Σαλαμίνα: Φωτορεπόρτερ του Reuters βούτηξε στο μαζούτ για να σώσει μια ζωή

«Το πουλί είναι ακόμη ζωντανό και του κάνουν τις πρώτες πλύσεις για να φύγει η απανθρωπιά μας απο πάνω του» έγραψε ο Γιώργος Μουτάφης - Τι είπε στο TheTOC.

salamina-fwtoreporter-tou-reuters-boutikse-sto-mazout-gia-na-swsei-mia-zwi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Εικόνες που σοκάρουν, οργή και αναπάντητα ερωτήματα μετά την μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Σαλαμίνα και στην ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού που προκάλεσε η βύθιση του πλοίου «Aγ. Ζώνη ΙΙ» το οποίο ήταν φορτωμένο με 2.570 τόνους καύσιμα. 

Από το πρωί της Κυριακής, άνθρωποι των δύο εταιρειών που έχουν αναλάβει τις εργασίες απορρύπανσης στην παραλία Σεληνίων της Σαλαμίνας δίνουν μάχη με τον χρόνο για να περιορίσουν όσο γίνεται την καταστροφή.

Ο freelance φωτορεπόρτερ και τακτικός συνεργάτης του Reuters Γιώργος Μουτάφης, βρέθηκε σήμερα εκεί και ενώ φωτογράφιζε για το πρακτορείο του, είδε μια μικρή Αλκυόνη κολλημένη στο μαζούτ να παλεύει για τη ζωή της.

Και χωρίς να το σκεφτεί βούτηξε μέχρι τη μέση μέσα στο μαζούτ για να την σώσει. 

Γιώργος Μουτάφης Facebook
Γιώργος Μουτάφης Facebook

«Βρήκα στη θάλασσα της Σαλαμινας σήμερα το πρωί μια μικρή Αλκυόνη που είχε κολλήσει στο μαζούτ. Την έβγαλα στην ακτή και με την βοήθεια περαστικών της βγάλαμε( οσο μπορούσαμε) την πίσσα και το μαζούτ που είχε επάνω της».

 

«Ευχαριστώ πολύ για την βοήθει τα παιδιά απο τον Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας αλλα και τον φίλο Κρίς απο την Greenpeace Greece που μετέφερε το πτηνό στην ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής».

 

«Μόλις επικοινώνησα μαζί τους, το πουλί είναι ακόμη ζωντανό και ήδη του κάνουν τις πρώτες πλύσεις για να φύγει η απανθρωπιά μας απο πάνω του».

Επικοινωνώντας με τον Γιώργο Μουτάφη και ζητώντας να μας πει δυο λόγια για την πράξη που συγκίνησε, μας ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον τονίζοντας ότι δεν έκανε τίποτα ιδιαίτερο: «Ισα ίσα το έβγαλα στην ακτή και με την βοήθεια φίλων το πτηνό μεταφέρθηκε στην ΑΝΙΜΑ στη Καλιθέα, όπου προσπαθούν να το σώσουν».

Πράγματι, η Αλκυόνη σώθηκε, χάρις στην γρήγορη κινητοποίηση, και η ΑΝΙΜΑ δημοσίευσε φωτογραφίες μετά τον πρώτο καθαρισμό της.

«Μια αλκυόνη είναι το πρώτο (και ελπίζουμε το τελευταίο αλλά δύσκολα θα ευοδωθούν οι ελπίδες μας) θύμα της παράκτιας ρύπανσης στη Σαλαμίνα, εξ αιτίας της βύθισης δεξαμενόπλοιου στην περιοχή».

ANIMA FACEBOOK
ANIMA FACEBOOK

«Η ΑΝΙΜΑ είναι σε επιφυλακή για την περίπτωση που θα βρεθούν κι άλλα πουλιά λερωμένα με πετρέλαια, με τη συνεργασία της Δ΄Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, η οποία θα υποστηρίξει την περισυλλογή και μεταφορά με τους θηροφύλακές της».

ANIMA FACEBOOK
ANIMA FACEBOOK

 

ANIMA FACEBOOK
ANIMA FACEBOOK

Οσο για τον καθαρισμό του... σωτήρα της μικρής Αλκυόνης, ήταν ιδιαίτερα απαιτητικός όπως μας είπε: «Με πλύνανε δύο φορές οι κάτοικοι, και στο σπίτι έκανα τέσσερις φορές μπάνιο με σκόνη πλυντηρίου και υγρό πιάτων» εξομολογήθηκε ο Γιώργος Μουτάφης.

Update: Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, δυστυχώς η μικρή Αλκυόνη δεν τα κατάφερε, παρά την κινητοποίηση όλων. 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook