theToc Magazine
Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017
Magazine
proswpa-ki-arithmoi-pisw-apo-ta-nompel-logotexnias

Προσωπα κι αριθμοι πισω απο τα Νομπελ ΛογοτεχνιαΣ

Μόλις την Παρασκευή η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε την απονομή στον βρετανό Kazuo Ishiguro, συγγραφέα της παγκόσμιας επιτυχίας "Τα απομεινάρια μιας μέρας" το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2017. Το όνομά του προστίθεται σε μια λίστα 113 βραβευμένων με Νόμπελ λογοτεχνών που έχουν παραλάβει το πολύ σημαντικό βραβείο από το 1901.  Ποια, όμως, είναι η χώρα που έχει κατακτήσει τα περισσότερα Νόμπελ; Ποια γλώσσα είναι εκείνη που βραβεύεται περισσότερο; Και ποιο είναι το μικρότερο έθνος που έχει παραλάβει το εν λόγω βραβείο; Ιδού μερικά στατιστικά στοιχεία σε σχέση με το βραβείο που θεσμοθέτησε ο Σουηδός χημικός, μηχανικός και βιομήχανος, ΄Αλφρεντ Νόμπελ, κι έχει γίνει συνώνυμο της καταξίωσης και της αναγνώρισης σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους.

 

 

Η Γαλλία είναι η χώρα με τα περισσότερα Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ποιες ακολουθούν

Η Γαλλία είναι η χώρα εκείνη που (δια μέσου των  έχει παραλάβει τα περισσότερα Νόμπελ Λογοτεχνίας. Οι γάλλοι λογοτέχνες που έχουν παραλάβει το συγκεκριμένο βραβείο φτάνουν τους 16, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ κι η Αγγλία με 11 βραβεία. Η πιο συνήθης γλώσσα λογοτεχνικών έργων που έχουν τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ είναι η αγγλική, η οποία συγκεκριμένα έχει χρησιμοποιηθεί από 31 βραβευμένους συγγραφείς. Ακολουθεί η γαλλική (15 έργα), η γερμανική (13 έργα) κι η ισπανική (11 έργα) γλώσσα. Από τους βραβευμένους λογοτέχνες, 100 είναι άντρες και 14 γυναίκες. Το μικρότερο έθνος που μπορεί να καυχηθεί γιά Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι η Saint Lucia. Είναι η πατρίδα του Derek Walcott που πήρε το βραβείο το 1992. Ο ίδιος έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2017.

 

Ζαν Πολ Σαρτρ, Μπορίς Πάστερνακ
Ζαν Πολ Σαρτρ, Μπορίς Πάστερνακ

Εκείνοι που απέρριψαν την τιμή

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απορρίφθηκε από τον Ρώσο λογοτέχνη Μπορίς Πάστερνακ ( συγγαρφέα του περίφημου Δόκτορ Ζιβάγκο) το 1958 - όχι, όμως, από δική του βούληση. Ηταν απόφαση που του επέβαλλε η Κομμουνιστική τότε ΕΣΣΔ. Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απέρριψε επίσης κι ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν Πολ,Σαρτρ το 1964. Ηταν ο μοναδικός άνθρωπος που απέρριψε το βραβείο κατόπιν δικής του βούλησης. «Ένας συγγραφέας πρέπει να αρνείται να επιτρέψει στον εαυτό του να γίνει κατεστημένο ακόμη κι εάν αυτό λαμβάνει χώρα με την πλέον αξιοσέβαστη μορφή». Αυτή ήταν η δήλωση του κορυφαίου Γάλλου φιλόσοφου και συγγραφέα του 20ου αιώνα, Ζαν Πολ Σαρτρ, δεν ειπώθηκε καθόλου τυχαία. Συνόδευσε την άρνησή του να παραλάβει το 1964 το Νόμπελ λογοτεχνίας. 

 

Μπομπ Ντίλαν, Ουίνστον Τσόρτσιλ
Μπομπ Ντίλαν, Ουίνστον Τσόρτσιλ

Νικητές που προκάλεσαν έκπληξη

Ο τραγουδοποιός, Μπομπ Ντίλαν τιμήθηκε με το βραβείο την περασμένη χρονιά «για τη δημιουργία νέων ποιητικών εκφράσεων στο πλαίσιο της σπουδαίας παράδοσης αμερικανικού τραγουδιού». Ο ίδιος, ως γνωστόν, γύρισε την πλάη του στην επίσημη τελετή στη Στοκχόλμη και αρνήθηκε να σχιολιάσει το βραβείο για μήνες, αλά τελικά το δέχτηκε σε μια ιδιωτική τελετή. Η "νίκη" του έδωσε το έναυσμα να γίνουν συζητήσεις επί συζητήσεων για το αν άξιζε να τιμηθεί με το συγκεκριμένο βραβείο. ΅Εκπληξη επίσης προκάλεσε το γεγονός ότι το 1953 το Νόμπελ Λογοτεχνίας πήρε ο πρώην βρετανός Πρωθυπουργός, Ουίστον Τσώρτσιλ, μεταξύ άλλων "γοα την έξοχη ρητορική του στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

 

Rudyard Kipling, Doris Lessing
Rudyard Kipling, Doris Lessing

Ο νεότερος κι ο μεγαλύτερος σε ηλικία βραβευθείς

 Την ώρα που γράφοντάι αυτές οι γραμμές, ύπάρχουν 16 αποδέκτες βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας εν ζωή σήμερα. Μια φορά μόνο δόθηκε μετά θάνατόν, στον Σουηδό ποιητή Axel Karlfeldt το 1931. Από το 1974, ωστόσο, θεσπίστηκε ο όρος ότι το βραβείο δεν γίνεται να απονεμηθεί μετά θάνατον εκτός κι αν ο λογοτέχνης έχει φύγει από τη ζωή μετά την αναγγελία του βραβείου. Ο νεότερος βραβευμένος με Νόμεπλ Λογοτεχνίας είναι ο Rudyard Kipling σε ηλικία 41 ετών το 1907, ενώ ο μεγαλύτερος σε ηλικία βραβευθείς ήταν μια γυναίκα και συγκεκριμένα η Doris Lessing στα 88 της χρόνια το 2007. Ο μέσος όρος ηλικίας των βραβευομένων με Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι τα 65 έτη.

 

 

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

TheTOC Merrython 2017: Ολα για τη μεγαλη δρομικη γιορτη τηΣ ποληΣ Οι εμπνευστές, οι συντελεστές μα πάνω απ' όλα οι δρομείς, κι όλοι όσοι βρέθηκαν το πρωινό της Κυριακής 10 Δεκεμβρίου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στο τέταρτο TheTO
Γκρετα Γκαρμπο: Η μοναξια τηΣ σε 36 επιστολεΣ Η ηθοποιός που έθεσε τέλος νωρίς στην καριέρα της και δεν άφησε σχεδόν κανέναν να την πλησιάσει, "διηγείται" σε 36 επιστολές τη μοναξιά της στην κόμισσα Βάχτμαϊστερ
Τα πρωτα Χριστουγεννα τηΣ Μελανια στον Λευκο Οικο Προσπάθησε να πλασάρει την εικόνα της «Χιονάτης», αλλά τελικά περισσότερο έμοιαζε με πρωταγωνίστρια στον «Εφιάλτη του δρόμου με τις λεύκες»....
Historic Photographer of the Year: Ξεχασμενα μαγικα μνημεια του πλανητη Κι όμως, υπάρχουν. Μαγικές τοποθεσίες, ξεχασμένα μνημεία, εγκαταλελειμμένοι τόποι. Εκείνοι που αιχμαλώτισε ο θεσμός Historic Photographer of the Year
Greek Shipping Miracle, ενα μοναδικο διαδικτυακο μουσειο για τη ναυτιλια Μέσα σε ένα διαδικτυακό μουσείο μαθαίνουμε την ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας σε μια μυθιστορηματική αφήγηση με πλούσιο και σπάνιο οπτικό υλικό.
Η πιο εντυπωσιακη βιβλιοθηκη του πλανητη ειναι στην Κινα [εικονεΣ] Μπορεί να χωρέσει 1,2 εκατομμύρια βιβλία. Και σα να μην φτάνει αυτό, πρόκειται για ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής!
35οΣ ΜαραθωνιοΣ: Ολα για τη μεγαλη δρομικη γιορτη τηΣ ΑθηναΣ Περί τους 18.500 δρομείς θα ξεκινήσουν στην αφετηρία να καλύψουν την απόσταση των 42.195 μ. ως το Καλλιμάρμαρο σε δέκα κύματα. Νέα ρεκόρ για τον Μαραθώνιο.
Ματα Χαρι: Η διασημοτερη κατασκοποΣ του κοσμου Εκατό χρόνια από το θάνατό της η προσωπικότητά της παραμένει καλυμμένη με μυστήριο.
Αυτα ειναι τα εννεα κορυφαια πριβε κλαμπ του κοσμου. Το ενα ελληνικο! Η ετήσια συνδρομή ξεκινά από 290 ευρώ και μπορεί να φθάσει ως και 9.021 - συν την εγγραφή παρακαλώ. Μπείτε στα ενδότερα των 9 top πριβέ κλαμπ του κόσμου
Ο Β ΠαγκοσμιοΣ ΠολεμοΣ οπωΣ δεν τον ειδατε σχεδον ποτε: ΕγχρωμοΣ! Δεν είναι ρετουσαρισμένες ούτε επιχρωματισμένες. Με καταπληκτική ποιότητακ και σαφήνεια, αυθεντικές έγχρωμες φωτογραφίες αφηγούνται σκηνές του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook