Μ. Τσόκλη - Αλ. Κουρής: Πώς φτιάξαμε την βραβευμένη μπύρα «Νήσος»

Η μπύρα Νήσος, που χθες βράδυ τιμήθηκε με την υψηλότερη διεθνή διάκριση που έχει πάρει ελληνική μπύρα, και τα μυστικά της επιτυχίας της σύμφωνα με τους ιδρυτές της

m-tsokli---al-kouris-pws-ftiaksame-tin-brebeumeni-mpura-nisos
|
SHARE THIS
430
SHARES

Για τους ιδρυτές της μικροζυθοποιίας Κυκλάδων στην Τήνο, τη δημοσιογράφο Μάγια Τσόκλη και τον σύντροφό της, Αλέξανδρο Κουρή, η μπύρα εκπροσωπεί τον τόπο, είναι μέρος της ταυτότητας και λειτουργεί ως πρεσβευτής του. Η μπύρα ΝΗΣΟΣ, γεννήθηκε στη Βαγιά της Τήνου. Είναι μια μπύρα που αγαπά το Αιγαίο και τα καλοκαιρινά μεσημέρια, τα λευκά ξωκλήσια, το κύμα, τις ξερολιθιές και τα μελτέμια. Από χθες το βράδυ είναι και η μπύρα που κατακτά την υψηλότερη διάκριση που έχει πάρει ποτέ σε διεθνή διαγωνισμό ελληνική μπύρα: το αργυρό μετάλλιο στον διαγωνισμό European Beer Star -ο ένας από τους δύο πιο καταξιωμένους διεθνείς διαγωνισμούς- στην κατηγορία Pilsner ανάμεσα σε 1613 μπύρες από 42 χώρες από όλες τις ηπείρους.

 

Η αξιολόγηση έγινε από κριτική επιτροπή αποτελούμενη από 105 ζυθοποιούς, sommeliers μπύρας και αναγνωρισμένους ειδικούς του κλάδου από 25 χώρες με τη διαδικασία της τυφλής γευσιγνωσίας. «Δηλαδή, οι κριτές δεν έβλεπαν ποια μπύρα αξιολογούν κάθε φορά» εξηγεί στο Thetoc.gr ο ιδιοκτήτης της ζυθοποιίας, Αλέξανδρος Κουρής. «Αν η δοκιμασία ήταν φανερή, δεν νομίζω ότι η Νήσος θα είχε καμία τύχη».

 

Ο Αλέξανδρος Κουρής και η Μάγια Τσόκλη παρέλαβαν συγκινημένοι στην καρδιά της Βαυαρίας (Νυρεμβέργη) τη διάκριση. «Είμαστε περήφανοι και συγκινημένοι. Δεν το περιμέναμε καθόλου» δηλώνουν. Η Νήσος έχει μόλις 17 μήνες ζωής, για πρώτη φορά έλαβε μέρος σε διεθνή διαγωνισμό και κατάφερε να ανταγωνιστεί μεγαθήρια από όλο τον κόσμο, σε μια κατηγορία, στην οποία έχουν τεράστια παράδοση μπύρες από την Τσεχία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η ζυθοποίια μας άρχισε να χτίζεται το 2011, στη Βαγιά στο χώρο μιας παλιάς ταβέρνας, σε ένα παραδοσιακό κτίριο του νησιού. Τη μετατρέψαμε σε βιοτεχνικό κτίριο για να στεγάσουμε τον εξοπλισμό του ζυθοποιείου, ταυτόχρονα όμως σεβαστήκαμε τον χώρο, σεβαστήκαμε την αρχιτεκτονική ενός κτιρίου που είναι πολύ ωραία τοποθετημένο. Βλέπει Μύκονο, βλέπει Δήλο... Εχουμε τρομερή θέα, γι' αυτό κάνουμε ωραία μπύρα».

 

Η έμπνευση για τη δημιουργία της μπύρας Νήσου ξεκίνησε από την αγάπη της Μάγιας Τσόκλη και του Αλέξανδρου Κουρή για την μπύρα και για την Τήνο. «Η μπύρα για μας είναι ένα πολύ αγαπημένο προϊόν, το οποίο παρακολουθούσαμε και μας ενέπνεε» λέει ο Α. Κουρής. «Παράλληλα θέλαμε να κάνουμε κάτι στην Τήνο που αγαπάμε, και όπου η οικογένεια της συντρόφου μου, της Μάγιας, έχει δεσμούς εδώ και 25 χρόνια, οπότε είπαμε να συνδυάσουμε αυτά τα δύο. Θέλαμε να φτιάξουμε ένα προϊόν που να μας αρέσει, αλλά να έχει και πολιτιστική αξία. Να είναι η μπύρα του τόπου, της Τήνου, των Κυκλάδων. Και χαιρόμαστε πάρα πολύ που με αυτό το βραβείο, οι Κυκλάδες μπήκαν στον παγκόσμιο χάρτη της κορυφαίας ποιοτικής μπύρας».

 

Ποια είναι τα μυστικά που κάνουν καλή μια μπύρα, όπως η Νήσος; «Είναι πολλά πράγματα. Εχουν σημασία τόσο τα υλικά, όσο και η διαδικασία. Δίνουμε μεγάλη σημασία στις πολύ καλές πρώτες ύλες. Χρησιμοποιούμε διπλάσια βύνη και λυκίσκο από τις περισσότερες βιομηχανικές μπύρες, όπως δίνουμε σημασία και στην αργή, παραδοσιακή διαδικασία ζυθοποίησης. Δεν κάνουμε τίποτα για να βιάσουμε τη φύση. Από εκεί και πέρα, το δικό της ρόλο παίζει η συνταγή και η έμπνευση αυτού που τη σχεδίασε, όπως και η αυθεντικότητα στην ερμηνεία και στην εκτέλεσή της Είχαμε ξεκάθαρη άποψη για το πώς θα είναι η μπύρα, που θα φτιάχναμε. Θέλαμε να είναι Pilsner και να αρέσει πρώτα πρώτα σε μας, να είναι μια μπύρα που να εκφράζει πρώτα απ' όλους τους εαυτούς μας». Του θυμίζω την όμορφη θέα και τη σημασία της στη δημιουργία της Νήσου: «Μην το γελάτε καθόλου, κι αυτό παίζει το ρόλο του...».

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook