theToc Magazine
Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018
Magazine
oi-teleutaies-imeres-tis-prigkipissas-ntaiana

Οι τελευταιεΣ ημερεΣ τηΣ πριγκιπισσαΣ Νταϊανα

Το καλοκαίρι του 1997 - που έμμελε να είναι και γιια τους δυο τους το ττελευταίο -  η Νταϊάνα το περνούσε μαζί με τον σύντροφό της Ντόντι Αλ Φαγέντ. Μετά την πρόσκληση του ιδιοκτήτη των Harrods και πατέρα του τελευταίου, Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, η πριγκίπισσα Νταϊάνα δεν άργησε να συνδεθεί ερωτικά με τον γιο του Ντόντι. Η σχέση τους ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1997, διήρκεσε 6 εβδομάδες και διακόπηκε με το αιφνίδιο τέλος τους στις 31 Αυγούστου του 1997 καθώς πήγαιναν από το ξενοδοχείο Ritz στο διαμέρισμα του Ντόντι. Κάθονταν δίπλα δίπλα στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου που τους μετέφερε. Πίσω από το τιμόνι βρισκόταν ο Henri Paul και στη θέση του συνοδηγού βρισκόταν ο σωματοφύλακας Trevor Rees Jones. Ο Henri Paul ήταν επικεφαλής ασφαλείας του ξενοδοχείου Ritz στο Παρίσι. Τον είχε καλέσει ο Ντόντι για να τους πάει στο διαμέρισμά του με την Νταϊάνα, λίγο έξω από τα Ηλύσια Πεδία. Με πάνω από μια δεκαετία προϋπηρεσίας, ο Henri Paul δεν είχε ποτέ ξανά μεταφέρει οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας Φαγέντ. Κι όσο για τους δυο σοφέρ, Philippe Dourneau και Jean-François Musa που είχαν μεταφέρει το ζευγάρι με ασφάλεια για το τελευταίο τους γεύμα, περίμεναν την Νταϊάνα και τον Ντόντι στην είσοδο του ξενοδοχείου.

 

 

28/29 Αυγούστου 1997

Ακριβώς ένα χρόνο πριν, η Νταϊάνα είχε πάρει διαζύγιο από τον Κάρολο. Ενα γεγονός που γιόρτασε μαζί με τον Ντόντι στο Jonikal, το υπερπολυτελές σκάφος 150 μέτρων που είχε αγοραστεί από τον Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ ειδικά για την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Σύμφωνα με τον μπάτλερ Rene Delorme, αυτή ήταν μια από τις πιο ρομαντικές νύχτες του καλοκαιριού που περνούσαν μαζί.  Την επόμενη μέρα η Νταϊάνα κι ο Ντόντι πέταξαν από τη Σαρδηνία για το Παρίσι. Έφτασαν με τους σωματοφύλακές τους Kes Wingfield και Trevor Rees-Jones το μεσημέρι. Στενοί φίλοι της Νταϊάνα υποστηρίζουν πως, καθώς αυτό το καλοκαίρι έφτανε στο τέλος του, η Νταϊάνα δεν ήθελε να πάει στο Παρίσι αλλά να επιστρέψει στα παιδιά της. Ο Ντόντι όμως επέμενε για μια στάση στο Παρίσι. Την τελευταία τους, όπως αποδείχτηκε εν συνεχεία...

 

 

Το καρτέρι των paparazzi

Με το που προσγειώθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα, οι paparazzi τους είχαν στήσει καρτέρι. Από τότε που οι φωτογραφίες να φιλιούνται έγιναν πρωτοσέλιδο στη Sunday Mirror τον Αύγουστο,η ομάδα δημοσίων σχέσεων της οικογένειας Φαγέντ είχε αξιοποιήσει στο έπακρο την παρουσία της Νταϊάνα. Αμέσως μόλις οι Νταϊάνα και Ντόντι μπήκαν στη λιμουζίνα που οδηγούσε ο προσωπικός του οδηγός Dourneau, άρχισαν να τους κυνηγούν οι παπαράτσι με μοτοσικλέτες. Ο Ντόντι αναστατώθηκε και έδωσε οδηγίες στον Dourneau να αναπτύξει ταχύτητα για να τους χάσουν. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν εξίσου αναστατωμένη αλλά δεν ήθελε επιπλέον ταχύτητα. Όπως θυμάται ο Dourneau του φώναζε να μην τρέχει για να μη χτυπήσει κανέναν φωτογράφο. Ο έμπειρος σοφέρ κατάφερε να τους ξεφύγει. Τον ευνόησε το γεγονός πως κανείς δεν ήξερε που θα πήγαινε την πριγκίπισσα Νταϊάνα ο Ντόντι. Η Νταϊάνα σε όλη τη διάρκεια της πορείας, σύμφωνα με τον Dourneau, προσπαθούσε να καθησυχάσει τον Ντόντι.

 

 

 

 

30 Αυγούστου 1997

Πρώτος προορισμός τους ήταν η Villa Windsor που νοίκιαζε από τις γαλλικές αρχές εδώ και δεκαετίες ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ. Η βίλα ήταν το πρώην σπίτι του εξόριστου βασιλιά Edward VIII και της Αμερικανίδας συζύγου του Wallis Simpson. Αν και η Νταϊάνα είπε στους φίλους της πως ήταν «απόλυτα ευτυχισμένη», δεν της άρεσε η επίσκεψη στη Villa Windsor. Αργότερα το βράδυ αποκάλυψε σε έναν δημοσιογράφο πως «είχε ιστορία και φαντάσματα και πως δεν ήθελε να περιηγηθεί». Αμέσως μετά πήγαν στο Ritz όπου είχαν ξαναβρεθεί με το Ντόντι για μια σύντομη διαμονή τον Ιούλιο. Ο Claude Roulet, βοηθός του προέδρου του Ritz, τους καλωσόρισε. Έγραφε ένα βιβλίο για το ξενοδοχείο. Θυμάται να ρωτά την Νταϊάνα αν μπορεί να τη λέει  Lady Ντι «Απλά λέγε με Ντι», τον ενθάρρυνε εκείνη. Όσο ένας στυλίστας του Ritz της έφτιαχνε τα μαλλιά, ο Ντόντι επισκέφθηκε το κοσμηματοπωλείο Repossi στο Place Vendome.

 

 

Το αμφιλεγόμενο κόσμημα. Ηταν δαχτυλίδι αρραβώνων;

 Επέστρεψε με ένα φυλλάδιο αλλά είχε κανονίσει την αγορά ενός αμφιλεγόμενου δαχτυλιδιού. Μετά τον θάνατο του ζευγαριού ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ ισχυρίστηκε πως ήταν δαχτυλίδι αρραβώνων. Ο Roulet, όμως, που τον συνόδευσε εκεί δεν θυμάται να αναφέρει κανείς τίποτα για «αρραβώνα». Αργότερα το πήραν από το διαμέρισμα του Ντόντι, με τον πατέρα του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ να αγοράζει το δαχτυλίδι μετά τον θάνατό τους και να το βάζει στο memorial που έφτιαξε στα Harrods. Παρά το γεγονός ότι δνε υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του, το δαχτυλίδι περιγραφόταν ως το «δαχτυλίδι αρραβώνων» του ζευγαριού.  Αφού έφυγαν από το Ritz, το ζευγάρι πέρασε μερικές ώρες στο διαμέρισμα Arsene Houssaye μέχρι που δύο οχήματα έφτασαν για να τους πάρουν. Θα τους πήγαιναν στο εστιατόριο Chez Benoit όπου είχε κλείσει τραπέζι ο Claude Roulet. Είχε κάνει την κράτηση στο όνομά του και τους περίμενε εκεί. Δεκάδες όμως παπαράτσι είχαν μαζευτεί έξω από το διαμέρισμα. Ένα πρακτορείο είχε ήδη δημοσιεύσει φωτογραφίες από την άφιξή τους στο Le Bourget. Η παρουσία δύο ίδιων αυτοκινήτων έξω έδειχνε ότι η αναχώρησή τους θα γινόταν άμεσα. Στο ένα αυτοκίνητο βρισκόταν ο Dourneau που θα έπαιρνε το ζευγάρι και στο άλλο ο Jean-Francois Musa. Ο σωματοφύλακας Kes Wingfield θυμάται χαοτικές σκηνές έξω από το διαμέρισμα Arsene Houssaye.

 

 

Με το που ξεκινούσε το αυτοκίνητό τους, οι παπαράτσι συμπεριφέρονταν σαν τρελοί τρέχοντας για να προλάβουν το αυτοκίνητο.Οι πεζοί κολλούσαν στους τοίχους καθώς ανέβαιναν στα πεζοδρόμια και έτρεχαν. «Ήταν παντού γύρω μας» θυμάται ο Dourneau. Ο Ντόντι είχε εξαγριωθεί και του ήρθε η ιδέα για αλλαγή σχεδίων. Είπε στον Dourneau να πάει για την προστασία στο Ritz. Οι φωτογράφοι δεν θα μπορούσαν να μπουν μέσα. Ο Ντόντι επέλεξε να κατηγορήσει τους σωματοφύλακες που είπε ότι τα «γ@@@» στο τελευταίο ταξίδι. Εκείνοι αντέδρασαν και του είπαν ότι ήταν αδύνατο να προετοιμαστούν για αυτό αφού δεν ήξεραν ότι το ξενοδοχείο θα ήταν ο προορισμός τους. Νόμιζαν ότι θα πήγαιναν στο Chez Benoit. Η τελευταία φορά που έχει απαθανατιστεί το ζευγάρι είναι στις κάμερες του κλειστού κυκλώματος ασφαλείας του ξενοδοχείου.  Παρά τις προσπάθειες των φωτογράφων, δεν κατάφεραν να βγάλουν μια φωτογραφία της Νταϊάνα και του Ντόντι στο Παρίσι. Η Νταϊάνα φαινόταν απογοητευμένη καθώς μπήκε για τελευταία φορά στο Ritz. Το ζευγάρι πήγε κατευθείαν στο εστιατόριο L’Espadon. Μάρτυρες στο εστιατόριο ανέφεραν ότι την είδαν να κλαίει πριν τελικά οδηγηθούν στην Imperial Suite για να πάρουν το τελευταίο γεύμα τους. Οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν αργότερα τον Ντόντι να βγαίνει από τη σουίτα και να μιλά με τους σωματοφύλακες γύρω στα μεσάνυχτα. Τους είπε ότι είχε επινοήσει ένα σχέδιο για να αποφύγουν τους παπαράτσι φεύγοντας από το ξενοδοχείο. Ήταν αυτή η συζήτηση που σφράγισε τη μοίρα τους. Το σχέδιο του Ντόντι ήταν να φύγουν με την Νταϊάνα από άλλη έξοδο. Είχε ζητήσει να φωνάξουν μια ακόμα Mercedes. Οι Henri Paul. Wingfield και Rees-Jones, όπως είπε ο Ντόντι, δεν θα τους συνόδευαν. Θα είχαν τον ρόλο να μπερδέψουν τους παπαράτσι με τις δύο λιμουζίνες στην είσοδο του ξενοδοχείου. Και οι δύο σωματοφύλακες διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την ιδέα να επιτραπεί στην Νταϊάνα να φύγει από το ξενοδοχείο χωρίς προστασία. Δυστυχώς, όμως, δεν εισακούσθηκαν.

 

 

 

31 Αυγούστου 1997 

΄Ετσι, μια άλλη Mercedes εμφανίστηκε στο πίσω μέρος του Ritz. Η Νταϊάνα, ο Ντόντι και ο Henri Paul έχουν απαθανατιστεί από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος ασφαλείας να περιμένουν και να φεύγουν στις 00:18 από το ξενοδοχείο. Εξαιτίας των αντιρρήσεων από τους σωματοφύλακές του, ο Ντόντι συμφώνησε να πάρει έναν μαζί του, τον Trevor Rees-Jones. 

 

 

Η Νταιάνα ανακηρύχθηκε νεκρή στις 4 τα ξημερώματα

Λίγα λεπτά αργότερα ο Henri Paul τράκαρε στη 13η κολόνα του τούνελ Place l’Alma και πέθανε ακαριαία, όπως και ο Ντόντι Αλ Φαγέντ. Ο Trevor Rees-Jones ήταν ο μοναδικός επιζών παρά τα σοβαρά τραύματά του. Κανένας δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα απεγκλωβίστηκε από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης SAMU. Ήταν σοβαρά τραυματισμένη και είχε υποστεί καρδιακή προσβολή. Επειδή η αρτηριακή της πίεση ήταν επικίνδυνα χαμηλή, οδηγούσαν πολύ αργά για το νοσοκομείο Salpêtrière. Παρά τις προσπάθειες των κορυφαίων χειρουργών, η Νταϊάνα ανακηρύχθηκε νεκρή στις 4 τα ξημερώματα.  Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ  φέρεται να δαπάνησε 50 εκατομμύρια λίρες για τις έρευνες στο Λονδίνο το 2007 και το 2008. Ταπεινώθηκε και γελοιοποιήθηκε ως μάρτυρας, απευθύνοντας κατηγορίες για μια τεράστια συνωμοσία να σκοτώσουν το ζευγάρι. Δεν μπορούσε να αποδείξει τίποτα. Τα έβαλε με τις βρετανικές και γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, την αστυνομία, τους γιατρούς, τις δικαστικές υπηρεσίες, τον δούκα του Εδιμβούργου, τον Τόνι Μπλερ, τους σωματοφύλακές του και μέχρι και τον Henri Paul.  Παρ' όλες τις θεωρίες συνομωσίας, όμως, η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν ότι η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο Ντόντι Αλ Φαγέντ σκοτώθηκαν λόγω της αμέλειας του οδηγού. Κανένας από τους σωματοφύλακες που δούλευαν εκείνο το βράδυ δεν είχε εγκρίνει το σχέδιο για την «ασφάλεια» της Νταϊάνα που πλήρωσε τη δημοτικότητά της με την ίδια τη ζωή της. 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΑυτεΣ ειναι οι 10 καλυτερεΣ παιδικεΣ ταινιεΣ Τι θα κάνουν τα παιδιά τώρα που έχουν περισσότερο χρόνο; Δέκα ταίνίες - επικοδομητικές λύσεις.
Τζορτζιο Αρμανι: Τιμα με ταινιεΣ 6 κορυφαιεΣ προσωπικοτητεΣ Εζησαν ξεχωριστές ζωές, ζωές που θα άξιζε να της ζήσει κανείς. Οπως περίπου κι ο κορυφαίος ιταλός μόδιστρος, Τζόρτζιο Αρμάνι που τους τιμά.
Μολυνση, ο μεγαλοΣ κινδυνοΣ τηΣ εποχηΣ Οι θάνατοι που προκαλούνται από τη μόλυνση του περιβάλλοντος είναι τριπλάσιοι από αυτούς που προκαλούν μαζί το Aids, η ελονοσια και η φυματίωση.
Ρωσια: Οι πολειΣ και τα γηπεδα του Μουντιαλ 2018 Ενα οδοιπορικό στις απίστευτες πόλεις και τα καταπληκτικά γήπεδα που θα φιλοξενήσουν το Μουντιάλ 2018
Vivid Sydney: Λαμπερο «παρτι» φωτοΣ στη φημισμενη οπερα τηΣ ΑυστραλιαΣ Η ΄Οπερα του Σίδνεϊ μεταμορφώθηκε σε ένα γιγαντιαίο καμβά όπου άστραψαν υπέροχοι φωτισμοί σε ένα φαντασμαγορικό θέαμα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Vivid Sydney.
Καρε - καρε ο γαμοΣ τηΣ χρονιαΣ Μια ματιά στο χρονικό του γάμο του πρίγκιπα Χάρι με την Μέγκαν Μαρκλ που παρακολούθησε ολόκληρος ο πλανήτης
Παρεκκλησι Αγ.Γεωργιου: Εκει γραφηκε η ιστορια τηΣ βασιλικηΣ οικογενειαΣ Γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες και απίστευτες ιστορίες που κρύβει το εβληματικό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου όπου θα παντρευτούν ο Χάρι κι η Μέγκαν Μαρκλ.
ΑυτεΣ ειναι χειροτερεΣ κι οι καλυτερεΣ χωρεΣ για να γινειΣ μητερα Μια απίστευτα ενδιαφέρουσα έρευνα είναι εκείνη που φέρνει στην επιφάνεια τις χώρες - παράδεισοι και τις χώρες - κόλαση για να γίνει κάποια γυναίκα μητέρα.
ΚαρολοΣ - Καμιλα: Το love story που πηρε 40 χρονια να ευοδωθει Ηταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Δεν έπαψε να «ζει» μεταξύ τους ποτέ. Κι ας ήρθε η δικαίωσή του όταν ο Κάρολος κι η Καμίλα άσπρισαν.
Θεσσαλονικη: Το μεγαλο ραντεβου των φιλων του βιβλιου ξεκινα Εγκαίνια σήμερα, Πέμπτη 3 Μαΐου, για την 15η Διεθνή ΄Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Κι ένα φωτορεπορτάζ από την προετοιμασία.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook