theToc Magazine
Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018
Magazine
proswpa-ki-arithmoi-pisw-apo-ta-nompel-logotexnias

Προσωπα κι αριθμοι πισω απο τα Νομπελ ΛογοτεχνιαΣ

Μόλις την Παρασκευή η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε την απονομή στον βρετανό Kazuo Ishiguro, συγγραφέα της παγκόσμιας επιτυχίας "Τα απομεινάρια μιας μέρας" το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2017. Το όνομά του προστίθεται σε μια λίστα 113 βραβευμένων με Νόμπελ λογοτεχνών που έχουν παραλάβει το πολύ σημαντικό βραβείο από το 1901.  Ποια, όμως, είναι η χώρα που έχει κατακτήσει τα περισσότερα Νόμπελ; Ποια γλώσσα είναι εκείνη που βραβεύεται περισσότερο; Και ποιο είναι το μικρότερο έθνος που έχει παραλάβει το εν λόγω βραβείο; Ιδού μερικά στατιστικά στοιχεία σε σχέση με το βραβείο που θεσμοθέτησε ο Σουηδός χημικός, μηχανικός και βιομήχανος, ΄Αλφρεντ Νόμπελ, κι έχει γίνει συνώνυμο της καταξίωσης και της αναγνώρισης σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους.

 

 

Η Γαλλία είναι η χώρα με τα περισσότερα Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ποιες ακολουθούν

Η Γαλλία είναι η χώρα εκείνη που (δια μέσου των  έχει παραλάβει τα περισσότερα Νόμπελ Λογοτεχνίας. Οι γάλλοι λογοτέχνες που έχουν παραλάβει το συγκεκριμένο βραβείο φτάνουν τους 16, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ κι η Αγγλία με 11 βραβεία. Η πιο συνήθης γλώσσα λογοτεχνικών έργων που έχουν τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ είναι η αγγλική, η οποία συγκεκριμένα έχει χρησιμοποιηθεί από 31 βραβευμένους συγγραφείς. Ακολουθεί η γαλλική (15 έργα), η γερμανική (13 έργα) κι η ισπανική (11 έργα) γλώσσα. Από τους βραβευμένους λογοτέχνες, 100 είναι άντρες και 14 γυναίκες. Το μικρότερο έθνος που μπορεί να καυχηθεί γιά Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι η Saint Lucia. Είναι η πατρίδα του Derek Walcott που πήρε το βραβείο το 1992. Ο ίδιος έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2017.

 

Ζαν Πολ Σαρτρ, Μπορίς Πάστερνακ
Ζαν Πολ Σαρτρ, Μπορίς Πάστερνακ

Εκείνοι που απέρριψαν την τιμή

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απορρίφθηκε από τον Ρώσο λογοτέχνη Μπορίς Πάστερνακ ( συγγαρφέα του περίφημου Δόκτορ Ζιβάγκο) το 1958 - όχι, όμως, από δική του βούληση. Ηταν απόφαση που του επέβαλλε η Κομμουνιστική τότε ΕΣΣΔ. Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απέρριψε επίσης κι ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν Πολ,Σαρτρ το 1964. Ηταν ο μοναδικός άνθρωπος που απέρριψε το βραβείο κατόπιν δικής του βούλησης. «Ένας συγγραφέας πρέπει να αρνείται να επιτρέψει στον εαυτό του να γίνει κατεστημένο ακόμη κι εάν αυτό λαμβάνει χώρα με την πλέον αξιοσέβαστη μορφή». Αυτή ήταν η δήλωση του κορυφαίου Γάλλου φιλόσοφου και συγγραφέα του 20ου αιώνα, Ζαν Πολ Σαρτρ, δεν ειπώθηκε καθόλου τυχαία. Συνόδευσε την άρνησή του να παραλάβει το 1964 το Νόμπελ λογοτεχνίας. 

 

Μπομπ Ντίλαν, Ουίνστον Τσόρτσιλ
Μπομπ Ντίλαν, Ουίνστον Τσόρτσιλ

Νικητές που προκάλεσαν έκπληξη

Ο τραγουδοποιός, Μπομπ Ντίλαν τιμήθηκε με το βραβείο την περασμένη χρονιά «για τη δημιουργία νέων ποιητικών εκφράσεων στο πλαίσιο της σπουδαίας παράδοσης αμερικανικού τραγουδιού». Ο ίδιος, ως γνωστόν, γύρισε την πλάη του στην επίσημη τελετή στη Στοκχόλμη και αρνήθηκε να σχιολιάσει το βραβείο για μήνες, αλά τελικά το δέχτηκε σε μια ιδιωτική τελετή. Η "νίκη" του έδωσε το έναυσμα να γίνουν συζητήσεις επί συζητήσεων για το αν άξιζε να τιμηθεί με το συγκεκριμένο βραβείο. ΅Εκπληξη επίσης προκάλεσε το γεγονός ότι το 1953 το Νόμπελ Λογοτεχνίας πήρε ο πρώην βρετανός Πρωθυπουργός, Ουίστον Τσώρτσιλ, μεταξύ άλλων "γοα την έξοχη ρητορική του στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

 

Rudyard Kipling, Doris Lessing
Rudyard Kipling, Doris Lessing

Ο νεότερος κι ο μεγαλύτερος σε ηλικία βραβευθείς

 Την ώρα που γράφοντάι αυτές οι γραμμές, ύπάρχουν 16 αποδέκτες βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας εν ζωή σήμερα. Μια φορά μόνο δόθηκε μετά θάνατόν, στον Σουηδό ποιητή Axel Karlfeldt το 1931. Από το 1974, ωστόσο, θεσπίστηκε ο όρος ότι το βραβείο δεν γίνεται να απονεμηθεί μετά θάνατον εκτός κι αν ο λογοτέχνης έχει φύγει από τη ζωή μετά την αναγγελία του βραβείου. Ο νεότερος βραβευμένος με Νόμεπλ Λογοτεχνίας είναι ο Rudyard Kipling σε ηλικία 41 ετών το 1907, ενώ ο μεγαλύτερος σε ηλικία βραβευθείς ήταν μια γυναίκα και συγκεκριμένα η Doris Lessing στα 88 της χρόνια το 2007. Ο μέσος όρος ηλικίας των βραβευομένων με Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι τα 65 έτη.

 

 

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Thomas Cook: Οι ιδανικοι προορισμοι για LGBTQ τουρισμο. Νο 1 η ΜυκονοΣ Αυτοί είναι οι έξι ιδανικότεροι προορισμοί για την LGBTQ κοινότητα με έγκυρη διεθνή σύσταση.
Telegraph: Tα καλα κρυμμενα μυστικα 20 ελληνικων νησιων Εκτενές αφιέρωμα σε επιλεγμένα ελληνικά νησιά πραγματοποίησε η ηλεκτρονική έκδοση της Telegrapgh, παρουσιάζοντας τους κρυμμένους θησαυρούς τους.
ΒαρωτσοΣ: Ειμαι Ο.Φ.Α. (Οπου Φυσαει ο ΑνεμοΣ..) Ο μεγάλος Ελληνας γλύπτης μέσα από συνεντεύξεις στον δίγλωσσο κατάλογο της νέας του έκθεσης σε επιμέλεια Τάκη Μαυρωτά.
Μουντιαλ 2018: Μεγαλα φαβορι εκτοΣ απο νωριΣ Ένα ερώτημα πλανάται σε όλους τους ποδοσφαιρόφιλους του πλανήτη. Τι συμβαίνει με τα φαβορί και αποκλείονται;
Δευτερη ζωη σε δωδεκα εμβληματικα κτηρια Δώδεκα κτήρια - φαντάσματα βγαίνουν από τη λήθη. Ανακοινώθηκε η αποκατάσταση και ανάδειξη 12 ανενεργών εμβληματικών δημοτικών κτιρίων από ευρωπαϊκούς πόρους.
ΑυτεΣ ειναι οι 10 καλυτερεΣ παιδικεΣ ταινιεΣ Τι θα κάνουν τα παιδιά τώρα που έχουν περισσότερο χρόνο; Δέκα ταίνίες - επικοδομητικές λύσεις.
Τζορτζιο Αρμανι: Τιμα με ταινιεΣ 6 κορυφαιεΣ προσωπικοτητεΣ Εζησαν ξεχωριστές ζωές, ζωές που θα άξιζε να της ζήσει κανείς. Οπως περίπου κι ο κορυφαίος ιταλός μόδιστρος, Τζόρτζιο Αρμάνι που τους τιμά.
Μολυνση, ο μεγαλοΣ κινδυνοΣ τηΣ εποχηΣ Οι θάνατοι που προκαλούνται από τη μόλυνση του περιβάλλοντος είναι τριπλάσιοι από αυτούς που προκαλούν μαζί το Aids, η ελονοσια και η φυματίωση.
Ρωσια: Οι πολειΣ και τα γηπεδα του Μουντιαλ 2018 Ενα οδοιπορικό στις απίστευτες πόλεις και τα καταπληκτικά γήπεδα που θα φιλοξενήσουν το Μουντιάλ 2018
Vivid Sydney: Λαμπερο «παρτι» φωτοΣ στη φημισμενη οπερα τηΣ ΑυστραλιαΣ Η ΄Οπερα του Σίδνεϊ μεταμορφώθηκε σε ένα γιγαντιαίο καμβά όπου άστραψαν υπέροχοι φωτισμοί σε ένα φαντασμαγορικό θέαμα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Vivid Sydney.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook