Η «ματωμένη λίστα» των αστεριών Μισελέν

Μπούσουλας για τους καλοφαγάδες του κόσμου με ακριβά γούστα, πηγή έντασης, νευρικότητας ακόμα και αυτοκτονιών για τους διάσημους σεφ.

i-matwmeni-lista-twn-asteriwn-miselen
|
SHARE THIS
0
SHARES

Μόλις πέρσι, ο γαλλικής καταγωγής  σεφ του εστιατορίου της Λωζάνης Hotel De Ville, Μπενουά Βιολέτ βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του, αφήνοντας πίσω του γυναίκα και παιδί. Η αυτοκτονία του ήταν αιτία να φουντώσουν οι φήμες που ήθελαν τον Βιολέτ να μην αντέχει την πίεση για να διατηρήσει τα 3 αστέρια Μισελέν του εστιατορίου του.

Τελικά πόσο ματωμένη είναι η λίστα των κορυφαίων της μαγειρικής; Πίσω από τα χαμόγελα και τα τέλεια πιάτα για τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους του κόσμου, η κατάσταση θυμίζει πόλεμο με όλο και περισσότερους σεφ να παραιτούνται από έναν αγώνα δρόμου που τους κάνει να μη μπορούν να απολαύσουν τη δουλειά που έχουν διαλέξει αλλά και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.

Joël Robuchon, με 28 αστέρια Μισελέν
Joël Robuchon, με 28 αστέρια Μισελέν

Ο Γάλλος σεφ Μπερνάρ Λουαζό αυτοκτόνησε το 2003, μια πράξη που αποδόθηκε στις φήμες που ήθελαν να του αφαιρούν το αστέρι Μισελέν. Δυο χρόνια αργότερα ένας «γενναίος σεφ», ο Αλέν Σαντερέν διάσημος για την «νέα κουζίνα» που μαζί με άλλους εισήγαγε, επέστρεψε τα αστέρια του, έκλεισε το διάσημο εστιατόριό του και ξανάνοιξε σε πιο απλή μορφή, ενώ το 2008 ο Ολιβιέ Ρέλινγκερ προτιμώντας μια πιο ήρεμη ζωή έκλεισε το βραβευμένο εστιατόριό του Μπρετόν, στο ψαροχώρι Κανκάλ.

Η συζήτηση γύρω από τα αστέρια Μισελέν άρχισε μετά την πρόσφατη δήλωση του κορυφαίου σεφ Σεμπαστιέν Μπρα, πως δεν επιθυμεί να συμπεριλαμβάνεται στον οδηγό, πως θέλει να ετοιμάζει τα τέλεια ομολογουμένως πιάτα του χωρίς το στρες που δημιουργεί στις κουζίνες του κόσμου η απροειδοποίητη έφοδος των κριτών του οδηγού στο εστιατόριό του.

 

Η πίεση που δημιουργεί η κατάκτηση ενός αστεριού Μισελέν είναι απίστευτη. Οι σεφ και το προσωπικό των εστιατορίων είναι κυριολεκτικά στο έλεος των κριτών του οδηγού που φτάνουν ανά πάσα στιγμή απροειδοποίητα δημιουργώντας καθημερινά νευρικότητα στο προσωπικό. Τελικά για ποιον μαγειρεύουμε; Για τους κριτές ή για τον κόσμο; Αναρωτιούνται οι σεφ που όλο και πιο πυκνά δηλώνουν την αντίδρασή τους.

Η αγάπη και η χαρά της μαγειρικής χάνονται προς χάριν ενός βραβείου που τελικά απογειώνει τις τιμές, οδηγεί μια επιχείρηση σε μεγάλα κέρδη και ακόμα χειρότερα και προς το θάνατο, για μια διασημότητα που πολλοί τη θεωρούν πρόσκαιρη και εντελώς υποκειμενική. 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook