του 56, στην Επίδαυρο πριν την αποκατάσταση του θεάτρου και στην αρχαία αγορά πριν την πλήρη ανάδυσή της
Μουσειο Πραδο: αφιερωμα για τα 200 χρονια Το Μουσείο Πράδο γιορτάζει τα διακόσια του χρόνια και η συναρπαστική ιστορία του ακολουθεί την ταραγμένη ιστορία της Ισπανίας.
Christian Dior: ΕναΣ θρυλοΣ στο V&A του Λονδινου Πώς μια έκθεση μπορεί να «αφηγηθεί» την ξεχωριστή διαδρομή μιας από τις μεγαλύτερες μορφές της μόδας του 20ου αιώνα

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook