Τα μνημόνια φεύγουν, οι αξιολογήσεις των θεσμών... μένουν

Η επίσκεψη Γιούνκερ, η κυβερνητική αισιοδοξία και η «βόμβα» Τσακαλώτου.

anwmali-prosgeiwsi-apo-tsakalwto-meta-ti-fiesta-me-giounker
SHARE THIS
0
SHARES

Μπορεί η κυβέρνηση να σχεδίαζε να συνδυάσει την επίσκεψη Γιούνκερ με το να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι θα τα καταφέρει μια «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια, ωστόσο για ακόμη μια φορά το timing φαίνεται πως δεν λειτούργησε υπέρ της.

Λίγες μόλις ώρες μετά τις κοινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον πρωθυπουργό να λέει ότι «συμφωνήσαμε ότι θα είναι η τελευταία επίσημη επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα», οι Financial Times φιλοξενούσαν δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου οι οποίες ήταν... ελαφρώς σε άλλο μήκος κύματος.

Ο υπουργός Οικονομικών, αφού ανέφερε ότι η Αθήνα ετοιμάζει μια στρατηγική μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, καθορίζοντας τα μεταρρυθμιστικά σχέδια για τα χρόνια μετά το πρόγραμμα στήριξης, δήλωσε ότι οι αποστολές μεταμνημονιακής παρακολούθησης της ΕΕ θα είναι πιθανόν πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που συνηθίζονται για τις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης. «Πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο», αποκάλυψε...

Αναφορικά με τα μεταρρυθμιστικά σχέδια μετά το πρόγραμμα ανέφερε ότι τα σχέδια αυτά θα περιλαμβάνουν ενέργειες για την ταχύτερη απονομής της δικαιοσύνης, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. «Αυτό είναι το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο και η ιδιοκτησία του είναι σημαντική για εμάς», επεσήμανε. «Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν, είτε είναι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είτε οι θεσμοί».

Όπως ήταν επόμενο, οι δηλώσεις Τσακαλώτου προκάλεσαν αίσθηση, ενώ πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε διευκρινίσεις.

«Είναι πάμπολλες οι φορές που ο υπουργός έχει πει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, πράγμα το οποίο προσδιορίζει μία καθαρή έξοδο» ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών με αφορμή όπως έλεγαν «ορισμένες πολιτικά ευφάνταστες ερμηνείες των δηλώσεων του κ. Τσακαλώτου στους FT.

Όπως προσέθεταν, «άλλες τόσες φορές έχει πει δημοσίως ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όπως εκείνη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος "συν κάτι ακόμη"».

«Το "συν κάτι ακόμη" ενδεχομένως να αφορά μία επιπλέον επίσκεψη ανά εξάμηνο».


 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook