theToc Magazine
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019
Magazine
ksekleidwnontas-to-proedriko-megaro-ena-leukwma-192-selidwn

ΞεκλειδωνονταΣ «Το Προεδρικο Μεγαρο». Ενα λευκωμα 192 σελιδων Κ.Λ.

Εσωκλείει στις σελίδες της ολόκληρη τη νεότερη ιστορία της χώρας μας. Ο λόγος για τη φιλόδοξη προσπάθεια, η οποία στηρίχθηκε ως πρωτοβουλία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας διακεκριμένων επιστημόνων, της Προεδρίας της Δημοκρατίας, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και των εκδόσεων «Μέλισσα».

 

«Το Προεδρικό Μέγαρο», μια νέα έκδοση

H νέα έκδοση «Το Προεδρικό Μέγαρο», που κυκλοφορεί στα ελληνικά και αγγλικά, επιχειρεί μια συνολική θεώρηση της αρχιτεκτονικής και της ιστορίας του Προεδρικού Μεγάρου, έργου του Ερνέστου Τσίλλερ. Αυτός ήταν ο βασικός στόχος της έκδοσης. Εδώ, σύμφωνα με τους συντελεστές της, εδράζεται η αξία και συμβολή της στη σύγχρονη βιβλιογραφία, καθώς οι μέχρι σήμερα προσεγγίσεις ήταν αποσπασματικές, επικεντρωμένες σε μεμονωμένες θεματικές.

 

 

Οι συντελεστές

Στην έκδοση συνέβαλαν: η Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, αρχιτέκτονας και καθηγήτρια του ΕΜΠ, για τη συγκέντρωση του υλικού και τη συγγραφή των κειμένων σχετικά με την Αθήνα και το Ανάκτορο του Διαδόχου· ο φωτογράφος Γιώργης Γερόλυμπος για την εικονογράφηση του βιβλίου· ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, για τη συγγραφή του κειμένου σχετικά με την έδρα του αρχηγού του κράτους, καθώς και για τη συμβολή του στη συγγραφή των βιογραφικών των Προέδρων της Δημοκρατίας· ο Ταγματάρχης (ΑΣ) Λάζαρος Ριζόπουλος για τη συγγραφή του κειμένου σχετικά με την Προεδρική Φρουρά· η Σοφία Χηνιάδου Καμπάνη, υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων της Προεδρίας της Δημοκρατίας, για τον όλο συντονισμό της έκδοσης, τη συγγραφή του κειμένου για την καθημερινή ζωή στο Προεδρικό Μέγαρο και τη συνεπιμέλεια των κειμένων· στους διευθυντές των μουσείων και των ιδρυμάτων, καθώς και οι επιμελητές, για τη συγγραφή των κειμένων σχετικά με τις συλλογές στο Προεδρικό Μέγαρο: ειδικότερα, η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, η Μαρία Κατσανάκη, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, η Αικατερίνη Δελλαπόρτα, διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, η Μαρία Λαγογιάννη-Γεωργακαράκου, διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ο Τάκης Μαυρωτάς, θεωρητικός και κριτικός της τέχνης, ο κ. Άγγελος Μωρέτης, διευθυντής του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, και η Ζέττα Αντωνοπούλου, επιμελήτρια του Εργαστηρίου Γιάννη Παππά, του Μουσείου Μπενάκη.

 

 

Η παρουσίαση

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και κορυφαίων εκπροσώπων των γραμμάτων και της διανόησης η έκδοση παρουσιάστηκε στο ιστορικό κτίριο της Ηρώδου Αττικού τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου.

 

 

Το καλωσόρισμα

Την εκδήλωση προλόγισε η υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Προεδρίας της Δημοκρατίας κ. Σοφία Χηνιάδου-Καμπάνη, η συμβολή της οποίας υπήρξε καθοριστική για την υλοποίηση του βιβλίου, υπογραμμίζοντας ότι εκδόθηκε μετά από πρωτοβουλία του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και ευχαρίστησε όλους τους βασικούς συντελεστές για την πολύτιμη συνεισφορά τους. 

 

 

Η ιστορία του κτιρίου και μέσα από αυτή, η πορεία της νεότερης ιστορίας της χώρας μας

Ακολούθησε, η ενδιαφέρουσα ομιλία της καθηγήτριας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μ. Καρδαμίτση-Αδάμη, η οποία «ταξίδεψε» τους παρευρισκόμενους στον χρόνο, εξιστορώντας την ιστορία του κτιρίου και μέσα από αυτήν, την πορεία της νεότερης ιστορίας της χώρας μας. Αναφέρθηκε διεξοδικά στον αυστηρό και λιτό χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής του κτιρίου, σημειώνοντας ότι οφείλεται κυρίως στην ιδιοσυγκρασία και στη φιλοσοφία του βασιλιά Γεωργίου Α', ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας πρέπει να βρίσκονται κοντά στον λαό και επομένως και το συγκεκριμένο κτίριο δεν έπρεπε να ξεφεύγει και να προκαλεί με τον όγκο του, ενώ ταυτόχρονα διατηρήθηκε και ένα μέρος του λαχανόκηπου, ο οποίος μεταγενέστερα έλαβε τη μορφή του σημερινού κήπου του Μεγάρου. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στις χρήσεις του κάθε ορόφου από την αρχή της λειτουργίας του έως τις μέρες μας και πρότεινε την μετατροπή του τρίτου ορόφου του ιστορικού κτιρίου της Ηρώδου Αττικού σε Μουσείο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα «Προεδρικό Μέγαρο ανοιχτό σε όλους».

 

 

Ο ιστορικός και συμβολικός χαρακτήρας του σημερινού Προεδρικού Μεγάρου

Στον ιστορικό και συμβολικό χαρακτήρα του σημερινού Προεδρικού Μεγάρου αναφέρθηκε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, υπογραμμίζοντας ότι η πορεία του στον χρόνο ταυτίζεται με ιστορία της Νεότερης Ελλάδας. Όπως παρατήρησε μέσα στο πέρασμα του χρόνου, και τις αλλαγές χρήσεις, το ιστορικό κτίριο του Προεδρικού Μεγάρου απογυμνώθηκε από τα έργα που το στόλιζαν και σημείωσε ότι σήμερα φιλοξενούνται στους χώρους του δάνεια διαρκείας από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Μπενάκη. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το σύνολο των έργων αυτών αποτελούν ένα πανόραμα της ελληνικής τέχνης από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, ενώ αναφερόμενη στην παρούσα έκδοση, έκανε λόγο για ένα «δημοκρατικό δώρο στον ελληνικό λαό», γιατί μας επιτρέπει να διεισδύσουμε στα άδυτα του Προεδρικού Μεγάρου. Τέλος συνεχάρη τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση αυτής της προσπάθειας, καθώς και όλους τους συντελεστές της.

 

 

Το Προεδρικό Μέγαρο εκφράζει την ελληνική Δημοκρατία άμεσα και έμμεσα

Ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάνθης Χατζηβασιλείου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το Προεδρικό Μέγαρο εκφράζει την ελληνική Δημοκρατία άμεσα και έμμεσα, καθώς είναι συνυφασμένο με την πορεία και εδραίωση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ενώ ο ποιητής και στέλεχος του Ομίλου Λάτση Βαγγέλης Χρόνης υποστήριξε ότι το Προεδρικό Μέγαρο θα αποτελεί σημείο αναφοράς του πολιτεύματος και συνεχάρη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, που στήριξε τη φιλόδοξη αυτή έκδοση.

 

 

Η ιστορία της Προεδρικής Φρουράς

Εξίσου ενδιαφέροντα, είναι και τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο-λεύκωμα για την ιστορία της Προεδρικής Φρουράς από τον ταγματάρχη Λάζαρο Ριζόπουλο, ενώ καταλυτικό ρόλο στην απόδοση της ιστορίας του κτιρίου και του χαρακτήρα του μέσα στο πέρασμα του χρόνου, διαδραματίζουν και οι φωτογραφίες του Γιώργη Γερόλυμπου, που εμπλουτίζουν την έκδοση.

 

 

 

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πλημμυρισε η Αθηνα με 22.000 δρομειΣ Ατομα όλων των ηλικιών έτρεξαν στον 8ο Ημιμαραθώνιο. Δείτε ένα πολύ όμορφο φωτογραφικό οδοιπορικό για πολλές και διαφορετικές «γωνίες» λήψεις.
ΓιαννηΣ ΜπεχρακηΣ: Το αγρυπνο ματι εκλεισε Ο άνθρωπος που πλησίασε πολλές φορές τον θάνατο σε μερικούς από τους σκληρότερους πολέμους του πλανήτη και του ξεγλύστρισε άλλες τόσες, χτυπήθηκε από τον καρκίνο
Ενα αρχιτετονικο επιτευγμα για την εδρα του Sotheby's στη Νεα Υορκη Σαράντα γκαλερί διαφόρων μεγεθών ως και κατάστημα συλλεκτικών κρασιών θα συναντά κανείς στον πρώτο εμπορικό χώρο στον κόσμο που θα προβάλει μεταξύ άλλων έργα τέχνης
Απο την μαυρη τρουφα του Κενεντι στα μπεργκερ του Τραμπ Τρούφα αλά Κένεντι ή μπέργκερ αλα Τραμπ; Πάρτε μια γεύση των γαστρονομικών συνηθειών πολλών αμερικανών προέδρων από το 1933 ως σήμερα.
Ο ιδιοφυηΣ και απολαυστικα εκκεντρικοΣ κυριοΣ Λαγκερφελντ Οι εκπληκτικές δηλητηριώδεις δηλώσεις του εκκεντρικού "πάπα της μόδας" που ήθελε να παντρευτεί τη γάτα του και την άφησε κληρονόμο του.
Νικη Γουλανδρη: Η γυναικα που αγαπησε με παθοΣ την ελληνικη φυση Μια άγνωστη συνέντευξή της: «Οι προκλήσεις ήταν πολύ δελεαστικές. Ποτέ όμως δεν μου πέρασε από το μυαλό η ιδέα να εγκαταλείψω την αφοσίωσή μου στην ελληνική φύση...»
ΟδοιπορωνταΣ στη «Χρονογραφια» για τα 180 ετη τηΣ ΑρχαιολογικηΣ ΕταιρειαΣ Μεταφερθείτε μέσω ξεναγήσεων στη Σαντορίνη πριν τον σεισμό του 56, στην Επίδαυρο πριν την αποκατάσταση του θεάτρου και στην αρχαία αγορά πριν την πλήρη ανάδυσή της
Μουσειο Πραδο: αφιερωμα για τα 200 χρονια Το Μουσείο Πράδο γιορτάζει τα διακόσια του χρόνια και η συναρπαστική ιστορία του ακολουθεί την ταραγμένη ιστορία της Ισπανίας.
Christian Dior: ΕναΣ θρυλοΣ στο V&A του Λονδινου Πώς μια έκθεση μπορεί να «αφηγηθεί» την ξεχωριστή διαδρομή μιας από τις μεγαλύτερες μορφές της μόδας του 20ου αιώνα
ΧονδροΣ - ΛιγνοΣ: «Δεμενοι» μαζι για μια ζωη Το «νήμα» που έδεσε μαζί το διασημότερο κωμικό δίδυμο στην ιστορία του σινεμά. Επιστρέφουν στις αίθουσες με μια κινηματογραφική βιογραφία.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook