Τετάρτη βράδυ και στο στενό της Ηρακλειδών, στο Θησείο, υπάρχει μια έντονη κινητικότητα. Στον αριθμό 52, ένα χαλαρό πλήθος έχει καταλάβει όλο το πεζοδρόμιο, κρατώντας στα χέρια πιατάκια με χοτ ντογκ ή κεφτεδάκια, κοκτέιλς ή μπύρες, συνομιλώντας και γελώντας, υπό τους ήχους των Abba και των Ace of Base.
Όσοι δεν βρίσκονται μέσα στη ζεστασιά του «The Bar Project», κάθονται στους μεγάλους πάγκους και τρώνε κουβεντιάζοντας, άλλοι στήνουν πηγαδάκια γύρω από τις σόμπες – αν και η βραδιά είναι γλυκιά – και άλλοι, περιμένουν υπομονετικά στην ουρά, για να πάρουν τα πιάτα που σερβίρει ο Ελληνοδανός σεφ Γιώργος Πιλαρινός. Το δεύτερο Street Food and tunes του Μαρτίου είναι σε πλήρη εξέλιξη και το μενού σήμερα... μιλάει Δανέζικα!
«Το “Street Food and Tunes” είναι μια προσπάθεια να εγκαθιδρύσουμε στην Αθήνα ένα food market το οποίο θα γίνει θεσμός» λέει στο theToc.gr η Σταυρούλα Πανοπούλου, ιδρυτικό μέλος της πολιτιστικής πλατφόρμας “deBop.gr”, που διοργανώνει το φεστιβάλ με την “Ekso Productions”.
Η πρώτη μεγάλη γιορτή έγινε στις 28 Δεκεμβρίου, στην Ερμού, όπου είχαμε γύρω στους 10 σεφ που μαγείρεψαν τοπικές κουζίνες απ' όλο τον κόσμο, διήρκεσε όλη την ημέρα, είχε ζωντανές μουσικές και καραόκε και, παρ' όλο που ο καιρός δεν ήταν πολύ καλός, οι πάνω από 1500 άνθρωποι που πέρασαν από το φεστιβάλ, το υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό. Η αρχή είχε γίνει.
«Ο κόσμος το δέχτηκε και μας έδειξε ότι το ήθελε όσο κι εμείς να το κάνουμε, και για μας αυτό ήταν πολύ σημαντικό» μας λέει η Σταυρούλα.
«Μας ρωτούσαν πότε θα γίνει ξανά κάτι ανάλογο, τι θα γίνει κι εμείς σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι πιο μικρό, μεσοβδόμαδα, που μας αρέσει να μη βγαίνουμε πολύ αργά, να βγούμε μετά τη δουλειά και να πηγαίνουμε κάπου όπου συμβαίνει κάτι όμορφο. Έτσι ξεκινήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα με το Περού, με δύο φοβερούς μάγειρες τον Κάρλος και τον Εδουάρδο, που εκτός από σεβίτσε, αρόζ κον πόλο(ρύζι με κοτόπουλο) και λόμο σαλτάδο (μοσχάρι με πατάτες), μετά έπαιξαν και μουσική!»
Αυτή τη φορά, το μενού – που κινείται στις Δανέζικες street food γεύσεις – επιμελείται ο σεφ Γιώργος Πιλαρινός και περιλαμβάνει, κεφτεδάκια με κόκκινο λάχανο – το πιο συνηθισμένο βραδινό πιάτο των Δανών- Smørrebrød med Skaldyr ή αλλιώς ανοιχτό σάντουιτς θαλασσινών με άφθονες γαριδούλες και σολομό, και φυσικά χοτ ντογκ, το κατεξοχήν street food της Κοπεγχάγης, με χειροποίητη μαγιονέζα, τουρσιά, καρότο, κρεμμύδι, κάπαρη και κρεμμύδια!
Τα πιάτα φαίνονται πεντανόστιμα και... μοιρασμένα: το ανοιχτό σάντουιτς των θαλασσινών είναι το πιο «ξένο» προς τις ελληνικές γεύσεις, ωστόσο, αφήνει καλές εντυπώσεις σ' όσους το δοκιμάζουν και χτυπάει στα «ίσα» το χοτ ντογκ και τα κεφτεδάκια. Σιγά σιγά τα πιάτα αφήνουν τη θέση τους στα ποτά και πλέον δίνεται περισσότερη προσοχή και στην κεφάτη σκανδιναβική μουσική που ακούγεται απ' το βάθος. Και μην πάει ο νους σου σε άγνωστους ήχους: από τους ABBA, Roxette, AHA, Cardigans, Ace of Base, ICONA pop, Alpaca Sports, Royksopp, δεν έλειψε κανείς!
Η ώρα είναι μόλις δέκα κι όμως δεν νιώθεις χορτασμένος μόνο από το φαγητό: είναι κι αυτή η ικανοποίηση ότι ο χρόνος κύλησε όμορφα, σαν σε μια γιορτή.
«Πηγαίνοντας στο εξωτερικό, βλέποντας όλα τα food market και ξέροντας ότι σ' εμάς τους Έλληνες αρέσει να μαζευόμαστε γύρω από ένα τραπέζι -γιατί οποιοδήποτε σημαντικό πράγμα της ζωής μας το κάνουμε γύρω από ένα τραπέζι- θεωρούσαμε ότι κάτι τέτοιο μας έλειπε: έλειπε να μπορείς να βγεις χωρίς ετοιμασίες έξω, να πας κάπου «χύμα» με την καλή έννοια (!), να βρεις να φας κάτι διαφορετικό, να γνωρίσεις ανθρώπους που είναι από άλλα κράτη αλλά μένουν στην πόλη μας – που είναι απ' τα πιο ωραία πράγματα που συμβαίνουν στην Αθήνα μας χάρη στην πολυπολιτισμικότητα που υπάρχει – να μπορείς να κοινωνικοποιηθείς τόσο εύκολα. Υπάρχει μια αίσθηση πανηγυριού» μας λέει η Σταυρούλα και μας αφήνει για να φέρει λίγα ψωμάκια ακόμα για τα χοτ ντογκ.
Τι λέει λοιπόν το πρόγραμμα για τη συνέχεια; Την επόμενη εβδομάδα το μενού περιλαμβάνει Βόρεια Αμερική, οπότε αναμένεται να γίνει του... μπέργκερ! Δύο γυναίκες σεφ θα επιμεληθούν τα τρία είδη μπέργκερ και τα δύο είδη χοτ ντογκ που θα σερβιριστούν και θα είναι βουτηγμένα στα... λιπαρά, ενώ τα κοκτέιλ της ημέρας θα έχουν τη λογική του milk shake, ενώ τις επόμενες εβδομάδες ακολουθούν γευστικές διαδρομές στο Βιετνάμ και την Ινδία.
Street Food and Tunes Wednesday Edition
Κάθε Τετάρτη
Bar Project (Ηρακλειδών 52, Θησείο)
Πληροφορίες: deBόp (www.debop.gr) EKSO productions (www.ekso.gr)
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr