theToc Magazine
Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018
Magazine
proswpa-ki-arithmoi-pisw-apo-ta-nompel-logotexnias

Προσωπα κι αριθμοι πισω απο τα Νομπελ ΛογοτεχνιαΣ

Μόλις την Παρασκευή η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε την απονομή στον βρετανό Kazuo Ishiguro, συγγραφέα της παγκόσμιας επιτυχίας "Τα απομεινάρια μιας μέρας" το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2017. Το όνομά του προστίθεται σε μια λίστα 113 βραβευμένων με Νόμπελ λογοτεχνών που έχουν παραλάβει το πολύ σημαντικό βραβείο από το 1901.  Ποια, όμως, είναι η χώρα που έχει κατακτήσει τα περισσότερα Νόμπελ; Ποια γλώσσα είναι εκείνη που βραβεύεται περισσότερο; Και ποιο είναι το μικρότερο έθνος που έχει παραλάβει το εν λόγω βραβείο; Ιδού μερικά στατιστικά στοιχεία σε σχέση με το βραβείο που θεσμοθέτησε ο Σουηδός χημικός, μηχανικός και βιομήχανος, ΄Αλφρεντ Νόμπελ, κι έχει γίνει συνώνυμο της καταξίωσης και της αναγνώρισης σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους.

 

 

Η Γαλλία είναι η χώρα με τα περισσότερα Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ποιες ακολουθούν

Η Γαλλία είναι η χώρα εκείνη που (δια μέσου των  έχει παραλάβει τα περισσότερα Νόμπελ Λογοτεχνίας. Οι γάλλοι λογοτέχνες που έχουν παραλάβει το συγκεκριμένο βραβείο φτάνουν τους 16, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ κι η Αγγλία με 11 βραβεία. Η πιο συνήθης γλώσσα λογοτεχνικών έργων που έχουν τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ είναι η αγγλική, η οποία συγκεκριμένα έχει χρησιμοποιηθεί από 31 βραβευμένους συγγραφείς. Ακολουθεί η γαλλική (15 έργα), η γερμανική (13 έργα) κι η ισπανική (11 έργα) γλώσσα. Από τους βραβευμένους λογοτέχνες, 100 είναι άντρες και 14 γυναίκες. Το μικρότερο έθνος που μπορεί να καυχηθεί γιά Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι η Saint Lucia. Είναι η πατρίδα του Derek Walcott που πήρε το βραβείο το 1992. Ο ίδιος έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2017.

 

Ζαν Πολ Σαρτρ, Μπορίς Πάστερνακ
Ζαν Πολ Σαρτρ, Μπορίς Πάστερνακ

Εκείνοι που απέρριψαν την τιμή

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απορρίφθηκε από τον Ρώσο λογοτέχνη Μπορίς Πάστερνακ ( συγγαρφέα του περίφημου Δόκτορ Ζιβάγκο) το 1958 - όχι, όμως, από δική του βούληση. Ηταν απόφαση που του επέβαλλε η Κομμουνιστική τότε ΕΣΣΔ. Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απέρριψε επίσης κι ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν Πολ,Σαρτρ το 1964. Ηταν ο μοναδικός άνθρωπος που απέρριψε το βραβείο κατόπιν δικής του βούλησης. «Ένας συγγραφέας πρέπει να αρνείται να επιτρέψει στον εαυτό του να γίνει κατεστημένο ακόμη κι εάν αυτό λαμβάνει χώρα με την πλέον αξιοσέβαστη μορφή». Αυτή ήταν η δήλωση του κορυφαίου Γάλλου φιλόσοφου και συγγραφέα του 20ου αιώνα, Ζαν Πολ Σαρτρ, δεν ειπώθηκε καθόλου τυχαία. Συνόδευσε την άρνησή του να παραλάβει το 1964 το Νόμπελ λογοτεχνίας. 

 

Μπομπ Ντίλαν, Ουίνστον Τσόρτσιλ
Μπομπ Ντίλαν, Ουίνστον Τσόρτσιλ

Νικητές που προκάλεσαν έκπληξη

Ο τραγουδοποιός, Μπομπ Ντίλαν τιμήθηκε με το βραβείο την περασμένη χρονιά «για τη δημιουργία νέων ποιητικών εκφράσεων στο πλαίσιο της σπουδαίας παράδοσης αμερικανικού τραγουδιού». Ο ίδιος, ως γνωστόν, γύρισε την πλάη του στην επίσημη τελετή στη Στοκχόλμη και αρνήθηκε να σχιολιάσει το βραβείο για μήνες, αλά τελικά το δέχτηκε σε μια ιδιωτική τελετή. Η "νίκη" του έδωσε το έναυσμα να γίνουν συζητήσεις επί συζητήσεων για το αν άξιζε να τιμηθεί με το συγκεκριμένο βραβείο. ΅Εκπληξη επίσης προκάλεσε το γεγονός ότι το 1953 το Νόμπελ Λογοτεχνίας πήρε ο πρώην βρετανός Πρωθυπουργός, Ουίστον Τσώρτσιλ, μεταξύ άλλων "γοα την έξοχη ρητορική του στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

 

Rudyard Kipling, Doris Lessing
Rudyard Kipling, Doris Lessing

Ο νεότερος κι ο μεγαλύτερος σε ηλικία βραβευθείς

 Την ώρα που γράφοντάι αυτές οι γραμμές, ύπάρχουν 16 αποδέκτες βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας εν ζωή σήμερα. Μια φορά μόνο δόθηκε μετά θάνατόν, στον Σουηδό ποιητή Axel Karlfeldt το 1931. Από το 1974, ωστόσο, θεσπίστηκε ο όρος ότι το βραβείο δεν γίνεται να απονεμηθεί μετά θάνατον εκτός κι αν ο λογοτέχνης έχει φύγει από τη ζωή μετά την αναγγελία του βραβείου. Ο νεότερος βραβευμένος με Νόμεπλ Λογοτεχνίας είναι ο Rudyard Kipling σε ηλικία 41 ετών το 1907, ενώ ο μεγαλύτερος σε ηλικία βραβευθείς ήταν μια γυναίκα και συγκεκριμένα η Doris Lessing στα 88 της χρόνια το 2007. Ο μέσος όρος ηλικίας των βραβευομένων με Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι τα 65 έτη.

 

 

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΑλεξανδροΣ ΙολαΣ: Η κληρονομια. Ο βιογραφοΣ του θρυλου στο TOC «Τον τσάκισε ο Αυριανισμός.Τον συνέτριψε. Όμως πλέον μιλάει η Ιστορια της Τέχνης για τον ιδιο. Ειναι μεγάλο αυτό. Και μοναδικό». Ο Ν. Σταθούλης για τη δικαίωση Ιόλα.
Royal Academy of Arts: Τιμη στον πρωταθλητη τηΣ αρχιτεκτονικηΣ, Ρ. Πιανο Τα 16 εμβληματικότερα κτήρια του «πρωταθλητή της δημόσιας αρχιτεκτονικής», Ρέντζο Πιάνο, σε μια αναδρομική έκθεση στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου
Οταν ο ΠοσειδωναΣ «επισκεφθηκε» το Σουνιο Φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα από τον φωτογράφο του AFP στην Ελλάδα, Αρη Μεσσήνη.
Ο πρωτοποροΣ ΓιαννηΣ ΤσεκλενηΣ και η ελληνικη κλωστοϋφαντουργια Ο σπουδαιότερος Έλληνας σχεδιαστής και τα μοναδικά ρούχα του σε μια αναδρομική έκθεση στο Ναύπλιο.
Reuters: Tα σκουπιδια στιΣ ελληνικεΣ θαλασσεΣ Υποβρύχιες λήψεις μοναδικών χρωμάτων που αποκαλύπτουν και μία άλλη εικόνα των ελληνικών θαλασσών: τα σκουπίδια.
ΚαρολοΣ: Γινεται 70 ετων και σπαει ρεκορ ωΣ διαδοχοΣ Μια ματιά στη ζωή του αιώνιου διαδόχου που κλείνει τα 70 του με πανηγυρικές εκδηλώσεις χωρίς, ωστόσο, να έχει καθήσει ποτέ στον βρετανικό θρόνο.
Οταν ο Ξενοφων ΖολωταΣ συναντησε την Λιζ Τειλορ ΄Εκθεση με 12 στιγμιότυπα που έλαβαν χώρα στην Τράπεζα της Ελλάδος κι απαθανάτισε ο Κ. Μεγαλοκονόμος. Συνέντευξη με την επιμελήτριά της, Χάρις Κανελλοπούλου
Φραπε, ο ... ελληνικοΣ. Ανακαλυφθηκε στη Διεθνη Εκθεση Θεσ/κηΣ Μια απίστευτη ιστορία για τη γέννηση του περίφημου καφέ που δεν παρασκευάζεται και δεν σερβίρεται πουθενά αλλού στη Διεθνή ΄Εκθεση Θεσσαλονίκης
Kaepernich: Τα εβαλε με το κατεστημενο κι εγινε το προσωπο τηΣ Nike Γονατίζει την ώρα της ακρόασης του αμερικανικού εθνικού ύμνου για τα δικαιώματα των αφροαμερικανών, έχει θυμώσει τον Τραμπ και ...γίνεται πρόσωπο της Nike
Αριθα Φρανκλιν: Με φωνη "εθνικο αγαθο" των ΗΠΑ Θυμόμαστε τον βίο και το έργο της "βασίλισσας της σόουλ"

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook