theToc Magazine
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018
Magazine
o-iban-sabbidis-agorazei-tin-istoria-tis-thessalonikis

Ο Ιβαν ΣαββιδηΣ αγοραζει την ιστορια τηΣ ΘεσσαλονικηΣ του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ποιος είναι ο άνθρωπος που αγοράζει συστηματικά και μεθοδικά την ιστορία της Θεσσαλονίκης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας; Ποιες είναι οι επιδιώξεις του; Ποια η προέλευση των χρημάτων του;

Γιατί επενδύει την ώρα που οι άλλοι φεύγουν και η κυβέρνηση αγωνίζεται, αλλά η κρίση, τα οργανωμένα συμφέροντα και οι χρόνιες παθογένειες δεν την αφήνουν, να σταυρώσει επένδυση; Ποιός είναι ο τελικός του στόχος και σκοπός;

Και γιατί οι όποιες επενδύσεις του ακολούθησαν την αγορά της πιο λαοφιλούς ομάδας της Μακεδονίας του ΠΑΟΚ, θυμίζοντας πρακτικές άλλων εποχών, όταν κάθε επιχειρηματίες που ήθελε να κάνει μπίζνες με το κράτος αγόραζε πρώτα μια ομάδα ή ένα ΜΜΕ;

Αν δει κάνεις απομονωμένο το φαινόμενο του Ιβάν Σαββίδη θα του στρώσει όχι μόνο κόκκινο χαλί, όπως είπε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, αλλά θα του ανάψει και μια λαμπάδα ίση με το μπόι του σέντερ φορ της ομάδας μπάσκετ του ΠΑΟΚ για το γεγονός ότι χωρίς να φοβάται την κρίση μοιράζει τα ωραία του ρούβλια δεξιά και αριστερά. Αλλά επειδή όποιος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι, πολλοί στη Θεσσαλονίκη δηλώνουν επιφυλακτικοί.

Ποιες είναι οι επιδιώξεις του; Ποια η προέλευση των χρημάτων του;  Ποιός είναι ο τελικός του στόχος και σκοπός;

Ο Ελληνοπόντιος επιχειρηματίας και πολιτικός που γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1959 στο χωριό Σάντα, στην Τσάλκας της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας είναι γιος οικογένειας εργατών ελληνικής καταγωγής. Ξεκίνησε από εργάτης και σήμερα είναι ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες επιχείρησεις στη Νότιο Ρωσία, η οποία έχει ενταχθεί στον Ομιλο, που ίδρυσε ο ίδιος με την ονομασία «Agrokom Group» και έδρα το Ροστόφ στον ποταμό Ντον. Από το 2011 κατέχει το αξίωμα του Προέδρου του Δ.Σ. του Ομίλου «Agrokom Group».

Ο κ. Σαββίδης είναι ιδιοκτήτης της ΣΕΚΑΠ, της γνωστής ελληνικής βιομηχανίας τσιγάρων -την οποία και έσωσε στην κυριολεξία από την πτώχευση- στη Θράκη και εσχάτως μιας μεγάλης έκτασης στο Παλιούρι της Χαλκιδικής.

 

Ο Ιβάν Σαβίδης το 2006 στο αεροδρόμιο Μακεδονία, αφίκνυται για πρώτη φορά στη χώρα Eurokinissi /motionteam
Ο Ιβαν Σαββίδης τιμώμενο πρόσωπο στον εορτασμό της Πναγίας της Σουμελά, το 2012 - Η διαφορά είναι εμφανής Eurokinissi /motionteam

Το κόκκινο σπίτι

Το τελευταίο απόκτημα του κ. Σαββίδη είναι το πασίγνωστο, στη Θεσσαλονίκη, «κόκκινο σπίτι».

Οι πληροφορίες θέλουν τον επιχειρηματία να έχει πληρώσει περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ για να το χρησιμοποιεί ως κέντρο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων στην Ελλάδα ή σαν κατοικία του όταν βρίσκεται στην πόλη.

 

Το σπίτι θεωρείται από πολλούς στοιχειωμένο. Αυτοκτονίες, άνθρωποι που τρελαίνονται, βρικόλακες και μυστήρια γεγονότα έχουν συνδεθεί με το συγκεκριμένο σπίτι

Το «κόκκινο κτίριο» απέναντι από το ναό της Αγίας Σοφίας στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας 31 και Ερμού 52 δεν είναι ένα απλό σπίτι.
Εργο του αρχιτέκτονα Τζενάρι, άρχισε να χτίζεται το 1926 από τον εργολάβο Ναούμ Κωστόπουλο (οικοδομική εταιρεία Νέων Χωρών) για λογαριασμό της οικογένειας του βιομήχανου μεγάλης κλωστοϋφαντουργίας Ιωάννη Λόγγου, με καταγωγή από τη Νάουσα.

Το μοναδικής αρχιτεκτονικής αυτό κτήριο έχει μεγάλη ιστορία. Το αρχικό σχέδιο κατασκευής του προέβλεπε ισόγειο και δύο ορόφους, αλλά αργότερα ο ιδιοκτήτης ζήτησε να κατασκευαστεί και τρίτος όροφος. Διέθετε τρία καταστήματα στο ισόγειο, δύο διαμερίσματα στον 1ο όροφο, δύο διαμερίσματα στον 2ο όροφο και ένα οροφοδιαμέρισμα στον 3ο όροφο με ένα τεράστιο σαλόνι με τζάκι.

Στο ισόγειο λειτουργούσε το καφενείο «Ερμής», το οποίο υπήρξε χώρος συνάντησης δασκάλων, καθηγητών και συνταξιούχων εκπαιδευτικών της πόλης.

Ιδιοκτήτρια του κτιρίου το οποίο το 1983, χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο

 

Το κόκκινο σπίτι, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

 με απόφαση της Μελίνας Μερκούρη, ήταν μια ηλικιωμένη εκκεντρική γυναίκα.

Ο Θρύλος του μυστηρίου που κρύβει το σπίτι θέλει την «Ανώνυμη Οικοδομική Εταιρεία Νέων Χωρών» που κατασκεύασε το κτίριο, να χρεοκοπεί λίγο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του και τη Βιομηχανική μονάδα του Λόγγου στην Νάουσα να καταστρέφεται από πυρκαγιά, επίσης λίγα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου. Το σπίτι θεωρείται από πολλούς στοιχειωμένο. Αυτοκτονίες, άνθρωποι που τρελαίνονται, βρικόλακες και μυστήρια γεγονότα έχουν συνδεθεί με το συγκεκριμένο σπίτι.

Βίλα Ζαρντινίδη, Μακεδονία Παλλάς και φυσικά ΠΑΟΚ

Το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς

 

Η βίλα Ζαρντινίδη

Το Μακεδονία Παλλάς δεν είναι ένα απλό ξενοδοχείο.
Οταν το αγόρασε, για 100 χρόνια, ο κ. Σαββίδης γνώριζε ότι είναι ένα ξενοδοχείο που ταυτίστηκε με την ιστορία της Θεσσαλονίκης

Το ίδιο και η βίλα Ζαρντινίδη ιδιοκτησίας και αυτή του κ. Σαβίδη.
Το αρχοντικό της οδού Χαιρώνειας 16 είναι ένα από τα ιστορικότερα διατηρητέα κτήρια της Θεσσαλονίκης. Κτίσθηκε το 1906 σε σχέδια Βιταλιάνο Ποζέλι από την εβραϊκή οικογένεια του Μωυσή Μορπρούγκο και μέχρι πρότινος στέγαζε το Ωδείο Βορείου Ελλάδος.

Αλλά και το Μακεδονία Παλλάς δεν είναι ένα απλό ξενοδοχείο.
Οταν το αγόρασε, για 100 χρόνια, ο κ. Σαββίδης γνώριζε ότι είναι ένα ξενοδοχείο που ταυτίστηκε με την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Δεσπόζει στη λεωφόρο Νίκης και φιλοξένησε όλους τους rich and famous που κατά καιρούς επισκέπτονταν τη συμπρωτεύουσα.

Τέλος και ο ΠΑΟΚ δεν είναι μια απλή ομάδα. Είναι η ζωντανή ιστορία της πόλης, με χιλιάδες πιστούς οπαδούς σε ολόκληρη τη Μακεδονία. Είναι η ομάδα που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκης στις 20 Απριλίου του 1926 από Μικρασιάτες πρόσφυγες με την υπ' αριθμόν 822 απόφαση του Πρωτοδικείου. Το σύνθημα άλλωστε που χρησιμοποιούν οι οπαδοί της είναι «μια ομάδα μια πόλη».

Το νήμα που συνδέει τα τέσσερα αυτά εμφατικά -για την ιστορία της πόλης- σημεία είναι ότι και τα τέσσερα έχουν περιέλθει στην κατοχή του Ιβάν Σαββίδη.

Γιατί όμως ο ομογενής επιχειρηματίας αγοράζει τη ζωντανή ιστορία της πόλης;
Ο ίδιος επικαλείται την καταγωγή του και το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη ήταν «προσφυγομάνα». Εχει δηλώσει επίσης ότι θέλει να «βάλει» στην ελληνική αγορά τους Ρώσους επιχειρηματίες. Κατά καιρούς δημοσιεύματα τον θέλουν να κατεβαίνει στην πολιτική διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών.
Ο καιρός θα δείξει τις προθέσεις του ομογενή επιχειρηματία. Στο μεταξύ τα ρούβλια του αγοράζουν εκείνα που μεγάλωσαν γενεές και γενεές Θεσσαλονικιών. Ακόμη και τα περίφημα καλοκαίρια τους στο Παλιούρι της Χαλκιδικής με ένα τσιγάρο μάρκας ΣΕΚΑΠ ανά χείρας.

 

 

Τούμπα, θύρα «4»

 

Το κτίριο της ΣΕΚΑΠ

Τα ρούβλια του αγοράζουν εκείνα που μεγάλωσαν γενεές και γενεές Θεσσαλονικιών. Ακόμη και τα περίφημα καλοκαίρια τους στο Παλιούρι της Χαλκιδικής με ένα τσιγάρο μάρκας ΣΕΚΑΠ ανά χείρας

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΞεκλειδωνονταΣ «Το Προεδρικο Μεγαρο». Ενα λευκωμα 192 σελιδων H νέα έκδοση «Το Προεδρικό Μέγαρο», που κυκλοφορεί στα ελληνικά και αγγλικά, επιχειρεί μια συνολική θεώρηση της αρχιτεκτονικής & της ιστορίας του Προεδρικού Μεγάρου
Ολικο «λιφτινγκ» για τον «Ποιητη» του Κωστα Βαρωτσου - ΕικονεΣ «Εγκατάσταση» του γλυπτού στην καρδιά της Λευκωσίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, σ’ ένα σημείο απ’ όπου κάποτε εκφωνούσαν τους λόγους τους οι ηγέτες της χώρας.
Ο ΧριστουγεννιατικοΣ ΛευκοΣ ΟικοΣ κι η «Πρωτη Κυρια» του Οι εργατοώρες, ο συμβολισμός, το αποτέλεσμα, το post της Μελάνια. Ο Λευκός Οίκος «ντύθηκε» γιορτινά και γιορτάζει - με νόημα...
Η απιστευτη ιστορια των κοσμηματων τηΣ ΜαριαΣ ΑντουανεταΣ Τα εξαιρετικά κοσμήματα που φυλάσσονταν επί δύο αιώνες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ανήκαν σε συλλογή που προερχόταν από τον Οίκο των Βουρβόνων-Πάρμας
Ο Μικυ ΜαουΣ εγινε 90 ετων! Το αφιέρωμα "Mickey's 90th Spectacular" μεταδόθηκε στις 4 Νοεμβρίου από το δίκτυο ABC με γνωστά ονόματα να γιορτάζουν τα γενέθλια του πιο διάσημου ποντικιού.
Η θρυλικη βιλα του Α.Μιαουλη που βγαινει στο σφυρι Δημοπρατείται από τον Οίκο Sotheby's με τιμή εκκίνησης το αστρονομικό ποσό των 4.500.000 ευρώ.
Το ατοφιο ναυαγιο τηΣ ΜαυρηΣ ΘαλασσαΣ που θα μεινει για παντα στο βυθο Σώζεται σχεδόν άθικτο στα 2.000 μέτρα όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα ανέλκυσης. Η μαγεία και το μυστήριο του αρχαιότερου ακέραιου ναυαγίου στα χρονικά.
Οταν ο Ξενοφων ΖολωταΣ συναντησε την Λιζ Τειλορ ΄Εκθεση με 12 στιγμιότυπα που έλαβαν χώρα στην Τράπεζα της Ελλάδος κι απαθανάτισε ο Κ. Μεγαλοκονόμος. Συνέντευξη με την επιμελήτριά της, Χάρις Κανελλοπούλου
ΑλεξανδροΣ ΙολαΣ: Η κληρονομια. Ο βιογραφοΣ του θρυλου στο TOC «Τον τσάκισε ο Αυριανισμός.Τον συνέτριψε. Όμως πλέον μιλάει η Ιστορια της Τέχνης για τον ιδιο. Ειναι μεγάλο αυτό. Και μοναδικό». Ο Ν. Σταθούλης για τη δικαίωση Ιόλα.
Royal Academy of Arts: Τιμη στον πρωταθλητη τηΣ αρχιτεκτονικηΣ, Ρ. Πιανο Τα 16 εμβληματικότερα κτήρια του «πρωταθλητή της δημόσιας αρχιτεκτονικής», Ρέντζο Πιάνο, σε μια αναδρομική έκθεση στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook